woda48 Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Witam,Mam problem z wyskakującymi reklamami w Chrome, chyba chodzi o plik PUP.Optional.A2ZLyrics.AWidziałem na inncych stronach, jak ludzie pisali skrypty pod usuwanie tego zagrożenia, niestety nie mam pojęcia jak za to się zabrać. Możecie poprowadzić mnie krok po kroku, jak amatora, jak to usunąć? Będę wdzięcznyZałączyłem logi, coś jeszcze jest potrzebne? Addition.txt Extras.Txt frst.txt mbam-log-2013-10-21 (23-00-34).txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 woda48, proszę przez podbić. Jest napisane w wytycznych działu na temat cierpliwości. Ja tu nie mogę być 24/7. Stosowałeś SpyHunter, skaner wątpliwej reputacji. Widzę pobrany i używany AdwCleaner na dysku - nie dostarczyłeś z niego logów. Adware A2ZLyrics jest zarówno w Firefox jak i Google Chrome. Przeprowadź następujące działania: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Task: {1E9F26DE-F8E9-499A-9D23-0A6366D5BA8B} - \a2zLyrics-1-codedownloader No Task File Task: {4E22A3EE-DC63-4481-9E58-C62B8F7D39D4} - System32\Tasks\a2zLyrics-1-firefoxinstaller => C:\Program Files (x86)\a2zLyrics-1\a2zLyrics-1-firefoxinstaller.exe Task: {50965D33-F651-424A-81C0-160C19860725} - \a2zLyrics-1-chromeinstaller No Task File Task: {9F9B61A0-25E7-4B93-94B5-68B5847ECF7E} - \a2zLyrics-1-updater No Task File Task: {F2EAFC16-8055-4C30-84AD-889ADCD1E764} - \a2zLyrics-1-enabler No Task File CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [dlmdlmoekcipeicfbnohedgkglmbhcla] - C:\Program Files (x86)\Whilokii\dlmdlmoekcipeicfbnohedgkglmbhcla.crx FF Extension: No Name - C:\Users\Marcin\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\a6wuznt8.default\Extensions\536c2ac1-a17c-4de1-a3f2-1b869a3be96c@2f6608a0-8c65-4bfe-8e2f-c65b5cc757cb.com C:\Users\Marcin\AppData\Local\avgchrome C:\Users\Marcin\AppData\Roaming\iSafe C:\Users\Marcin\AppData\Roaming\eCyber C:\Users\Marcin\Downloads\iSafedl.exe C:\Users\Marcin\Desktop\Search.lnk C:\Windows\SysWOW64\searchplugins C:\Windows\SysWOW64\Extensions C:\Program Files\Enigma Software Group Reg: reg export "HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" C:\Users\Marcin\Desktop\searchscopes.reg Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 2. FRST będzie miał trudność z usunięciem tego krzaczastego wpisu: SearchScopes: HKCU - ŰźĆîZ§’2ąŢpv¨IÍá*X(Ž2s(ŰÎŔJşÔÓµť± vË°!×—(äĽ48иpatm6ęo^Mp`Ëő÷_iŁwľ!„Áű†x˘8€ŮjŔ˙ţ ´Ń;áa´[¦†8 ş~ŹRŮxśňÜ8'Ł-)xä URL = Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku skasuj: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\ten krzak 3. W Google Chrome: Zresetuj cache wtyczek. W pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER. Na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz. Następnie wtyczkę ponownie włącz. Ustawienia > karta Rozszerzenia > odinstaluj a2zLyrics-1 Ustawienia > karta Historia > wyczyść 4. W Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 5. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt oraz logi utworzone podczas usuwania AdwCleaner (są w katalogu C:\AdwCleaner). Dodatkowo: na Pulpicie utworzyłam plik searchscopes.reg, ten plik oraz cały katalog C:\FRST\Quarantine spakuj do ZIP, umieść na jakimś hostingu i prześlij mi link do paczki na PW. . Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Zarobione, wysłane, dzięki! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ale brakuje głównego skanu FRST + te wszystkie logi wstaw tu jako załączniki posta: 5. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt oraz logi utworzone podczas usuwania AdwCleaner (są w katalogu C:\AdwCleaner). Tylko plik searchscopes.reg + kwarantanna FRST w ZIP na PW. Dzięki za paczkę. Już pobrałam. . Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 done I pojawił sie problem z zawieszającym się laptopem. Wygląda na to, że problem wynikał (wynika?) z jakiejś wtyczki, bo zawiesza się zwykle przy przeglądaniu internetu. Odinstalowałęm chrome, wrociłem do Firefoxa (przedtem miałem problem z migającym kursorem, chyba któreś z podjętych działan naprawiło ten problem). Czy jest jakaś możlwość dojścia do problemu co jest powodem zawieszania się komputera? Jak narazie z Mozilla nie mam problemu, ale ten problem juz przedtem wystąpił, wtedy pomogło przywrócenie systemu, nie zrobiłem tego jak narazie ze względu na plik Lyrics. Pozdrawiam FRST.txt AdwCleanerR0.txt AdwCleanerS0.txt Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Usuwanie wykonane pomyślnie, aczkolwiek nie ma śladów wykonania tego działania: 4. W Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. Zrób ten reset, gdyż usuwanie wcześniej przez AdwCleaner + moja poprawka skryptem FRST na adware Crossrider w FF nie gwarantuje dobrego wyczyszczenia preferencji. I zanim zadam czynności końcowe: I pojawił sie problem z zawieszającym się laptopem. Wygląda na to, że problem wynikał (wynika?) z jakiejś wtyczki, bo zawiesza się zwykle przy przeglądaniu internetu. Tu jest całkiem inny podejrzany, czyli Kaspersky Internet Security 2013. Instalacja wygląda zresztą na świeżą, pliki KIS utworzone 16 października. Do przeprowadzenia testy: - Wyłączenie całej osłony rezydentnej, by sprawdzić czy to działanie coś zmienia. - Całkowita deinstalacja programu (tylko to gwarantuje odcięcie wszystkich aktywności). . Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 zrobione, jeśli problem z zawieszaniem się powtórzy, wtedy usunę kasperskiego.Myślę, że możemy przejść do czynności kończącychEdit: czyli żadne działania kończące nie są potrzebne?Wyrzuciłem kaspierskiego, problem powtórzył się na 1 filmiku 2-krotnie, po deinstalacji nie było już tego problemu. Zainstalowałem AVG, chyba że polecasz coś lepszego i darmowego? Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Problem z zawieszającym się laptopem nadal okazyjnie występuje. Kompletnie losowo, nie zależnie czy działa na baterii, czy na zasilaniu. Jedyną stałą jest to, że zawiesza sie przy oglądaniu filmików z youtube (sterowniki aktualne dla wszystkich podzespołów, to młody komputer wiec nowe, dla karty graficznej najnowcze). Zawiesza się w taki sposób, że dźwięk "buczy" i nie można zrobić nie, ani ruszyć myszką, anie wywołać menadżera zadań.Edit: odnoszę dziwne wrażenie, że może być to związane z nagłym przeskoczeniem z niskiej rozdzielczości na youtube do HD> 720/1080, zwykle w takiej oglądam, bo posiadam dobre łącze. Wydaje się niedorzeczne, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 29 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 podbijam Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 hop? Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 ^ Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 a co masz w dzienniku zdarzeń (sekcja system i aplikacje)? Odnośnik do komentarza
woda48 Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 problem już nie występuje, na własną rękę doszedłem do tego, że to nowy firefox z wtykiem najnowszym flasha miał problemy, zmiana sterowników pomogła, od dłuższego czasu zawieszenie sie wystąpiło jednokrotnie. Upuje, bo czekam na operacje kończące leczenie Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Upuje, bo czekam na operacje kończące leczenie Nie ma sensu czekać. Usuwaj narzedzia analizujące i kwaratnnę. Pomoc nie nadejdzie szybko. Zresztą Ty nie wymagasz już pomocy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi