Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Witam. Problem polega na tym ze komputer mi sie zawiesza albo wylacza... na zmiane raz to raz to. I nie wiem co sie dzieje. Sprawdzalem czy to nie za wysoka temp procesora ale wszystko gra w biosie. Nawet zwiekszylem zakres przy ktorej mial by sie komputer wyl ale nie pomoglo. Po ktoryms razie gdy wlaczalem ponownie komputer zamiast normalnie sie uruchomic to wyskoczylo cos takiego : "The system has experienced boot failures because of overclocking.Last settings in BIOS setup may not coincide with current H/W states"Dodam ze srednio co 20 min sie tak dzieje jak zaczne w cos grac albo ogladac film. Zrobilem skan programem HWMonitor i umieszczam ponizej. Dodam jeszcze parametry mojego komputera: Procesor: amd fx 6300 Ram: Adata 8GB Premier Memory (1 x 8GB) DDR3 1333Mhz (2x8gb=16) Karta graficzna: VTX3D Radeon HD 7750 2GB DDR3 Plyta glowna: Gigabyte-78LMT-USB3 System operacyjny: Windows 7 Home Premium 64x jesli cos jeszcze bd potrzebne to wstawie. HWMonitor.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 A jaki tam jest zasilacz? Sprawdź stan dysku programem Crystal Disk Info. Daj screena. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zasilacz to ACE Model: A-650 BR. Moc to 650W. Odczytalem jeszcze mniejszym drukiem: ATX 12V 1.3/2.03 COMPATIBLE. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Dysk jest OK. Może troszkę za wysoka temperatura....przydałoby sie w przyszłości obnizyć o powiedzmy 5 stopni. Ale to nie jest powodem resetów. Zasiłka do podmiany na coś markowego i nie musi tam pisać 630Wat. Szukaj zasilaczy Seasonic, Bequiet, XFX. Bez zmiany zasilacza czarno widzę przyszłość tego kompa. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 postaram sie zmienic. a czy moze to byc wina napiec? na tym forum ktos mial podobnie i poszedlem tym tropem. jedyne co znalazle ze cos nie tak to CPB. wrzuce screena zeby bylo latwiej. czy to tez moze byc powodem tych wylaczen? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Szanowny kolego, powodem nagłych a co za tym idzie nieoczekiwanych wyłaczeń w moim przypadku była nagrywarka. W zasadzie teoretycznie nagrywarka bo za zasilanie kompa odpowiada zasilacz. Aby nie wciągać cie w koszty proponuje podmiane. Dobry zasilacz do 500 Wat wystarczy z zapasem na Twój zestaw. Dlatego sugeruję najpierw podmianę. A jak wszystko będzie banglać, wtedy zdecydujesz o zakupie nowego. Jest jeszce jedna kwestia - Ram. Masz potezne kości po 8gb (serwerowe) mozna by tu szukać przyczyny. Nie jestem wybitnym specjalistą, dlatego zalecam podmianę zasiłki. W Twoim temacie trzeba małymi kroczkami. mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi? Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 http://www.ebay.co.uk/itm/XFX-550W-Core-Edition-80-Bronze-PSU-Power-Factor-Correction-ATX12V-2-2-EPS12V-/331050155892?pt=UK_Computing_PowerSupplies_EH&hash=item4d14207f74 taki bd dobry? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 strzelamy koniecznie z ebay? Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 nie... aby mozna bylo placic paypal i przesylki chodzily na terenia anglii. a masz jakies inne strony? Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 tak wg uwazasz ze oplaca sie inwestowac w ten komputer czy pozbyc sie go i kupic cos innego Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 "The system has experienced boot failures because of overclocking. Last settings in BIOS setup may not coincide with current H/W states" Tu masz wyjaśnienie powodu. Widać to na obrazku z HWInfo - CPB. Przekroczyłeś dopuszczalną dla tego procesora częstotliwość taktowania. OC jest dosyć skomplikowanym działaniem i wymaga dużej wiedzy oraz testów stabilności. Przywróć poprawne parametry w BIOS. W HWInfo klik na zakładkę Sensors - Start Logging - nadaj nazwę plikowi oraz lokalizację do zapisu - zminimalizuj okno i graj. Jeżeli system się zawiesi - odczekaj - Alt+Tab - przełącz się na okno Sensors - zrób zrzut i pokaż. Jeżeli nastąpi restart - zlokalizuj plik - spakuj go i shostuj podając linka. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 ok zrobie tak... a jak mozesz mi mniej wiecej wytlumaczyc jak przywrocic poprawne parametry w BIOS-ie? albo jakis link... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wykonaj to co w dolnej części poprzedniego posta. Sam robiłeś OC czy ktoś Ci to zrąbał? Ustawienia BIOS w Manualu do płyty. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 https://rapidshare.com/share/7A8FD5FCB5595384C46C521138CFB4F1 mam nadzieje ze dobrze wstawilem:D poniewaz pierwszy raz shostowalem cos. Kupywalem z dnia na dzien. Potrzebowalem komputera wiec nie za bardzo sie przygladalem. Bardziej o cene mi chodzilo, to teraz mam. Kupywalem juz jak byl taki... Jedyne co w nim grzebalem to w biosie z temperatura procesora. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wyjaśnij jeszcze jaka była sytuacja. Zawiesił się, zrestartował czy tylko wstawiłeś log z działania. Potrzebny jest log z sytuacji kiedy występuje problem. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 gralem i sie zawiesil... odczekalem z 5 moze 10 min. ale sie nie dalo nic zrobic wiec wylaczylem komputer. ostatnio wiecej sie zawiesza niz wylacza. sproboje jeszcze raz Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) 1. Panel sterowania - Narzędzia administracyjne - Konfiguracja systemu - Rozruch - Opcje zaawansowane - pokaż obrazek. 2. Wejdź do BIOS i zrób fotkę z takich miejsc jak na poniższych obrazkach: i wklej do posta. 3. Odłącz zasilanie - otwórz obudowę i zrób zdjęcie widoku całej płyty głównej - wklej do posta. 4. Po wykonaniu tych dwu punktów i mojej odpowiedzi dalsze działania to: - wymiana baterii na płycie głównej - zakup w sklepie komputerowym - start systemu i Windows Update - do zainstalowania SP1 do W7 + wszystkie aktualizacje po tym fakcie. EDYTA Do postu niżej. Napięcie +12 V spadło poniżej dopuszczalnej wartości (+11.596 V). Edytowane 29 Października 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 zaraz sie za to wezme. tutaj jeszcze raz tym razem sie wylaczyl calkowicie. https://rapidshare.com/share/77C2EF034BB83728235F48AD2059FD89 tak do porownania. poprzedni byl z zawieszenia. moze cos innego sie znajdzie tez. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 moge tez wyslac ale na poczte w lepszej rozdzielczosci. bo troche waza te zdjecia. zmniejszylem je zeby tutuaj umiescic. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Drugie zdjęcie od lewej - czy karta ma podłączone dodatkowe zasilanie? Piąte zdjęcie (z widokiem procesora) - wg mnie ewidentnie jest tylko wtyk 4-pinowy 12V a POWINIEN być 8-pinowy 12V. Pierwszy ekran BIOS - wejdź w CPB Ratio i zobacz co masz do wyboru. Drugi ekran BIOS - Internal Graphics Mode - Disabled (wyłącz zintegrowaną grafikę). Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 zrobilem. w CPB Ratio wybor mam od 4 do 7. zainstalowalem sp1 tak jak zalecales ale teraz mam mniej ramu. nie wiem czy tak zostawic czy cos zmieniac? wolal bym uzywac calego. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Odpowiedz na poprzednie pytania. Kable, wymiana baterii i dopiero wszelkie aktualizacje po SP1 a jest ich dużo - to może być problemem ilości widocznego RAM. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 to musze wymienic zasilacz o ile dobrze mysle? tam powinny byc te 8 spinowe kable. co do bateri to sa jakies rodzaje? czy to moze byc taka jaka mam tylko ze nowa? . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Obejrzyj wszystkie kable z zasilacza. Może jest ukryty. Czy grafika ma podpięty dodatkowy kabel? Bateria taka jak jest ale ze sklepu komputerowego a nie z AGD. Odnośnik do komentarza
Korsarz Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 heh ok jutro to wszystko sprawdze bo dzisiaj musze konczyc. dziekuje za pomoc i do jutra. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi