moxia Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 witam,dalej jak w temacie,ma ktos moze ten router z upc?otwieral ktos port w nim?prosze o lopatologiczna pomoc ,moj klient to utorrent 2.4 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Thomson-Alcatel/TWG850/Utorrent.htm - to ten? Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 tak to ten,juz znam te strone,nie znam za bardzo ang,ale cos tam probowalem robic jak w tym poradniku,przez dzien moze dwa klient pokazywal ze jestem dostepny,ale pozniej samo sie cos popsulo i teraz ciagle mam w programie zolty krzyzyk co oznacza ze mam poblokowane porty,nie wiem co robic Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Tu masz tłumaczenie: http://translate.google.pl/translate?js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fportforward.com%2Fenglish%2Frouters%2Fport_forwarding%2FThomson-Alcatel%2FTWG850%2FUtorrent.htm&act=url Powinno Ci to pomóc. Nie zapomnij o części dotyczącej statycznego IP. Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Nie zapomnij o części dotyczącej statycznego IP co przez to rozumiesz? znam tylko takie swoje ip;192.168.0.1 czy o to ci chodzilo? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Chodzi o to, że jeśli masz na routerze ustawione dynamiczne przydzielanie IP dla komputera (DHCP), to przekierowywanie portów będzie padać przy przyznawaniu nowego IP dla komputera przy ponownym połączeniu. 192.168.0.1 - to nie jest czasem IP routera? Wejdź w Wiersz poleceń, wpisz ipconfig /all > C:\cmdlog.txt i zatwierdź Enterem. Potem skopiuj zawartość pliku C:\cmdlog.txt i pokaż na forum. Czy w routerze przy "DHCP Server Setting" masz coś takiego jak "Assign Static DHCP"? Jakbyś miał jakiś problem, to wszystko dokładnie wytłumaczę, ale dopiero jutro, teraz usypiam na klawiaturze. Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 192.168.0.1 - to nie jest czasem IP routera? wydaje mi sie ze chyba tak,zaczynam pomalu wszystko zbierac do kupy,chodz jest juz pozno i myslenie nie to samo ok kolego wiec bede czekal do jutra,musisz mi w tym pomoc bo mi bardzo zalezy,narazie dziekuje,pozdrawiam Czy w routerze przy "DHCP Server Setting" masz coś takiego jak "Assign Static DHCP"? czy to oto chodzilo? Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : mhj-PC Typ w©zˆa . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy Routing IP wˆĄczony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy wˆĄczony. . . . : Nie Karta Ethernet PoˆĄczenie lokalne: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Generic Marvell Yukon 88E8071 based Ethernet Controller Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-72-C1-1E-62 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta bezprzewodowej sieci LAN PoˆĄczenie sieci bezprzewodowej: Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Intel® WiFi Link 5100 AGN Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-16-EA-55-A4-34 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.10(Preferowane) Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Dzierľawa uzyskana. . . . . . . . : 10 listopada 2010 19:54:55 Dzierľawa wygasa. . . . . . . . . : 17 listopada 2010 21:02:08 Brama domy˜lna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.179.1.63 62.179.1.62 NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : WˆĄczony Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 2: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{C8AFF6AB-0BBB-48D0-A39A-121E14BEB59A} Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne*: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : 6TO4 Adapter Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 7: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 11: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{EFB90487-D593-4AB5-81AE-CA7353F11D08} Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Tak, 192.168.0.1 to na pewno jest IP routera (w ipconfig brama domyślna). Pokaż jeszcze screena z Network -> Computers. Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 prosze Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Zrobimy inaczej, testowałem - działa: 1. Wchodzisz w Panel sterowania, potem w Centrum sieci i udostępniania. Wybierz z listy zadań "Zarządzaj połączeniami sieciowymi". 2. Wybierz z listy połączenie, z którego korzystasz (prawdopodobne Wireless LAN - Intel® WiFi Link 5100 AGN), kliknij na jego ikonkę prawym przyciskiem myszy i z menu rozwijanego wybierz "Właściwości". 3. Z listy składników z zakładki "Ogólne" wybierz "Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4). Zaznacz go i kliknij "Właściwości", ustaw wg tego: Potem restart połączenia i wykonaj jeszcze raz polecenie ipconfig /all. Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 czasami może okazać sie pomocny soft Simple Port Forwarding który wykona przekierowanie portów <automatycznie> pod warunkiem że posiadany typ routera znajduje się już w jego bazie test portów dla klienta utorrent tutaj Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Ten router jest wspierany, natomiast teraz ręcznie to już pójdzie z górki. Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 zrobilem jak kazales z tymi dns-ami,co teraz? Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : mhj-PC Sufiks podstawowej domeny DNS . . : Typ w©zˆa . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy Routing IP wˆĄczony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy wˆĄczony. . . . : Nie Karta Ethernet PoˆĄczenie lokalne: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Generic Marvell Yukon 88E8071 based Ethernet Controller Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-72-C1-1E-62 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta bezprzewodowej sieci LAN PoˆĄczenie sieci bezprzewodowej: Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Intel® WiFi Link 5100 AGN Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-16-EA-55-A4-34 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Adres IPv6 poˆĄczenia lokalnego . : fe80::6082:4d24:8c8d:a170%12(Preferowane) Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.0.100(Preferowane) Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Brama domy˜lna. . . . . . . . . . : 192.168.0.1 Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 218109674 Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-10-8E-AE-57-00-1D-72-C1-1E-62 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.179.1.63 62.179.1.62 NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : WˆĄczony Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 2: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{C8AFF6AB-0BBB-48D0-A39A-121E14BEB59A} Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne*: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : 6TO4 Adapter Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 7: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 02-00-54-55-4E-01 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 11: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : isatap.{EFB90487-D593-4AB5-81AE-CA7353F11D08} Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Właściwie to walnąłem jeden mały błąd, który da o sobie znać, jak podepniesz do routera ponad 90 komputerów, ale to raczej nie nastąpi Jeśli by Cię jednak ten problem denerwował, to możesz wejść jeszcze raz, jak TUTAJ i zamiast adresu IP 192.168.0.100 podać 192.168.0.9 - wtedy nie będzie zachodzić kolizja pomiędzy DHCP a statycznymi adresami. Natomiast to nie jest konieczne. Teraz wejdź do uTorrenta, potem Opcje -> Preferencje -> Połączenie. Zaznaczone ma być tylko "dodaj wyjątek do Zapory Windows". Sprawdź, jaki masz podany port i zapamiętaj tę liczbę. Wejdź w ustawienia routera (http://192.168.0.1), przejdź do Advanced -> Forwarding i podaj po kolei, w pierwszym wierszu: 192.168.0.100 (lub 192.168.0.9 jeśli zmieniłeś to, co w spoilerze podałem). zapamiętany numer portu jeszcze raz ten numer portu protocol: both zaptaszkuj "enabled" Kliknij "Apply". I ma działać. Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 zrobilem wszystko jak kazales,klient pokazuje ze jestem dostepny,lecz upload jest wciaz maly,ponoc poblokowane porty byly przyczyna wlasnie niskiego uploadu,otorzylem je a udostepnianie wciaz jest marne,mimo ze jest ponad 40 peer,ja w tej chwili jestem polaczony tylko z jednym,wiesz moze dlaczego tak jest? a za otwarcie portu bardzo ci dziekuje,juz drugi raz mi pomogles,jestes najlepszy Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Opcje -> Preferencje -> Ustawienia łącza - tam się ustawia prędkości pobierania i wysyłania danych przez uTorrenta. Im więcej wysyłasz, tym więcej pobierasz. Oczywiście prędkość zależy także od ilości seedów, czyli udostępniających pobierane dane. a za otwarcie portu bardzo ci dziekuje,juz drugi raz mi pomogles,jestes najlepszy Oj... nie Najlepszych specjalistów od sieci znajdziesz: http://www.ccie-club-poland.pl/ Tylko, że to jest szczególne środowisko z własnym klimatem. Jak (czytaj: o ile) zdobędę certyfikat CCIE, to się tam zapiszę Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Opcje -> Preferencje -> Ustawienia łącza - tam się ustawia prędkości pobierania i wysyłania danych przez uTorrenta. mam ustawione bez limitu,upload jak i download zdobędę certyfikat CCIE, to się tam zapiszę zycze powodzenia Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Powinno być dobrze... Sprawdź z jaką prędkością będzie się pobierać TO. Torrent bardzo popularny, więc będzie dosyć miarodajnym testem. Odnośnik do komentarza
moxia Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 download jest wporzadku,ale upload to totalna padaka Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Bo nikt nie chce od Ciebie pobierać Zresztą po co pobierać, skoro jest tyle innych źródeł. Rozumiem martwić się downloadem, ale upload już za wielkiej różnicy Tobie nie robi, o ile pobieranie stoi na wysokim poziomie. W skrócie: im więcej pobierających, tym Twój download mniejszy, a upload większy; im więcej udostępniających, tym większy download, a mniejszy upload. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 No nieźle upload padaka Jednym z lepszych forów tematycznych czyli sieci jest "trzepak". Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 No nieźle upload padaka Jednym z lepszych forów tematycznych czyli sieci jest "trzepak". Marku, każdy kiedyś zaczynał. Jednym z lepszych forów dot. sieci jest także CCIE.pl, ale tam każdego początkującego prawdopodobnie wyśmieją. Natomiast nie wiem, po co odsyłasz do trzepaka, chyba że popełniłem jakiś kardynalny błąd, z którego sobie nie zdaję sprawy... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Marku, każdy kiedyś zaczynał. wiem, czepiam się, ale piracić też trzeba umiećNawiązałeś do forów tematycznych o sieciach i podałeś konkretny link, ja zaś czasem korzystałem z trzepaka stąd kierunek, błędu nie widzę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi