Skocz do zawartości

Wysokie skoki zużycia procesora

toto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od około tygodnia mój komputer strasznie wolno działa. Menadżer zadań wykazuje mi strasznie duże skoki zużycia procesora. Ok około 8% do 100% i często jest tak że przez długi czas utrzymuje się to duże zużycie. Komputer strasznie wolno działa około tygodnia temu nie miałem takiego problemu, dlatego proszę o sprawdzenie moim logów. Pozdrawiam oraz z góry dziękuje za pomoc.

Addition.txt

Extras.Txt

FRST.txt

OTL.Txt

gmer.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie widzę żadnych oznak infekcji.

Ok około 8% do 100% i często jest tak że przez długi czas utrzymuje się to duże zużycie. Komputer strasznie wolno działa około tygodnia temu nie miałem takiego problemu

Na jakim procesie jest największe obciążenie? Chodzi mi o dane z listy przy zaznaczonej opcji "Pokaż procesy wszystkich użytkowników". I czy przypadkiem nie zabijałeś ręcznie jednego z wystąpień systemowych svchost.exe? W Dzienniku zdarzeń jest spis błędów awarii usług podmontowanych na jednej z instancji svchost.exe, a taki odczyt może pochodzić z zabicia ręcznego procesu:

System errors:

=============

Error: (10/04/2013 11:54:03 PM) (Source: Service Control Manager) (User: )

Description: Menedżer sterowania usługami próbował podjąć akcję korekcyjną (Uruchom usługę ponownie) po nieoczekiwanym zakończeniu usługi Instrumentacja zarządzania Windows, ale ta akcja nie powiodła się przy następującym błędzie:

%%1056.

Error: (10/04/2013 11:54:03 PM) (Source: Service Control Manager) (User: )

Description: Menedżer sterowania usługami próbował podjąć akcję korekcyjną (Uruchom usługę ponownie) po nieoczekiwanym zakończeniu usługi Przeglądarka komputera, ale ta akcja nie powiodła się przy następującym błędzie:

%%1056.

Error: (10/04/2013 11:53:03 PM) (Source: Service Control Manager) (User: )

Description: Menedżer sterowania usługami próbował podjąć akcję korekcyjną (Uruchom usługę ponownie) po nieoczekiwanym zakończeniu usługi Serwer, ale ta akcja nie powiodła się przy następującym błędzie:

%%1056.

Error: (10/04/2013 11:52:03 PM) (Source: Service Control Manager) (User: )

Description: Usługa Windows Update niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Description: Usługa Instrumentacja zarządzania Windows niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 120000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Description: Usługa Kompozycje niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Description: Usługa Wykrywanie sprzętu powłoki niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Description: Usługa Usługa powiadamiania o zdarzeniach systemowych niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 120000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Description: Usługa Harmonogram zadań niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Description: Usługa Usługa profilów użytkowników niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło to razy: 1. W przeciągu 120000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

I dodatkowe pytanie: od kiedy siedzi tu Ashampoo Anti-Malware? Sugeruję i tak pozbycie się go, program jest nieco przeterminowany (z roku 2011).

.

Dziękuje za zainteresowanie a więc tak:

javaw.exe 111 924 K

AAMW_service.exe 102 148.exe

pozniej wszystko od chroma.

tak zabiłem wczoraj ręcznie jedno svchost.exe sugerowałem się tym że w monitorze zasobów miał jedną z wyższych średnią zużycia cpu. Teraz np takim procesem jest perfmon.exe Teraz sobie uświadamiam że zapewne nie powinienem tego robić. Co do Ashampoo to korzystam z niego rok może mniej ale nie wiedziałem że to jest program z 2011 roku, muszę więc go zmienić na coś nowszego. Co do tego svchost.exe jeszcze jak zrestartuje komputer uruchomi się ten proces od początku?

Dziękuje za zainteresowanie a więc tak:

javaw.exe 111 924 K

AAMW_service.exe 102 148.exe

pozniej wszystko od chroma.

1. Pierwszy proces od Java. A siedzi tu mocno zdezelowana i niebezpieczna (niezałatana) wersja:

==================== Installed Programs ======================

Java™ 6 Update 22 (Version: 6.0.220)

Odinstaluj. Java najlepiej w ogóle nie posiadać. Jeśli jednak korzystasz z określonych stron / programów jej wymagających (widzę np. w spisie programów JDownloader stawiający ten wymóg), to wyposaż się w najnowszą wersję: KLIK. Nie jest też wykluczone, że to JDownloader bruździ.

2. Drugi proces od Ashampoo:

========================== Services (Whitelisted) =================

R2 AAMWService; C:\Program Files\Ashampoo\Ashampoo Anti-Malware\AAMW_Service.exe [1313184 2011-08-17] ()

R2 AAMW_WSC_Service_Vista; C:\Program Files\Ashampoo\Ashampoo Anti-Malware\AAMW_WSC_Service_Vista.exe [52616 2010-03-02] ()

Jak mówiłam, sugeruję deinstalację i wymianę czymś innym. Po deinstalacji sprawdź czy objawy ze skokami CPU nadal występują.

tak zabiłem wczoraj ręcznie jedno svchost.exe sugerowałem się tym że w monitorze zasobów miał jedną z wyższych średnią zużycia cpu (...) Teraz sobie uświadamiam że zapewne nie powinienem tego robić. (...) Co do tego svchost.exe jeszcze jak zrestartuje komputer uruchomi się ten proces od początku?

Tak jest, nie zabijać svchost.exe, bo to jest równoznaczne z awarią wszystkich usług podmontowanych na tym wystąpieniu. Proces po zabiciu próbuje się regenerować (w Dzienniku zdarzeń adnotacje "zostanie podjęta następująca czynność korekcyjna: Uruchom usługę ponownie"). Restart komputera oczywiście też naprawia stan.

.