kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Czy to oznacza ze na takim procesorze caly soft i inne materialy wykonane w arch 32-bit - sa bezuzyteczne?Pytam bo komponuje mi sie fajny skladak:- ASRock Z77 Extreme4 - Socket 1155 - ATX- Intel Core i5-3570 - 3.4 GHz - Socket 1155- SDRAM 1333 8 GBTylko nie jestem pewien wstecznej zgodnosci architektur.Pozdro. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Dziwne pytanie, procesor 64 bit obsługuje instrukcje 32 bit . Wszystko będzie działać . Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Dzieki za odpowiedz. Musze poduczyc sie o architekturach i instrukcjach. Moze jakies proste [porownanie? tak na chlopski rozum Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Z punktu widzenia zwykłego użytkownika ( chodzi o Windowsa ) - 32 bit obsługuje maksymalnie 3,5 GB, 64 bit 4 GB i wyżej - w aplikacjach 64 bit większa wydajność procesora Jeśli chodzi o aplikacje x86 na x64: mam Win 7 x64 i nie zauważyłem problemów . Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Moje pytanie wyniklo z specyfikacji CPU na ktorej bylo napisane "supported arch 64-bit"Stad moja watpliwosc (nieuzasadniona0 czy nie strace wszystkiego na 32-bit, tymczasem architektura 64-bit pozwala uzyc pamieci wiekszej niz 4 GB.Dziekuje za wyjasnienia.Kaczakkkk Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Mała uwaga: problem powstaje przy sterownikach x86, które chcemy instalować na x64. Miałem problem ze sterownikami do skanera, nawet na linuksie nie było alternatywnych (a też mam x64 system). Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Ja wlasnie zaczolem bawic sie wirtualizacja a do tego potrzeba duzo RAM,u i mocy obliczeniowej. Nie moge znalezc jednoznacznych materialow ktora wirtualizacja jest lepsza, Intela czy AMD? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Eeeetam - słabo szukasz. Tu masz przystępny opis - http://strony.toya.net.pl/~vermaden/tmp/thesis.pdf No i która jest lepsza? Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 @BonifacyZmusiles mnie do nauki ale to dobrze!Ten PDF to troche nieswierzy, mysle ze ok 6 - 7 lat.Wynika ze AMD, dlatego dziasiaj kupilem:- AMD FX 8-CORE (FX-8320) 3.5GHz Processor 16MB, CPU Processor- ASUS M5A99X EVO R2.0, AMD, Socket AM3+, 990X, 90-MIBJI0-G0EAY0VZ, Motherboard (M5A99X EVO R2.0)Nad RAM sie jeszcze zastanawiam pewnie cos DDR3 2133 8 GB i min latency.To z mysla o skladaku do cwiczen z wirtualizacja.Minusem procka jest 2xwieksze zuzycie energii niz Intele, zaleta 8 watkow.Pozdro.Przydalby mi sie jakis sprawdzony schemat polaczen elektrycznych a deski w szczegolnosci. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi