Grigory Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witam userów podpowiedźcie mi proszę jak zmienić patycję systemową na NTFS, myślałem o GPparted albo Partition magic, ale że mój angielski nie pozwala mi na to by zrobić to wmiarę bezpiecznie dajcie mi instrukcję na co kliknąć co wybrać . Potrzebowałbym też powiększyć tą partycję. Bardzo proszę Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Grigorij, ale to jest banalne. Wystarczy wpisać w google > konwersja fat na ntfs. Robisz to z poziomu cmd. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Ja jako fan firmy Paragon poleciłbym Paragon Partition Manager Free 2013 - http://www.paragon-software.com/home/pm-expressCo ten program może w bezpłatnej wersji? - http://www.paragon-software.com/home/pm-express/comparison.htmlTu masz User Manual - http://www.paragon-software.com/home/pm-express/download_manual.html aczkolwiek o konwersji tu nie piszą ale raczej to jest banalna sprawa.Pokrótce. Pobierasz, instalujesz program. W czasie instalacji musisz zarejestrować się aby otrzymać seriala na emaila. Wklepujesz seriala i program działa.Następnie wykonujesz bootowalną ratunkową płytkę CD lub bootowalnego pendriva z tym programem ( na wszelki wypadek oba warianty).Konwersję wykonujesz z poziomu PŁYTY lub pena! ( bo tak bezpieczniej!!!). Wcześniej z poziomu Windowsa defragmentujesz partycję systemową defragmentatorem systemowym lub innym; takim jaki używasz.Patrz na str 12 manuala pkt 2. Widzisz z rozwijanego menu opcję Convert File System? Zaznaczasz tą partycję systemową ( u Ciebie zapewne oznaczoną C: ) --> PPM Covert File System --> ApplyPokarze Ci się okienko w stylu --> patrz obrazek 4 http://www.softpedia.com/progScreenshots/Paragon-Partition-Manager-Express-Screenshot-113767.html W Please Selest... wybierasz NTFS, klikasz Convert i czekasz na akcję programu.To tyle. Raczej nic złego, nieprzewidywalnego nie powinno się stać , aczkolwiek zawsze jest nutka niepewności... Program może (jak się już z nim prześpisz) przydać Ci się do innych manipulacji na dyskach/partycjach. Odnośnik do komentarza
Grigory Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Belfegor z poziomu cmd konwersja nie działa. Bonifacy rozpisł byś mi jak by to szło przy pomocy Paragon Partition Manager Free 2013. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Belfegor z poziomu cmd konwerrsja nie działa. jaki jest komunikat? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Jajca se robisz !? Wszystko masz już podane. Interfejs programu spod płyty CD/pendriva jest bardzo podobny jak spod Windows. Zaistaluj w Windowsie. Pobaw się na sucho operacjami - są wirtualne. TYLKO NIE KLIKAJ 'APPLY', bo zatwiedzisz operacje i wtedy to poleci bez odwołania. Odnośnik do komentarza
Grigory Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 potrenowałem sobie z Acronis Disk Director Home, proces się rozpoczął trwał kilka sekunt koputer uruchomił się i dalej jest fat32. Belfegor wpisałem convert d: /fs:ntfs, przy żądaniu podaj etykiete woluminu wpisałem sytemowy i mam komunikat: Nie można uruchomić konwertowania, ponieważ wolumin jest używany przez inny proces. Można uruchomić konwerowanie po uprzedniej deinstalacji woluminu. Wszystkie otware dojścia do tego woluminu przestaną bć prawidłowe. Czy chcesz wymusić deinstalację tego woluminu? <T/N> i tu się przeraziłem, dalej nic nie zdziałałem. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Wszystkie otware dojścia do tego woluminu przestaną bć prawidłowe. Czy chcesz wymusić deinstalację tego woluminu? <T/N> i tu się przeraziłem, dalej nic nie zdziałałem. przy żądaniu podaj etykiete woluminu wpisałem sytemowy i mam komunikat: A którą partycje chcesz przekonwertować? C czy D? Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Nie mozna przekonwertowac aktywnej partycji. Komunikat jest poprawny, wystarczy, ze go potwierdzisz. Odłącza partycję - i ją konwertuje. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 wystarczy, ze go potwierdzisz. Odłącza partycję - i ją konwertuje Co to znaczy > odłacza partycje? Po restarcie nastapi konwersja > tak samo jak z chkdsk. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Odpowiednik angielskiego słowa unmount. Żeby przygotować partycje - musi ją odłączyć. I tak jak mowisz - analogicznie jak przy sprawdzaniu dysku chkdsk'iem. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Acha. Oki. Poniał. Słowko Unmount jest przeze mnie rozumiane dosłownie. Zdawać by sie mogło, ze trzeba od montować dysk systemowy, aby zrobić konwersję. A jednak nie trzeba. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Sam kiedys zastanawialem sie czy, aby taka procedura mogl wykonac system, ktory znajduje sie na konwertowanej partycji, ale przypomnialem sobie, ze to wymyslili juz dla systemow 95/98 - zeby migrowac na nowsze 2000 i XP. Akurat o to microsoft zadbał, no, ale co sie dziwić - obydwa standardy - i fat i ntfs to ich wynalazki, tak jak i systemy. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 I na tych rozważaniach proponuje drogi Groszku (tak chciałbym cie nazywać) zakończyc. Poczekajmy co autor zrobi. Bo jak widać na załączonym obrazku mamy duuuuże schody. Odnośnik do komentarza
Groszexxx Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Wolałbym Grochu, ale Groszek tez na mnie mówią . Ja myslę, że autorowi działa i już zapomniał o forum, bo przecież gry chodzą! Odnośnik do komentarza
Grigory Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Każde schody można przejść, chyba że się pośliźnie to tyłek boli Dobra panowie czy po zatwierdzeniu: czy chcesz wymusić deinstalację tego woluminu? <T/N> system wystatuje? A jak wystartuje nie będzie wolniejszy przez samą konwersje? Szybka odpowiedź! Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Wystartuje. Bez obaw. Komunikat pojawia sie dlatego że system stoi na C > czyli jest aktualnie w uzyciu. Grigory > wykonaj komendę > potwierdź literka T > restart i czekasz nie ma co filozofować Odnośnik do komentarza
Grigory Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 No tak na C, i powtarzam pytanie Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Ale ja już udzieliłem odpowiedzi. Masz wklepać komendę i potwierdzić literką T > restart i czekasz > nastąpi konwersja. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi