ar2r Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Witam Dziś avast (aktualna wersja) poinformował mnie o malware w winlogon.exe (Windows 7 64x) Nie zauważam jakichkolwiek szkodliwych działań tego malware, ale skoro otrzymuje komunikaty to pewnie jest to niepożądane w systemie. Niespecjalnie radzę sobie z pozbyciem się tego. (skany avastem, adwcleaner, malwarebytes i to właściwie tyle) Nie wiem gdzie ten syf złapałem. Przesyłam w załączniku skany z OTL i FRST, mielę aktualnie GMER. (najpóźniej jutro z rana dodam do tematu) To mój pierwszy post i mam nadzieję, że zbytnio nie wyłamuję się z ustaleń dotyczących zakładania tematu. Proszę o pomoc. Artur --- podczas GMER dostałem BSOD'a, może jakiś zbieg nietypowy (dodam, że dawno miałem BSOD'a, ostatnio w momencie złych ustawień grafy, myślę że to nie miało nic wspólnego z GMER lub malware) OTL.Txt Extras.Txt Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
jessica Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 W logach nie widzę niczego podejrzanego. C:\Windows\System32\winlogon.exe => MD5 is legit jessi Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 ar2r Przeklej dokładnie wyniki z raportu Avast, w jaki sposób i gdzie jest notowany winlogon.exe. Na teraz działania kosmetyczne, czyli usunięcie drobnych szczątków adware i IOBit (owe adware było pochodną instalatora IOBit). 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [icdlfehblmklkikfigmjhbmmpmkmpooj] - C:\Program Files (x86)\Common Files\Spigot\GC\ErrorAssistant_1.2.crx C:\Users\Artur\AppData\Roaming\Slick Savings C:\Users\Artur\AppData\Roaming\IObit C:\ProgramData\IObit C:\Program Files (x86)\IObit C:\Users\Artur\Downloads\imf-setup.exe Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 2. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi