alana Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Przy przygotowywaniu się do reinstalacji systemu windows 7 i formatowania dysków , w ZARZĄDZANIU KOMPUTEREM -> ZARZĄDZANIE DYSKAMI chciałam zmienic pojemność dysków i podczas formatowania jednego z nich -> program przestał działać <- konsekwencja tego zdarzenia była następującja moja partycja RECOVERY zmieniła się na dysk dynamiczny oraz dostała swoją unikatową literkę G ;/ Dysk ten nie jest już Botowany przez wciśnięcie klawisza F... podczas uruchamiania sytemu. Za to pojawił się w "Komputer" jako oddzielny dysk którego zawarość można sobie legalnie poprzeglądać. Jak mogę cofnąc całe zdarzenie? Czyli posiadać ten dysk jako recowery z jego zawartością i dzięki niemu sformatować komputer? Przypominam pracuję na notebooku więc wszystkiego rodzaju przegrywanie obrazów ISO na płyty nie jest możliwe. Proszę o pomoc ... siedzę nad tym 2 dzień Odnośnik do komentarza
Daniel2000 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Niepotrzebnie ruszałeś partycje dysku twardego ponieważ jak chcesz nagrać na nowo system wystarczy tylko podczas uruchamiania kliknąć opcje rozruchu z partycji recovery i po załadowaniu plików systemowych kliknąć opcję ponowna instalacja systemu i komputer sam sformatuje partycje. Sprawdź tę opcje z uruchomieniem partycji recovery przy starcie systemu jeśli działa to napisz, ale najlepiej jak poszukałbyś jakiegoś programu do partycjonowania dysku, zainstalować go i przekonwertuj na partycję podstawową.Darmowe programy do partycjonowania: http://download.komputerswiat.pl/akcesoria-i-narzedzia/partycjonowanie-dyskow-twardych Odnośnik do komentarza
alana Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Wydzielałam dysk z plikami który miał nie zostać sformatowany Sprawdzałam tę opcję wielokrotnie system nie widzi dysku " nie traktuje go jako dysk recovery" Znalazłam program Paragon Backup & Recovery™ 2013 Free ale poradniki z nim związane są na temat tworzenia kopii zapasowej systemu zawartość dysku recovery jest cała i zdrowa chodzi tylko o to czy jak zacznę konwertować dysk na podstawowy to nie stracę jej zawartości Odnośnik do komentarza
Daniel2000 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Program nie usuwa danych z partycji więc możesz spokojnie przekonwertować na podstawowy. Na wszelki wypadek poszukaj w internecie czy nie usuwa jak nie jesteś pewna. Napisz jeśli problem został rozwiązany lub nie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi