KolegaDudysa Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zapraszam do przetestowania Unchecky. Aplikacja działa jako usługa systemowa i według producenta ma automatycznie wykrywać w instalatorach okna dialogowe (pole wyboru) i je odznaczać - toolbary, zmiana strony startowej, domyślne wyszukiwarki lub ostrzegać. Do testu użyłem downloadera z Softonic (ENG) Niestety aplikacja poniosła porażkę, nie wykryła nic. DobreProgramy - tutaj downloader nie posiada pól wyboru, a przyciski (na stan dzisiejszy) - brak reakcji aplikacji. Unchecky może za jakiś czas będzie pełnoprawnym narzędziem ochronnym, ale na stan dzisiejszy chyba jeszcze nie. Zainstalujcie i sami przetestujcie. Odnośnik do komentarza
komar1993 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Niestety to samo co u kolegi wyżej. Aplikacja wymaga jeszcze dopracowania Odnośnik do komentarza
pkolasa Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Ostatnio wyszła nowsza wersja, 0.2. Dalej beta, ale z tego co widzę w changelogu, autor poprawia cały czas wykrywalność tego programiku, http://unchecky.com/changelog a ponadto dorobił się ostatnio polskiej wersji (tak strony WWW, jak i programu). Kwestię dobrychprogramów i paru innych zgłosiłem na UserEcho autora, do czego też zachęcam, bo całość dosyć obiecująco wygląda. picasso, jako najczęściej widząca adware u zgłaszających - co sądzisz o takiej metodzie ochrony dla tych, którzy nie lubią uważać i wszystko robią na szybko? Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Moim zdaniem dobre rozwiązanie dla osób, które dużo instalują. Nie uważam jednak, że każdy powinien to mieć, bo zabije to myślenie u użytkowników i zmniejszy ich czujność/ uwagę. Mimo tej opinii jestem za rozwojem aplikacji i jak najbardziej jej kibicuję. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 No nieźle nieźle czuję że jeszcze raz będę go testował bo nie dopatrzyłem zmian. Od pewnego czasu używam i wdrażam na inne komputery Disable Startup , pisałem już o tym na forum. To taki firewall, dość prosta konfiguracja: Ustawienia Autostartu 1. Wyłącza wszystkie nowo dodane pozycje z autostartu (bez wiadomości - ostrzeżenia) 2. Pozwala wybrać akcję z wyborem: 3. Dopuszczenie wszystkich nowo instalowanych aplikacji do autostartu Ustawienia zmian strony startowej IE, konfiguracja taka sama, jak w ustawieniach autostartu, wyświetla pozycje startowe z MSConfig, działa w zasobniku systemowym. Mógł by być wybór czy ikona aplikacji ma się pojawiać w zasobniku i dostęp do ustawień mógłby być na hasło bo coraz więcej producentów takie reguły stosuje. Gdyby tak jeszcze monitorował Zaplanowane Zadania i Usługi to byłbym w siódmym niebie, może kiedyś to wdrożą. W każdym razie narzędzie zdaje egzamin. Do tego jeszcze coś co pilnuje tego typu aplikacje ReStartMe / Restart On Crash / Retsarter / ProcessAlive. W połączeniu to może stanowić dobry zestaw. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Podbijam, faktycznie idzie to dobrym kierunku narzędzie zadziałało z Softonic Downloader (EN/PL) / Idg.pl - nie działa, krótki filmik: Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Narzędzie dostało wielkiego kopa. http://unchecky.com/changelog Dużo rzeczy już wykrywa, problemów nie sprawia, zatem można śmiało instalować. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Muszę przyznać że kolejna odsłona beta robi to co powinna robić, faktycznie narzędzie dostało kopa. DP: Zaznaczenie akceptacji - po chwili pojawia się ostrzeżenie Unchecky (wystarczyła "próba" zaptaszkowania opcji bez użycia przycisku Zgadzam Się), pobrałem i żadne śmieci się nie pojawiły Ponowiłem tym razem nie zaznaczałem warunków - wydaje mi się że na starcie Unchecky "odznacza" opcję, pobrałem, zero niespodzianek: KomputerŚwiat: Wybrałem sobie że pobiorę UnChecky Narzędzie dało radę ************************************************** Unchecky dodaje reguły do pliku Hosts / Można to wyłączyć w ustawieniach programu. Podczas deinstalacji programu z użyciem opcji "usuń ustawienia" plik Hosts zostaje opróżniony z wpisów Unchecky. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez KolegaDudysa Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) CD... Test Manager Onet: Manager Programs.pl: W obu przypadkach Unchecky zdało egzamin i w tych obu przypadkach narzędzie "blokuje" dalsze działanie managera jeśli nie zatwierdzimy przycisku "Nie zgadzam się" EDIT: Sourceforge: Edytowane 23 Stycznia 2014 przez KolegaDudysa Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 A co z Javą? Nowe instalatory "oferują" instalację ask.com Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Instalatory Javy powinny być obsługiwane, jednak użytkownicy zgłaszali błędy: http://unchecky.userecho.com/topic/336825 (Tutaj zaszedł problem z różnicą języka) jednak było to miesiąc temu zgłaszane. Inne żródła, ale z początku końca roku: Unchecky did nothing to remove the ask toolbar check boxes on the java installer for me. Uninstalling, worthless... Musiałbym to przetestować na czyimś komputerze, gdzie Java wymaga aktualizacji Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłosiłeś się z pomocą przy filtrach dla .pl? m.g. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) O tym nie pomyślałem Liczyłem że ktoś inny to zrobi Bo nastawiłem się na testowanie. EDIT: Manager Tucows Manager UpToDown: Edytowane 1 Lutego 2014 przez KolegaDudysa Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 picasso, jako najczęściej widząca adware u zgłaszających - co sądzisz o takiej metodzie ochrony dla tych, którzy nie lubią uważać i wszystko robią na szybko? + Moim zdaniem dobre rozwiązanie dla osób, które dużo instalują. Nie uważam jednak, że każdy powinien to mieć, bo zabije to myślenie u użytkowników i zmniejszy ich czujność/ uwagę. Mimo tej opinii jestem za rozwojem aplikacji i jak najbardziej jej kibicuję. Sekunduję tu Griszy. Są uwarunkowania, przy których warto to posiadać, ale skutkiem ubocznym może być zwiększona indolencja. Dodam narzędzie do mojego tematu o asystentach. Niestety nie jestem w stanie w ogóle go sprawdzić pod kątem polskich warunków (ani nawet zaktualizować tematu o asystentach). Moje holenderskie IP - i nie ma żadnej siły, by to oszukać, wypróbowałam wszystko co przyszło mi do głowy - powoduje, że główne polskie "asystenty" obecnie nie podstawiają mi żadnej propozycji. Jedyne "niezawodne" downloadery to te które mają tak jakby "międzynarodową" orientację (download.net.pl, programs.pl, softonic.pl), ale widziane w nich propozycje nie odpowiadają temu co widzi polski użytkownik. . Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Kolejna aktualizacja, dość spora: v0.2.6 (February 12, 2014) Improved support for "Better Installer" (e.g. StreamTransport). Support for VKMusic. Support for DriverMax. Support for InstallPath (e.g. SUPER). Support for DFX Audio Enhancer. Improved support for µTorrent. Support for 4Shared Download Helper. Support for Conduit offers with an EULA (e.g. CDisplayEx). Improved support for Regclean Pro. Improved support for Ask.com offers. Support for Download Accelerator Plus. Various filter updates. Bug fixes. EDIT: v0.2.7 (February 16, 2014) Support for Brothersoft installer. Improved support for Yahoo Messenger. Support for Télécharger installer. Support for MediaGet. Support for WindowBlinds. Support for a number of less known installers. Various filter updates. Bug fixes. Dla zainteresowanych dodatek do Chrome / Firefox Extension Defender / klik- wykrywa i skanuje dodatki, które po pewnym czasie zaopatrywane są w komercyjne adware / spyware / trackery. Baza zakwalifikowanych dodatków jako szkodliwe jest dostępna na stronie producenta i aktualizowana w ED. EDIT: v0.2.8 (February 21, 2014) Support for Moo0 software. Support for Device Doctor. Support for Optimum Installer. Improved support for a large number of installers. Various filter updates. Updated Greek translation. EDIT: kolejne aktualizacje v0.2.9 (February 24, 2014) Support for Comodo Internet Security. Support for PC Performer. Various filter updates. Fixed a bug which could hang an installer (Skype, Unlocker). EDIT: v0.2.10 (March 8, 2014) Support for DepositFiles downloader. Support for KC Softwares DUMo. Improved support for MediaGet. Improved support for Mail.ru Agent. Improved support for Moo0 software. Improved support for InstallPath. Various filter updates. Finnish translation, by Jake Hukkanen. v0.2.11 (April 14, 2014) Improved support for DepositFiles downloader. Improved support for Avast installer. Improved support for Stardock Start8. Various filter updates. Norwegian translation, by Alexander Johansen. v0.2.13 (April 26, 2014)Hotfix: fixed Croatian translation encoding. v0.2.12 (April 26, 2014) Support for SweetIM Bundle. Improved support for Softonic installer. Added help for command line arguments of the installer. Run "unchecky_setup.exe -?" to see it. Various filter updates. Croatian translation, by Marko. Edytowane 1 Maja 2014 przez KolegaDudysa Odnośnik do komentarza
p4t4 Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Posiada mechanizm auto-aktualizacji? Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 (edytowane) Posiada. W Changelog w któreś aktualizacji dodano możliwość wyłączenia aktualizacji: Advanced settings: disable automatic updates, disable hosts file rules usage. Kolejne wersje: v0.2.14 (May 05, 2014) Support for FlylinkDC++. Support for Spyware Terminator. Improved support for Ask.com offers. Improved support for IOBit installers. EDIT: v0.2.15 (July 28, 2014) Improved support for Java. Improved support for OutBrowse installers. Updated translations: Portuguese (Brazil), Portuguese (Portugal). Edytowane 30 Lipca 2014 przez KolegaDudysa Odnośnik do komentarza
pkolasa Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłosiłeś się z pomocą przy filtrach dla .pl? Ja się zgłosiłem, ale ostatnio ciągle nie mam czasu przy tym usiąść. Ale jak dotąd, gdy patrzę po polskich managerach, to te największe są skupione albo na modyfikacjach międzynarodowych i Unchecky łapie je sam, albo też łapią je filtry które zaproponowałem autorowi przed betą która zaczęła łapać więcej w Polsce. Obecnie filtry łapią każdą odmianę słowa wyszukiwarka/wyszukiwanie, pasek wyszukiwania / narzędzi oraz strona startowa, jeśli o odznaczanie opcji chodzi. A jeśli chodzi o jego przestawianie z opcji Zalecana na Niestandardowa, to jeszcze chyba wymaga dopracowania, tylko, kurczę, tak jak mówiłem, nie za bardzo mam kiedy. Tym niemniej, program wydaje się być bardzo dobry. Musiałbym to przetestować na czyimś komputerze, gdzie Java wymaga aktualizacji Unchecky odznacza Aska przy Javie. Aktualizowałem ostatnio sporo wersji i wszędzie było odznaczone + alert przy próbie zaznaczenia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi