Oniryczny Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam na płycie głównej miałem kolejno od góry PCI 1 kartę RTL8139 PCI 2 kartę RTL8169 niestety zmiana grafiki spowodowała, że musiałem przestawić karty o port niżej PCI 2 kartę RTL8139 PCI 3 kartę RTL8169 po uruchomieniu systemu Win7 x64 karty na nowo się zainstalowały dodając sobie w nazwie (w menedżerze urządzeń #2) Gdy próbuję ustawić stałe adresy IP dla tych kart (takie jak były wcześniej) to pojawia się błąd, że adresy te już są przypisane do (nieisniejących) do kart sieciowyuch. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Witam. Spróbuj może tam: Wciśnij kombinacje klawiszy logo win+R, w okienku wpisz cmd i wciśnij enter. W konsoli wiersza poleceń wpisz kolejno dla każdej nieistniejącej karty i potwierdzaj wciskając enter: netsh interface ip set address name="nazwa nieistniejącego połączenia lokalnego" dhcp Względnie wróć tymczasowo do starej grafiki, przełóż świecówki do poprzednich gniazd i zmień ustawienia kart sieciowych normalne, w okienkach. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 przelożenie sieciówek nic nie dało nazwa nieistniejacego interfeju sieciowego? nazwy pozwoliło mi ustawić takie jak były ale adresy gdzieś pozostały... Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Domyślne nazwy interfejsów sieciowych to "Połączenie lokalne", jeśli jest więcej to każde następne ma kolejny numer. Wpisz w wierszu poleceń to" netsh interface ip show config i napisz jakie nazwy interfejsów sieciowych ci pokaże. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Najpierw dodajesz zmienną środowiskową, która pozwoli wyświetlić ukryte urządzenia np. wg tego poradnika. Potem w menadżerze urządzeń wybierasz widok>pokaż ukryte urządzenia i tam odinstalowujesz stare karty. Poznasz je po tym, że będą szare. Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Gajowy chodzi o Ghost Device? Potestujcie GhostBuster / dostępna wersja portable Download, Używać ostrożnie, wiadomo że nie wszystkie ukryte urządzenia są już zbędne, te których nie używamy tak. Prawoklik na wybrane ukryte urządzenie w menu wybrać opcję "ADD DEVICE" następnie na dole programu opcja "REMOVE GHOST" Ten dziwny identyfikator to dziś sprawdzana mysz sąsiada. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 @GhostBuster - tego nigdy nie używałem - zawsze robię to na piechotę. I nie pisałem o usuwaniu wszystkich ukrytych urządzeń, a tylko niepotrzebnych kart sieciowych (do których wciąż przypisane są adresy IP). Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 niestety wszystkie karty sieciowe nie są szare Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 To usuń wszystkie i zainstaluj na nowo w aktualnych pozycjach (Akcja>Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu). Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 już wcześniej tak robiłem... Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Czy dodałeś zmienną środowiskową devmgr_show_nonpresent_devices=1? Może jakiś zrzut ekranu z menadżera urządzeń z rozwiniętymi odpowiednimi gałęziami. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 tak, uruchomiłem cmd jako Administrator i wklepałem tę opcję szare urządzenia pokazały się gdy odpaliłem devmgmt z linii poleceń po wklepaniu zmiennej... odinstalowałem je i odinstalowałem te same urządzenia, które się pojawiły z prefiksem #2 wykonałem restart systemu, urządzenia się zainstalowały bez # Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 I dostałeś komunikat potwierdzający prawidłowe wykonanie komendy? Bądź tak miły i pokaż zrzut ekranu z Właściwości systemu>zaawansowane>zmienne środowiskowe. W dolnym oknie Zmienne systemowe przesuń suwak tak, żeby było widać rzeczoną zmienną. I daj zrzut z MU z zaznaczonymi opcjami: Urządzenie według połączeń i Pokaż ukryte urządzenia Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 czytaj wyżej Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 niestety wszystkie karty sieciowe nie są szare szare urządzenia pokazały się gdy odpaliłem devmgmt z linii poleceń po wklepaniu zmiennej... odinstalowałem je To w końcu były szare czy nie? I jeszcze raz proszę o zrzut z MU. Masz do tego w W7 wygodne narzędzie. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 urządzenia nie były szare gdy odpalałem ppm Komputer - Zarządzaj - Menedżer urządzeń szare się zrobiły gdy z linii poleceń Administratora odpaliłem devmgmt http://wstaw.org/w/2mOe/ Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Proponuję zajrzeć do rejestru, klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\Tcpip\Parameters\Interfaces pzdr Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Pokazałeś aktualnie zainstalowane karty. Poniżej powinieneś mieć coś takiego: Ja oczywiście nie mam niepotrzebnych kart sieciowych, ale zaznaczyłem pendrive'a, który kiedyś był podłączony do komputera. Spróbuj poszukać w tym miejscu. Rozumiem, że sprawdzałeś po wykonaniu ostatnich czynności, czy problem z przypisaniem adresów IP dalej występuje. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 nie no, IP już działają po usunięciu 'szarych' kart sieciowych Problem rozwiązany Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi