Grzegorz1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Witam mój sprzęt to netbook Samsung N150 z Win7 Starter na pokładzie. Ostatnio "ni z tego ni z owego" pojawiły się problemy z działaniem (nikt z rodziny się nie przyznaje ). Netbook posiada partycję Recovery i raczej bez problemu mogę odzyskać system (poprzez F4 przy starcie), ale ... wymyśliłem sobie, że może postawię XP, ale chciałbym to zrobić w taki sposób, żeby mieć możliwość powrotu do W7 (poprzez F4). W załączeniu rozkład partycji na dysku (wraz z wawartością) - 20GB to RECOVERY - 100MB (mała) pisze SYSTEM - 129GB reszta dysku, zainstalowany Win7 Pierwsze dwie są niewidoczne podczas normalnej pracy netbooka. Jak postępować? Na pewno usunąć partycję 129GB, Czy 100MB też usuwać (bo zostanie odtworzona poprzez recovery po F4), czy lepiej jej nie ruszać. Ona jest Active, zdjąć Activ? ps. netbook nie ma napędu CD/DVD Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Najpierw powinienes sie zorientować czy są sterowniki do XP dla tego modelu netbooka. Odnośnik do komentarza
Grzegorz1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 tylko gdzie to szukać, jednego miejsca to raczej nie ma. Bo tak naprawdę to nie wiem co mam szukać, a jeśli muszę przeglądać strony producentów, to potrzebuję na to trochę czasu. --edit-- przeglądnąłem pobieżnie i coś jest na chomiku i w innych miejscach czyli nie powinno być problemów ze sterownikami Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 przeglądnąłem pobieżnie i coś jest na chomiku i w innych miejscach Na jakim chomiku? Co to za wybryki. Sterowniki sa na stronie producenta lapka. A przygotowanie pendraka wymaga instalcji sterowników SATA do dysku bo inaczej klops. Odnośnik do komentarza
Grzegorz1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 upss... ale mi się dostało, Sprawdziłem na stronie Samsunga są tam również sterowniki dla XP, ale o tym SATA to nie bardzo wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 o tym SATA to nie bardzo wiem o co chodzi. tu masz temat o instalacji xp na dyskach sata https://www.fixitpc.pl/topic/20295-tryb-sata-ide-vs-ahci-winxp-home/ Odnośnik do komentarza
Grzegorz1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 mój dysk to Hitachi HTS545016B9A300 z SATA-II czyli reasumując, aby postawić na tym XP to do instalki XP muszą być dodane odpowiednie sterowniki. Czyli muszę sobie przygotować odpowiedniego pendraka. Dobrze zrozumiałem? Czy to jest reguła? Bo stawiałem XP kilka razy i nie miałem problemów ze sterownikami m.in. na Barracuda ST3320620AS z SATA-II Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 czyli reasumując, aby postawić na tym XP to do instalki XP muszą być dodane odpowiednie sterowniki. Czyli muszę sobie przygotować odpowiedniego pendraka. Dobrze zrozumiałem? Dobrze zrozumiałeś. Czy to jest reguła? Bo stawiałem XP kilka razy i nie miałem problemów ze sterownikami. Nie do końca reguła. Jesli bios umozliwia zmianę trybu pracy dysku z AHCI na IDE to wtedy wystarczy zmienić w biosie wartości i instalacja powinna się udać. Natomiast co do partycji > nie usuwałbym Recovery. Moze sie kiedys przydać. Odnośnik do komentarza
Grzegorz1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 tat, tak, recovery nie chcę usuwać, chodzi mi o tą małą partycję 100MB ustawioną jako aktywna, co z nią zrobić? skasować, zostawić, usunąć Active? Jak skasuję to czy recovery ją odtworzy? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 chodzi mi o tą małą partycję 100MB ustawioną jako aktywna, co z nią zrobić? Usuń. Ta partycja powstaje w czasie instalacji W7. Na niej jest rozruch. Odnośnik do komentarza
Grzegorz1 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Czyli mój dysk po instalacji XP będzie wyglądał następująco: początkowe 20GB fabryczne recovery (niewidoczne przez Windowsa), i reszta to windows XP. Rozumiem że, gdy będę chciał powrócić do Win7, to podczas uruchamiania klikam F4 i Samsung Recovery odtworzy mi oryginalny Win7? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Tak będzie wygladał. Natomiast co do F4 i odpalenia Recovery to bedziesz musiał ustawić partycję Recovery wcześniej jako aktywną. Odnośnik do komentarza
Grzegorz1 Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 dzięki, biorę się za robotę --- edit --- zrobione, wszystko gra i buczy przy instalacji pojawiły się problemy z hall.dll, ale wystarczyło zmodyfikować boot.ini (wybór odpowiedniej partycji) i było ok. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi