Roman2233 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam Od 28.10 zaczęły pojawiać się różnej maści bsody, czasem komputer restartuje się w losowym momencie, było również i tak, że dało się użytkować dłuższy czas bez żadnych problemów. Głównie proszę o analizę minidumpów, które udało mi się zebrać. Przetestowałem wszystkie komponenty, oprócz płyty głównej i procesora, mojego komputera na innym komputerze i działają bez zarzutu. Komputer również testowałem na innym dysku twardym ze świeżą instalacją WIN7 - tak samo rebooty i crashe. Dodam jeszcze, że płyta główna pozwala jedynie na rozruch komputera, gdy pamięci ram znajdują się w #2 i #4 slocie. Specyfikacja mojego PC: Mobo: Asus M4A77TD PRO - z najnowszym biosem Zasilacz: OCZ StealthXStream 500W Procesor: AMD Athlon II x4 640 Grafika: HIS Radeon HD4850 512MB HDD: Seagate 2TB ST2000VX000 RAM: Kingstone HyperX KHX 1333 C7D3K2/4GX link do minidumpów http://www28.zippyshare.com/v/42700269/file.html Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Bedę mógł to obejrzeć dopiero wieczorem. Do tego czasu wykonaj to co zaleciłem w innym temacie i poczekaj na analizę. Link - KLIK. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Próbuję zrobić te screenshoty ale na razie bez powodzenia, już na starcie komp zalicza restart tuż przed ładowaniem windowsa, następnie po zalogowaniu na konto użytkownika. W programie WhoCrashed patrząc na pliki minidumpów, powtarza się przyczyna: ntoskrnl.exe + 75b80. Przeinstalowałem wcześniej sterowniki ale bez skutku. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 To daj screeny w awaryjnym Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Ok poniżej screeny, o których była mowa, niestety z trybu awaryjnego nie uruchomię HWInfo. po 30minutach temperatura hdd to 32oC wow udało się: aktualnie hwinfo zapisuje log z temperaturami Edytowane 12 Listopada 2013 przez Roman2233 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Rozumiem, że tryb awaryjny działa bez problemów. To może sugerować problemy ze sterownikami sprzętu. Zakładam, że system jest na C:. Wstępnie w trybie awaryjnym Start - Akcesoria - Wiersz poleceń - PPM - uruchom jako administrator . W oknie wiersza wklep: chkdsk C: / f /r - Enter. Zatwierdzasz zgodę na sprawdzanie dysku przy następnym rozruchu i robisz restart. Nie dotykaj klawiatury tylko czekaj aż nastąpi pełne sprawdzenie dysku - to potrwa dłuuugo. Wracasz do awaryjnego - podgląd zdarzeń - w administracyjnych szukasz zdarzenia 1001 oznaczonego jako Winint. Klik na to zdarzenie i przeklejasz do postu dolną część okna. Dalsze działanie to wykonanie czystego rozruchu (opis w artykule) - http://support.microsoft.com/kb/331796/pl. Jeżeli komp w trybie czystego rozruchu będzie działał to zrób obrazki z HWInfo - podstawowe (System Summary oraz Sensors). Przydałby się również obrazek z Zarządzania dyskami. Później będzie sprawdzenie integralności plików systemowych ale to zależy od wyników. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Dobra udało mi się uzyskać log z hwinfo: do mniej więcej 420 wiersza siedziałem na pulpicie, bądź uruchomiony był firefox, potem uruchomiłem grę, po 4 minutach samoistny restart bez blue screena link do logu http://www64.zippyshare.com/v/5792850/file.html Tak tryb awaryjny działa bez problemu. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Roman2233 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Na ocenę poczekaj. Będę w domu około 21:00. To co wstępnie widać to robione bardzo źle OC RAM !!!!! Timingi niedopuszczalne !!!! Przywróć Auto w BIOS. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) To niestety chyba są ustawienia default w biosie, dla pewności mogę powtórzyć całą operacje po upewnieniu się, że jest ustawione na AUTO. @edit: po wejściu w bios było już auto, dla pewności załadowałem domyślne ustawienia biosu Edytowane 12 Listopada 2013 przez Roman2233 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 To wejdź do biosu i podaj jakie jest napiecie dla tych kostek > powinno być na 1,65 ? Poza tym cos z nimi jest nie tak. W opisie wynika że to kości przeznaczone dla Intela. KHX1333C7D3K2/4GX Więcej o produkcieOpis producenta Narzędzia Dodaj stronę do ulubionych Zarekomenduj produkt Wersja do wydruku Dodaj komentarz, pytanie Poinformuj Nas Opis KHX1333C7D3K2 4GX Zestaw pamięci DDR3 DIMM o pojemności 4 GB (2 x 2048 MB), pracujących z częstotliwością 1333 MHz. Opóźnienia wynoszą 7 CL. Współpracuje z Intel XMP. Nie wspominając juz o tym że nie ma ich na liście zakwalifikowanych do Twojej płyty. No ale listy producent zazwyczaj nie aktualizuje. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Na naklejkach na kościach jest napisane, że 1,65V. Obecnie jest ustawione auto.. Komputer pierwotnie działał z innym ramem - KHX/1333C7AD3K2/4G ale były problemy, że komputer nie startował (tylko wiatraczki się kręciły). Od mniej więcej początku roku mam te KHX 1333 C7D3K2/4GX, dopiero teraz są te błędy z rebootami i bsodami. @edit: screen po sprawdzeniu chkdsk Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 @Belfegor Te ramki są kompatybilne z oboma platformami. Intel - XMP, a AMD - SPD. @Roman2233 W System Summary - prawy dolny róg - lista od RAM - kolejno klik na każdy moduł i pokaż wycinki z tego obrazka korzystając z systemowego narzędzia Wycinanie (w akcesoriach). Następnie otwórz budę - wyłącz całkowicie zasilanie włącznie z kablem - wymontuj Ramy przedmuchaj sloty (ewentualnie delikatnie wacikiem nasączonym spirtem) - zamontuj ponownie i sprawdź co pokazuje SS w tej samej części okna. Dysk OK. Analiza logu w tej chwili nie ma sensu dopóki nie sprawdzisz RAM - bo to tu jest prawdopodobnie główny problem. Oczywiście nie wykluczam uszkodzenia RAM ale to mało prawdopodobne (Kingston !). Raczej zły montaż kostek. Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Oto ramy z domyślnymi ustawieniami biosu: Jak na razie 40 minut w normalnym trybie z firefoxem, tuż po chkdsk. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 @Belfegor Te ramki są kompatybilne z oboma platformami. Intel - XMP, a AMD - SPD. Tak sobie trochę poczytałem i sorki za wtręt. Juz mnie nie ma. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Bądź tu bądź. Nie uciekaj. Roman poczekaj trochę bo muszę coś sprawdzić w Twoim manualu . Ram chodzi w trybie Single Channel i ze złym taktowaniem. Będę edytował. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ram chodzi w trybie Single Channel i ze złym taktowaniem. No ze złym. Ale mnie się to napięcie nie podoba. Nie wiem czemu Hwinfo wskazuje 1,5 a dla 666,7 1,65V. Dlatego pytam jakie ma napięcie w bios? Ustawione na sztywno czy domyslnie? Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Napięcie ramu jest ustawione na auto, jeśli trzeba mogę ustawić na 1,65V Tutaj ramy po wyczyszczeniu kości i slotów: @edit: Wcześniej wielokrotnie robiłem tym kościom memtest po 4-5h i nie było żadnych błędów. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Roman2233 Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Poczekaj na Wiesia. Ja bym podnióśl na nominalne, bo tak mówi specyfikacja. Ale nie chce ci mieszać. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Roman Czekaj. Musiałem zainstalować WU. Poczytam Twój manual i się odezwę. Nie podnoś napięcia na razie. Wyłącz budę. Zamontuj jeden ram w DIMM-B1 (drugi pomarańczowy) i zobacz co pokaże SS. Czy sprawdzałeś montaż RAM i czyściłeś? Edytowane 12 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jestem z powrotem na jednej kości: Tak, sprawdzałem montaż ramu oraz wyczyściłem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 To nie ten slot. Miał być #2 (drugi pomarańczowy od procka). Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Jest drugi od procka, program liczy od #0 @edit: Może spróbować czystego rozruchu? Zmieniając napięcie lub na domyślnych. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Coś tu nie tak. Popatrz na poprzednie SS - był #1 i #3 więc nie może być ponownie #1 w DIMM_B1. W takim razie zamontuj jedną kość w DIMM_A1. Dodatkowo w BIOS sprawdź w sekcji Chipset czy ECC Configuration masz na Disabled. EDYTA Do @edit. Musisz doprowadzić RAM do normalnego trybu pracy - 667 MHz przy CL9 a nie jak teraz 200 MHz i CL1 !!!!!! Edytowane 12 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Roman2233 Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Wcześniej były sloty drugi pomarańczowy i drugi czarny, teraz jest wyłącznie drugi pomarańczowy. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Masz zamontować 1 kość w DIMM_A1 - pierwszy pomarańczowy. Alternatywnie pobierz CPU-Z - KLIK i pokaż obrazek z Memory. Edytowane 12 Listopada 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi