zielonyboncki Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam. Szukam pomocy w ustaleniu przyczyny spowolnienia systemu. Moj sprzęt to laptop Lenovo IdeaPad Z580 (model 20135) 8GB Ramu procesor intel pentium i3 2.3GHz dysk 500GB Grafika Nvidia Geforce GT630M. Laptop ma nieco ponad rok. Pierwsze problemy zaczęły się 2 dni temu gdy wyłączyłem funkcje Windows media player, w celu unikniecia uruchamiania się go za każdym razem gdy używałem klawiszy funkcyjnych w odtwarzaczu. Po zrestartowaniu systemu okazało się, żę sie sporo pochrzaniło. Wyczyściło mi zawartość pulpitu, spowolniło działanie przeglądarki, wydłużyło rozruch laptopa. Spróbowałem przywracania systemu jednak nic to nie pomogło gdyż nie bylo dostępnych logów z przed zmiany. Postanowiłem więc przeprowadzić formatowanie. Zainstalowałem od nowa system, sterowniki orginalne lenovo. Niestety to pomogło w niewielkim stopniu. Dzisiaj rano system padl na 10 min, włączyła się naprawa systemu która nie przyniosła efektu. Nie moge zainstalowac nowych plików chociażby był problem z office, antywirusem (które w końcu ruszyły) czy np gra Vindictus ( nie może odczytać plików). Po odpaleniu HD tunes wyswietla mi sie komunikat ze dysk osiaga temperature krytyczna 56*C. Czytałem troszke na 4um i chce przeprowadzic test pamieci memtestem. Ale wczesniej chcialbym zasięgnąć opini expertów. Nigdy wczesniej nie mialem problemów z komputerami. Sam przeprowadzałem formatowanie i zawsze wszystko smigało. Na tej jednostce również. Niestety teraz nie mam bladego pojęcia co się dzieje.Dodatkowo laptop chodzi bardzo głośno i czuć że się grzeje. Odnośnik do komentarza
zielonyboncki Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Po wizycie w serwisie okazalo sie ze dysk twardy jest uszkodzony. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi