slash44 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 zakończyłem test drugiej kości w drugim slocie płyty głównej, błędów posypała sie cała masa, czy to ewidentnie wskazuje na to ze problem wynika z uszkodzonych kości ramu, co mogło spowodować uszkodzenia i ewentualnie jak tego unikać w przyszłości. Zabieram sie za wykonywanie dalszych instrukcji. Dołączam zrzuty ekranu z cpu-z Zrzuty ekranu z HWInfo po 28 minutach gry w CS:GO gra sama sie wyłaczyła, steam stwierdzi że niby jest juz uruchomiona Skończył mi sie limit transferu na forum więc zapodam z linków http://zapodaj.net/d9eb4701005c4.png.html http://zapodaj.net/e3305167e5f06.png.html http://zapodaj.net/a13e2525f20af.png.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 1. Co niby mam analizować - nienaprawiony system z wadliwymi kośćmi RAM ze starym dyskiem? To nie ma żadnego sensu. 2. Przeczytaj dokładnie poprzedni post - "Wykonaj wszystko co w tym poście". Masz to zrobić dokładnie jak w poście. 3. Nie katuj mnie obrazkami ze zrzutami całego ekranu bo mam jedno oczko trochę niesprawne i nie chcę analizować co pokazujesz na zrzucie. Wykonasz wszystko to przeanalizuję. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Czy do analizy musze zamontować nową sprawną kość ramu? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 To oczywiste. Pamietaj, żeby te kości jeszcze sprawdzić na innej płycie. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Czy sprawdzenie ich na innej płycie jest konieczne?? za bardzo nie mam ku temu możliwości. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Nie masz kolegów? To nie jest trudne - przy zachowaniu pewnej... delikatności. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Hmmm jestem świeżo p przeprowadzce do domu mam jakies 630 km, jaki cel ma sprawdzenie kości na innej płycie, sklep w którym zamierzam kupic ram zajmuje sie również serwisem i naprawą, może tam?? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Tylko nie daj z siebie zedrzec za duzo siana ;-). Dogadaj sie jak czlowiek, kup od nich nowa kosc i niech Ci przetestuja asekuracyjnie stara. Zreszta - testowales ja tez w innym slocie? To rzadki przypadek zeby to mialo znaczenie, ale i taki sie w mojej karierze zdarzyl. Jak nowa kosc bedzie bezproblemowo smigac - to nie ma sily, stare na bank musza byc uszkodzone. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Tak, kość testowałem w obu slotach i w obu sypały się błędy. Wstawiłem świeżą kość ram, miele ją juz 4 godziny mem testem, starczy? Czy dalej ją mielić? Nowy system, ram testowany prze 5 i pół godziny przez memtest, zero błedów, stary dysk wywalony. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) SMART w porządku. Co do reszty - czekaj na Wiesława. Ja nie mam w tej materii duzego doswiadczenia, chociaz wydaje sie ok. Ze starym dyskiem bedziesz dalej walczyl? Sterowniki od płyty głównej - instalowałeś? Edytowane 20 Listopada 2013 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Stary dysk oddam moze ktoś coś z niego ugotuje, czy sterowniki nie powinny zainstalowac sie automatycznie?? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Będzie kolejno. Jest problem z RAM. Masz 1 moduł 4GB i przypuszczam, że siedzi w złym slocie. Wyłącz kompa, odłącz kabel zasilający, otwórz budę i zobacz czy RAM nie siedzi w pierwszym slocie od procka. Ma być w drugim od procka (DIMM1). Płyta obsługuje max 8 GB więc w przyszłości możesz dokupić najlepiej IDENTYCZNY moduł. Przygotuj aparat (komórka) - odpal kompa - przy starcie naciskaj Del aby wejść do BIOS. Przełącz się na Cell Menu (strzałka w prawo) - zrób zdjęcie i wklej do posta. Reszta później Jeszcze jedno bardzo ważne.!!! Jaki Ty masz system ? Bo temat jest w W8 a w System Summary (SS) jest W7 Ultimate x64 SP1. Edytowane 20 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Przeinstalowałem system z win8 na win7, przpraszam za jakość zdjęć. Ram przełożony do DIMM1. http://zapodaj.net/d8c9d83f83935.jpg.html http://zapodaj.net/70ac816ce57f0.jpg.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Teraz pokaż obrazek z SS. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 oto ono http://zapodaj.net/4a6454eaa3f7b.png.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Porównaj sobie kawałek z zapisem Current Timing obecny i w poprzednim zrzucie. Teraz RAM pracuje na 667MHz x 2 (1333 MHz) a było 200MHz x 2 (400 MHz). I to jest poprawnie zgodnie z SPD dla tego RAM. Dobrze, że przeszedłeś na W7 bo do tej płyty brak sterowników na W8. Teraz pobierz sterowniki do płyty (oba) - KLIK - każdy rozpakuj i kolejno odpal instalator (pewnie setup.exe). Zainstaluj i pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń. Odpowiem jutro bo jestem zrypany po 14 godzinach w pracy. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Czyli z ramem juz ok?? i tak na marginesie pytanie dlaczego wczesnije pokazywało inny rodzaj soceta procesora niz teraz? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Z RAM OK. A socket - to mógł być problem z interpretacją spowodowany nieprawidłowym montażem RAM. EDYTA Do wymiany bateria na płycie głównej (obowiązkowo) bo zaczną się problemy z rozpoznawaniem sprzętu, gubieniem czasu i restarty. Edytowane 21 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Zrzut ekranu menadżera po instalacji sterowników. http://zapodaj.net/f651fb9d681dc.png.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wstępnie jest poprawnie z jednym zastrzeżeniem - Unknown device x 3. Czy na płycie lub np. w porcie USB masz zainstalowaną jakąś dodatkową kartę, sprzęt? To może być również moduł panelu przedniego. Inna ewentualność i najbardziej prawdopodobna - brak sterownika i tu jest mogiłą bo producent płyty nie udostępnia innych sterowników. Te o których pisałem poszły poprawnie. Generalnie - płyta mało perspektywiczna. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Niech poda identyfikatory sprzętu - właściwości na unkown device, a potem szczegóły > identyfikator urzadzenia. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Nie ma dodatkowych urządzeń pod usb, tak z przodu jest panel wyśietlający godzinę temp. procesora i obroty wiatraka, czy da sie wymienić baterię w taki sposób, żeby nie tracić ustawień biosu? Dołączam zrzuty ekranu identyfikatorów sprzętu z nieznanych urządzeń. Przepraszam za tak późną odpowiedź. http://zapodaj.net/0ae7cd40613b3.png.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Wymiana baterii to utrata domyślnych ustawień BIOS. Wejdź do BIOS i zapisz wszystkie ustawienia - jeżeli nie są to ustawienia domyślne. Nieznane urządzenia to dodatkowe funkcje HDAudio i możesz to olać. Możliwe, że związane z panelem przednim. BIOS bardzo ubogi. Odnośnik do komentarza
slash44 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Dziękuje wam bardzo za pomoc, jesteście wspaniali Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi