Grzesiek1989 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Witam, mam problem z długim startem systemu. Okienko "Trwa uruchamianie systemu windows" widnieje na ekranie czasami do 10 minut, po czym komputer się uruchamia. Przeprowadziłem analizę z użyciem narzędzi z pakietu Windows Performance Toolkit według instrukcji zawartej w artykule, który znalazłem na tym forum. Wynik analizy wrzuciłem na speedyshare link poniżej: http://speedy.sh/hJbGP/boot-1.rar Będe wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam: Grzesiek Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms)-------------------------------------------------Pre.Session.Init|.........0|....336609|....336609Session.Init....|....336609|....354173|.....17564Winlogon.Init...|....354173|....384970|.....30796Explorer.Init...|....384970|....414124|.....29154Post.Boot.......|....414124|....509124|.....95000-------------------------------------------------System.gotowy.po:.....................499,124.sek System startuje 500 sekund, co doskonale odpowiada tytułowi wątku. Przepotwornie długi czas Pre Session Init wskazuje na problem z wczesną fazą rozruchu. Niestety, wszystko wskazuje na to, że winowajcą jest dysk - HGST HTS541075A9E680, który uruchamia się (DeviceStart) ponad 212 sekund!!! Do tego dochodzi ok. 100 sekund dalsze na obsługę wolumenów + snapshotów, co dalej wskazuje na problemy z dyskiem. Niestety, problem jest najprawdopodobniej sprzętowy i niewiele jestem w stanie więcej pomóc - proponuję, abyś utworzył nowy wątek w dziale Hardware, wrzucając tam odpowiednie informacje, zgodnie z wymogami działu [KLIK], być może ktoś będzie w stanie coś więcej pomóc. m.g. Odnośnik do komentarza
Grzesiek1989 Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Dziwna sprawa z tym dyskiem. Laptop tydzień temu wrócił z serwisu Asus. Wymieniany był tam m.in właśnie dysk twardy więc powinien być nowy i chodzić bez zarzutu... Nowy wątek w dziale Hardware utworzę w weekend jak znajdę trochę więcej czasu. Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam: Grzesiek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi