rychukulfon Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Witam Laptop Asus z win7 Bardzo prawdopodobnie mam gościa w systemie, ogólnie objawem jest straszne przymulanie systemu. Na przeglądarkach była ustawiona strona startowa delta-homes.com Otwieranie programów, instalatora windows trwa w nieskończoność, przy próbie wywołania menedżera zadań pokazuje sie komunikat na czarnym ekranie: "Niepowodzenie wyświetlenia opcji zabezpieczeń i wyłączania". Pousuwałem sporo dodatkowych aplikacji od Asusa i ActiveX-ów typu Live mesh. Addition.txt Extras.Txt FRST.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Odinstaluj: HiJackThis - jest przestarzały i Anvisoft. Otwórz notatnik i wklej: SearchScopes: HKCU - {6B1E2A6C-EA77-4451-84DE-C7A37200249B} URL = http://searchou.com/?q={searchTerms}&id=6459e9a60000000000009ab70d3661e5&r=234CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction <======= ATTENTION(Enigma Software Group USA, LLC.) C:\Users\Klaudia\Desktop\SpyHunter-Installer.exeC:\Users\Klaudia\AppData\Local\avgchromeC:\Windows\system32\AutoRunFilter.iniC:\Windows\SysWOW64\acovcnt.exeC:\Users\Klaudia\AppData\Local\Temp\eauninstall.exeC:\Users\Klaudia\AppData\Local\Temp\Quarantine.exeC:\Users\Klaudia\AppData\Local\Temp\SHSetup.exe Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Pobierz: TFC Temp File Cleaner by Oldtimer: "Dział pomocy doraźnej"-->"Dezynfekcja kroki finalizujące temat"-->"Czyszczenie lokalizacji tymczasowych" Naciśnij "start" i rozpocznie się usuwanie plików tymczasowych. Pobierz Malwarebytes Anti-Malware i wykonaj skan. Wykonaj nowe logi z OTL i FRST Odnośnik do komentarza
rychukulfon Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Nie dałem rady wcześniej, miałem małe problemy z czasem. Fix uruchomiony, tymczasowe usunięte, Malwarebytes po szybkim skanowaniu wykrył mi trzy niespodzianki: C:\Program Files (x86)\WBDesktop.Updater.1.0.0.17.exe (PUP.Optional.WebCake.A) C:\Users\Klaudia\Downloads\BitlordSetup.exe (PUP.Optional.InstallCore) C:\Users\Klaudia\SendTo\Desk 365.lnk (PUP.Optional.Desk365.A) Zaznaczyłem do usunięcia i po restarcie zrobiłem nowe skany które załączam. Addition.txt Extras.Txt FRST.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Bezet Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 MountPoints2: F - F:\Windows/Autorun.exe MountPoints2: {8901bbf1-2aa7-11e3-82a9-9cb70d3661e5} - F:\start.exe MountPoints2: {c7f2025e-4c7d-11e3-b0a9-00a0c6000000} - F:\Windows/Autorun.exe MountPoints2: {c9864275-40cc-11e3-b35d-9cb70d3661e5} - F:\Windows/Autorun.exe CHR Extension: (Privitize Chrome Toolbar) - C:\Users\Klaudia\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\dhfcbmlocifngpbjdpgnkbjmgkadkjpp\1.0_0 Task: {50D9D227-B42F-4419-81EA-7AA713B8FEE9} - \Desk 365 RunAsStdUser No Task File Task: {83558DED-BFB5-4A0D-BF84-6E73EF8492B7} - \BitGuard No Task File Task: {E066E0E6-1C26-4784-8D98-D4669BFAEF19} - \EPUpdater No Task File Wklej do notatnika zapisz pod nazwą fixlist.txt. Umieść obok FRST'a, uruchom go i kliknij w Fix. Wrzuć nowe logi z FRST. Odnośnik do komentarza
rychukulfon Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Nowe logi z FRST Dodam jeszcze że po restarcie idzie pracować na tym kompie, ale jak podepne go kabelkiem pod mój router kończy sie jakakolwiek funkcjonalność tego systemu wykonałem jeszcze raz skanowanie Malwarebytes i tym razem wyłapał mi 13 infekcji- pozostałości z kwarantanny po AdwCleaner, może to jakos pomoże. C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Program Files (x86)\hosts\hosts-helper.exe.vir (PUP.Optional.CrossRider) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Program Files (x86)\WebCake\WebCakeDesktop.Updater.exe.vir (Adware.WebCake) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Program Files (x86)\WebCake\WebCakeIEClient.dll.vir (Adware.WebCake) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\ProgramData\BitGuard\2.7.1832.68\{c16c1ccb-7046-4e5c-a2f3-533ad2fec8e8}\loader.dll.vir (Rogue.InternetSecurityEssentials) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\ProgramData\eSafe\eGdpSvc.exe.vir (PUP.Optional.Wsys.A) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\ProgramData\MaagniePic\51d55b2b0038e.dll.vir (PUP.Optional.MultiPlug.A) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\ProgramData\MaagniePic\uninstall.exe.vir (PUP.Optional.SilentInstall.A) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\ProgramData\Premium\MagniPic\MagniPic.exe.vir (Trojan.Startpage) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Users\Klaudia\AppData\Roaming\BabSolution\Shared\BabMaint.exe.vir (PUP.Optional.Babylon.A) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Users\Klaudia\AppData\Roaming\Betcat\WebCakeDesktop.exe.vir (PUP.Optional.WebCake.A) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Users\Klaudia\AppData\Roaming\eIntaller\490E3D1D8F0B4572B9A3B5E250CEB9E2\Desk365.exe.vir (PUP.Optional.E7) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Users\Klaudia\AppData\Roaming\WebCake\WebCakeDesktop.exe.vir (Adware.WebCake) -> Nie wykonano akcji.C:\AdwCleaner\Quarantine\C\Windows\System32\roboot64.exe.vir (PUP.Optional.PCPerformer.A) -> Nie wykonano akcji. Addition.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Usuń instalator - SpyHunter-Installer.exe Otwórz notatnik i wklej: FF SearchPlugin: C:\Users\Klaudia\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\7tujs6vb.default\searchplugins\privitize.xmlC:\Users\Klaudia\AppData\Local\avgchrome Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Malwarebytes zakladka ustawienia --> ustawienia skanera: PUP ; PUM pokazuj w wynikach i zaznaczaj przy usuwaniu. Wykonaj skan jeszcze raz. "Niepowodzenie wyświetlenia opcji zabezpieczeń i wyłączania". Jak teraz wygląda sytuacja? Odnośnik do komentarza
rychukulfon Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Fix uruchomiony. Malwarebytes nie wykrył mi żadnych zagrożeń. Ogólnie idzie juz pracować na tym systemie, menedżera mozna wywołać bez żadnych komunikatów. Nie jest to mój sprzęt więc ciężko mi powiedzieć czy pracuje wystarczająco wydajnie jak na swoje mozliwości, ale może to już kwestia porządków w systemie. Nie wiem czy wkleić jeszcze nowe logi? Jeśli nie, to myśle że temat będzie do zamknięcia, no i dzięki za poświęconą chwilę czasu. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi