Skocz do zawartości

BSOD unmountable_boot_volume

crooleeck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na laptopie ASUS K50IJ przy każdym uruchomieniu systemu (normalnie, awaryjnie, ostatnia znana dobra konfiguracja) pojawia się BSOD unmountable_boot_volume (tzn on się restartuje, ale jakby mu wyłączyć automatyczny restart po błędzie to właśnie taki się pokazuje). Używając opcji napraw komputer i zaglądając przez sztuczkę z notatnikiem ustaliłem, że Windows widzi 100MB partycję oraz coś na kszatł partycji systemowej (jedyna jaką widział użytkownik - nie jestem właścicielem). To "coś" wygląda jak partycja, ale nie ma określonego ani rozmiaru ani nazwy czy nadanej litery. Nie jestem zatem w stanie użyć windowsowych narzędzi (choć diskpart widzi partycje i dobrze się z nią czuje) jak chkdsk. Zaglądając z poziomu xPUD live CD widać obie partycje, da się tworzyć pliki, wygląda OK. Ucuchomiłem również program testdisk z poziomu xPUD i tam ustaliłem, że widać obie, rozmiary są OK, MBR w pożądku, ta mniejsza partycja jest oznaczona jako boot (active), obie są partycjami primary.

Proszę o wskazówki, być może uda się jakoś zmusić Windowsa do współpracy... Jak pisałem w pozostałych programach/środowiskach nie są zgłaszane żadne błędy.

W tej chwili szukam jeszcze jakiegoś lekkiego narzędzia (mam do dyspozycji wolne łącze) do diagnostyki dysku...

Aha, Windows 7 Pro 64-bit gdyby było potrzebne, dysk 250GB SATA. Tryby w BIOSie sprawdzałem, przestawiałem, nie rozwiązuje to problemu.

BSOD pokazuje się na etapie ładowania systemu gdy wyświetlane jest logo Windows.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
Na laptopie ASUS K50IJ przy każdym uruchomieniu systemu (normalnie, awaryjnie, ostatnia znana dobra konfiguracja) pojawia się BSOD unmountable_boot_volume (tzn on się restartuje, ale jakby mu wyłączyć automatyczny restart po błędzie to właśnie taki się pokazuje). Używając opcji napraw komputer i zaglądając przez sztuczkę z notatnikiem ustaliłem, że Windows widzi 100MB partycję oraz coś na kszatł partycji systemowej (jedyna jaką widział użytkownik - nie jestem właścicielem).

Sprawdź dysk z poziomu MHDD > dane znajdziesz w dziale Hardware.