OneManArmy Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam. Od niedawna mam do czynienia z naprawdę sporym spowolnieniem komputera, sam system ładuje się około 5 minut, gdy już dojdzie do pulpitu potrzeba poczekać, aż wyskoczy okienko z napisem "Twój komputer może być zagrożony" ( na tray'u), przed tym nic nie chce działać.. Gdy chcę posłuchać muzyki, i korzystać nawet z przeglądarki internetowej, czy Gadu-Gadu (stara wersja..) bardzo dziwnie "mrozi" mi utwór, co przez to rozumiem, piosenka staje się naprawdę powolna (coś w stylu slow motion ), gdy chcę zagrać w jakąkolwiek grę, też działa naprawdę wolno, nawet na minimalnych wymaganiach, które mój komputer spełnia bez problemu. Myślę, że mam na komputerze kilka wirusów, aczkolwiek ostateczną opinię pozostawiam wam Gdybym mógł jeszcze zapytać, jakiego antywirusa polecalibyście? Tymczasowo mam Avira AntiVir Premium (darmowe 30 dni testowych) i nie jestem w pełni zadowolony, chodzi mi głównie o to, żeby pożerał jak najmniej procesora i pamięci RAM, płatne rozwiązania NIE wchodzą w grę. Posiadam 32 bitową wersję systemu Windows XP SP2. Extras OTL GMER W logu OTL zdziwiła mnie jedna rzecz, aczkolwiek: [2010-07-27 19:10:35 | 000,000,000 | ---D | M](C:\Documents and Settings\Admin\Moje dokumenty\?? ???) -- C:\Documents and Settings\Admin\Moje dokumenty\넥슨 플러그 [2010-07-27 19:10:35 | 000,000,000 | ---D | C](C:\Documents and Settings\Admin\Moje dokumenty\?? ???) -- C:\Documents and Settings\Admin\Moje dokumenty\넥슨 플러그 Można to jakoś wytłumaczyć? Mój komputer nigdy z chińskimi/japońskimi stronami/programami nie miał do czynienia. Z góry dziękuję i pozdrawiam. OneManArmy Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 (edytowane) Myślę, że mam na komputerze kilka wirusów Brak podstaw do takiej opinii. W logach nie ma żadnych znaków. Temat przenoszę do działu XP. Można to jakoś wytłumaczyć? Mój komputer nigdy z chińskimi/japońskimi stronami/programami nie miał do czynienia. Kręcisz w grach. Te krzaki zostały zauważone przy grach Nexon: KLIK. Nexon tu na 100% gości, bo zarówno są katalogi na dysku, jak i liczne autoryzacje w zaporze Windows od gier tego rodzaju. Od niedawna mam do czynienia z naprawdę sporym spowolnieniem komputera, sam system ładuje się około 5 minut, gdy już dojdzie do pulpitu potrzeba poczekać, aż wyskoczy okienko z napisem "Twój komputer może być zagrożony" ( na tray'u), przed tym nic nie chce działać.. Gdy chcę posłuchać muzyki, i korzystać nawet z przeglądarki internetowej, czy Gadu-Gadu (stara wersja..) bardzo dziwnie "mrozi" mi utwór, co przez to rozumiem, piosenka staje się naprawdę powolna (coś w stylu slow motion ), gdy chcę zagrać w jakąkolwiek grę, też działa naprawdę wolno, nawet na minimalnych wymaganiach, które mój komputer spełnia bez problemu. 1. Pierwszy podejrzany: program antywirusowy. Czyli wstępny test to całkowite pozbycie się z systemu Avira AntiVir Premium. Dla porównania temat jakie cuda się działy na systemie z Avirą: KLIK. 2. Komentarze do softu: SRV - [2001-04-06 12:57:46 | 000,238,080 | ---- | M] (O&O Software GmbH) [Auto | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\OOD2000.exe -- (OOD2000) Padlina O&O Defrag 2000 Freeware Edition do sprzątnięcia (soft z roku ... 2001!). Darmowy nowoczesny zamiennik to np. Puran Defrag Free Edition lub UltimateDefrag Freeware Edition. Nie kombinować z "cudotwórcami" ("czyściciele" pamięci / "smart" softy). Pierwszy z brzegu niejaki Fresh RAM. Zwalniacze pamięci czynią więcej szkód niż pożytku (wręcz można sobie zamulić komputer tym sposobem). Wyjaśnienia: The Truth about Windows Memory Optimizers. Rozdwojenie jaźni Gadu-Gadu 6.1 + Gadu-Gadu 10: zamiast takiej bezsensownej kombinacji (pierwsze całkowicie upośledzone i mało bezpieczne, drugie zaś pożera zasoby), wybierz jedną a dobrą alternatywę z tematu Darmowe komunikatory. Propozycje: WTW, Miranda a jeśli nie przykre Ci reklamy to i AQQ się nada. 3. Dodatkowo można tu ciut sprzątnąć, usuwając odpadki po śmieciu "Bearshare Media Bar" i foldery adware OpenCandy. Czyli w OTL w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wkleić: :OTL O20 - AppInit_DLLs: (C:\PROGRA~1\BEARSH~1\MediaBar\DataMngr\datamngr.dll) - C:\PROGRA~1\BEARSH~1\MediaBar\DataMngr\datamngr.dll File not found IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = "http://search.bearshare.com/sidebar.html?src=ssb" IE - HKU\S-1-5-21-1343024091-1757981266-725345543-1003\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = "http://search.bearshare.com/" FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "BearShare Web Search" FF - prefs.js..browser.search.order.1: "BearShare Web Search" FF - prefs.js..browser.search.useDBForOrder: true FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.bearshare.com/web?src=ffb&q=" [2010-07-26 16:31:44 | 000,000,000 | ---D | M] (MediaBar) -- C:\Documents and Settings\Admin\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\156clajw.default\extensions\{E84D42CA-64EB-11DE-A65F-8C3656D89593} [2010-04-12 13:01:54 | 000,002,476 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Admin\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\156clajw.default\searchplugins\BearShareWebSearch.xml [2010-04-12 13:01:54 | 000,002,476 | ---- | M] () -- C:\Program Files\Mozilla Firefox\searchplugins\BearShareWebSearch.xml [2010-10-27 18:10:50 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\Admin\Dane aplikacji\bearsharemediabartb [2010-10-27 17:51:02 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Admin\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\OpenCandy [2010-10-27 17:51:00 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Admin\Dane aplikacji\OpenCandy Klik w Wykonaj skrypt. Klik w Sprzątanie. Koniec zadania. Gdybym mógł jeszcze zapytać, jakiego antywirusa polecalibyście? Zanim w ogóle zaczniemy rozważać co w zamian, rozpocznij od podstaw: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) To jest niedopuszczalne, by na takim stanie zabezpieczeń działać w aktualnych warunkach. Jest wymagana aktualizacja Windows do statusu: Service Pack 3 + Internet Explorer 8 (ten ostatni instalowany niezależnie od tego czy w ogóle uruchamiasz IE, to integralny komponent systemu i w związku z tym luka). Antywirus jest tylko antywirusem, nie zastąpi łat Windows. Jeśli za free miałby być totalny pakiet ze wszystkim, to można się zainteresować COMODO Internet Security. . Edytowane 21 Lutego 2011 przez picasso 21.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi