matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam, mam otóż taki problem, Mam zew. twardy dysk 2 TB. o którego strasznie dbałem, podłaczany był tylko do zgrywania czegoś z kompa i odkładany do pudełka, pewnego razu po długiej przerwie chciałem obejżyć sobie film z dysku podłaczam do go komputera i widze taki napis Btw. na dysku mam kupe zdjęc i filmów z urodzin wakacji imprez itd... wiec zalezy mi strasznie na naprawieniu dysku... nie wiem co mogło sie stać.Link do tego co się mi wyświetla: http://zapodaj.net/images/8b29bed403fc3.jpgNaczytałem się forum, ale nic sensownego nie znalazłem, zrobiłem skan dyskuhttp://zapodaj.net/images/1ca7d7655ca4b.jpg wyświetiło mi się coś takiego. Nie moge nawet kliknąć ppm na dysk bo sie komputer zwiesza...Ktoś poradzi co mogę zrobić w takiej sytuacji ? Pilne... nie chce tracić wszystkich zdjęc i filmów..Jak zero informacji?, co mam jeszcze napisać ? opisałem cały swoj problem . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Przeczytaj swój temat. Zero informacji + zakaz hotlinkowania. Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Poprawiłem, przepraszam co mam jeszcze opisać?. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Poprawiłeś zakaz hotlinkowania na zakaz hotlinkowania. Wstawianie obrazków - np. www.wstaw.org Napisz chociaż przed czym siedzisz, jaki to coś ma system, jaki to dokładnie dysk, pokaż obrazek z zarządzania dyskami oraz z Menadżera urządzeń. To minimum. Edytowane 17 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Dysk podłączyłem do Laptopa Windows 7 x64.Dysk : Western Digital Elements Desktop 2TB (WDBAAU0020HBK-EESN) http://www.wstaw.org/w/2loM/ http://www.wstaw.org/m/2013/11/17/zdjjj_1.jpg Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Czy dysk odłączałeś zawsze a przynajmniej ostatnio przez Bezpieczne usuwanie? Dysk ma format plików RAW. Prawdopodobnie uszkodzona partycja(e). Napisz czy dysk miał jakiś podział na partycje i nic z nim nie rób. To chyba dysk, który ma jakieś bajery WD z własnym oprogramowaniem. Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 zdarzało się, że dysk wyłaczałem po zgraniu przez wyciągniecie USB z laptopa, i wyłaczenie zasilania.Nie, dysk nie miał żadnego podziału, tylko foldery znajdujące się w nim na podkategorie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 zdarzało się, że dysk wyłaczałem po zgraniu przez wyciągniecie USB z laptopa, i wyłaczenie zasilania. I w ten sposób udało Ci się stracić dane. Zawsze odłączaj bezpiecznie i czekaj jak led sygnalizujący działanie dysku przestanie mrugać. Nie chodzi o led zasilania. Są narzędzia do odzyskiwania danych - pewnie linuksowe ale nie znam. Alternatywa - Free narzędzie EASEUS - KLIK - pobierz zainstaluj - podepnij dysk - uruchom i próbuj. Nie korzystałem z tego narzędzia ale ma możliwość odzyskiwania utraconych partycji. Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 ale bez formatowania?, czy z formatować i dopiero odpalić ten program? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Absolutnie zabraniam formatować. Powiększysz tylko problemy. Spróbuj wcześniej innego rozwiązania. Start - uruchom - akcesoria - wiersz poleceń - PPM (prawa myszka) - uruchom jako administrator - enter. W oknie wpisz dokładnie to co po dwukropku (spacje oznaczę jako "-" bo to ważne): chkdsk-G:-/f Enter. Wcześniej dysk zewnętrzny ma być podpięty. Powodzenia chyba powinno zadziałać. Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 właśnie robiłem to wcześniej, winik wyszedł taki.http://www.wstaw.org/w/2lpn/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) To NIE jest wynik. Czekasz do zakończenia procesu. Przeczytałem dokładniej obrazek. Uwaliłeś dysk. Skorzystaj z alternatywy post #8. Edytowane 17 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
matiszu Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 ok, pamietam, że sie zakonczyło i nic nie pomogło może inny screenshot ale nie moge go znalesć, puściłem to co Pan napisał zobaczymy jaki bedzie rezultat... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi