siwy3461 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dzień dobry. Zazwyczaj stosuje metodę: ładowanie wszystko od zera. Ale teraz mam taką wyjątkową sytuacje, że potrzebuje na żywo przenieś system (a właściwie partycje z systemem) na HDD. Mam Windowsa 7, gdzie partycja systemowa ma około 70GB(cała), znajduje się ona na dysku 500GB i jej sąsiaduje z dwoma innym partycjami na dane. Teraz pojawił się dysk SSD OCZ Vertex 4 o pojemność 128GB. I pytanie: Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób aby tą partycję z systemem przenieść na SSdeka? Czytam po internecie i opinie są naprawdę różne co do różnych programów. Później jeszcze kwestia aby te partycje na HDD chciały dobrze żyć z tym co jest SSDeku, ale to mniejszy problem (ukryjemy starą partycje systemową na HHD i ustawimy rozruch). Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 http://www.easeus.com/backup-software/tb-free.html Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Z poziomu systemu wszystko śmignie czy ma możliwość wypalenie Live CD? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Pobierasz, instalujesz na pierwotnej partycji i robisz klonowanie na SSD. Ja robię takie rzeczy z płyty ale dostępna tylko w wersji komercyjnej. W BIOS zmieniasz BOOT na 1.CD, 2.SSD i restart. Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Zaznaczasz opcje sector by sector clone? Czy to raczej zbędne? I jak z rozmiarem? Bo jeśli skopiuje partycje, która ma 70GB na dysk 128 GB to będzie na nim partycja 70GB czy się program domyśli, żeby ją zwiększyć Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Sector by sector tylko w przypadku stwierdzonych błędów na dysku lub problemów z klonowaniem - zatrzyma się na dłuższy czas. Przed klonowaniem rozszerzasz docelową partycję przez wskazanie końca i LPM i w prawo. Odnośnik do komentarza
siwy3461 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Dziękuje bardzo za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi