Rucek Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, dysk SATA 100 GB wyciągnięty z laptopa. Chcę sformatować/wyczyścić ten dysk ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, prócz partycji odzyskiwania - czy jak to się nazywa i niezbędnych plików. Chodzi mi o to by po odpaleniu można było od nowa zainstalować windowsa i tyle. Co mam zostawić z tych plików/folderów by nie skasować wbudowanej instalki windowsa i by komp widział dysk. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 eee... do tego to sa potrzene dane z Zarządzania dyskami. To co podałeś to dane systemu juz zainstalowanego a Ty chcesz zachować kopię Recovery. Chcę sformatować/wyczyścić ten dysk ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, prócz partycji odzyskiwania Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 hm, to co mam podać? ( ścieżka ) na dysku są 2 partycje Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 dysk SATA 100 GB wyciągnięty z laptopa. Chcę sformatować/wyczyścić ten dysk ze wszystkich niepotrzebnych rzeczy, prócz partycji odzyskiwania sam sie zastanów o co ci chodzi. mnie interesuje obrazek z Zarządzania dyskami Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 ok, znalazłem, Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Fantazja Cię poniosła. Tu nie ma partycji recovery. Czy marzy Ci się stworzenie takiej partycji i to wlasnie z xp? (bo taki system sie znajduje na tamtym dysku) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Na 99% partycja Recovery to F:. Tylko nie wiem w jakim celu przypisywałeś jej literę. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Na 99% partycja Recovery to F:. Tylko nie wiem w jakim celu przypisywałeś jej literę. Ponieważ ma na niej system ;-). Nie ma szans. System + program files, a zajęte jest 4,5 GB. Zrobił screena z zawartości dysku. Gdzie niby miałby być obraz partycji? Domyślnie nikt by go w folderach nie chował. Zwłaszcza, że w grę wchodzą tylko systemy 2000/xp/2003. Dla nowszych potrzebny jest bootmgr albo np. grub. a jest ntldr. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Ponieważ ma na niej system ;-). Nie ma szans. System + program files, a zajęte jest 4,5 GB. Zrobił screena z zawartości dysku. Gdzie niby miałby być obraz partycji? Domyślnie nikt by go w folderach nie chował. Zwłaszcza, że w grę wchodzą tylko systemy 2000/xp/2003. Dla nowszych potrzebny jest bootmgr albo np. grub. a jest ntldr. Nie wprowadzaj autora tematu w błąd. Ma w tym jakiś cel - np. sprzedaż lapka. System jest na partycji C: zewnętrznego dysku i jest to prawdopodobnie W7. Do autora Spod działającego systemu z podpiętym dyskiem 100GB w zarządzaniu dyskami PPM na partycję G: - Usuń. I po temacie. PPM na partycji F: - Zmień literę dysku - Usuń. Nie zmieniaj flagi Aktywna. Tak ma zostać. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Nie wprowadzaj autora tematu w błąd. Ma w tym jakiś cel - np. sprzedaż lapka. System jest na partycji C: zewnętrznego dysku i jest to prawdopodobnie W7. Odniosłem się do partycji F, dysku 0. Na tej partycji jest XP. Nawiazałem w ten sposob, ze nie jest to firmowa partycja recovery. Zresztą - wpis z boot.ini wszystko wyjaśni. Edytowane 16 Listopada 2013 przez Groszexxx Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 hehe wiec tak: - swój system mam na partycji C, win7 na innym dysku. - partycje F i G to partycje dysku laptopa, tylko dwie partycje, z windowsem XP na F: - tak, chce lapka wystawic na aukcji, jest uszkodzony, i chce wyczyscic dysk, - tak, mozliwe ze nie ma tam partycji recovery windows XP, jesli nie widać jej na partycjach F i G to znaczy ze jej nie ma - nie wiedziałem czy jest czy nie. wracam do pytania, co mozna wywalić z tej partycji F: by nie wyczyścić za duzo i by ktoś mogl na nim zainstalowac system od nowa ( te wszystkie pliki ntldr, boot, system volume information, nie wiem co moge skasowac) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 - tak, mozliwe ze nie ma tam partycji recovery windows XP, jesli nie widać jej na partycjach F i G to znaczy ze jej nie ma - nie wiedziałem czy jest czy nie. - tak, chce lapka wystawic na aukcji, jest uszkodzony, i chce wyczyscic dysk, Nie rozumiem twojego sposobu rozumowania. . Chcesz sprzedać lapka z systemem. Na tym dysku nie ma recovery. Usuń partycje i postaw XP od nowa a nie bedziesz sie zastanawiał co masz usunąc. Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 juz tłumacze: nie chce sprzedawac lapka z systemem, chce wyczyscic dysk z niepotrzebnych plików i nadpisać wszystkie dane by nie dalo sie odzyskac Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja nie rozumiem jak można "wyczyścić dysk za mocno". Wyzeruj go. Wpisz w google zerowanie dysku. Albo mhdd: https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/ Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 To zastosuj MHDD i zerowanie dysku. I po problemie. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Przepraszam. Nie zauważyłem, że na obrazku w pierwszym poście jest zawartość partycji F:. Nie powiększyłem go. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Spoko! Nie raz pisałeś, że masz w pracy zablokowane wyswietlanie grafiki - bo to chyba przez to jej nie powiekszyles? Hm... chociaż dziś sobota, pracujesz w soboty ? Odnośnik do komentarza
Rucek Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 ok, dzieki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi