tuskomat Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Witam,.Posiadam konfigurację dyskową PC : 1*SATA HDD 320 GB /ozn. litera D:/ = 1 partycja Podstawowa z Win 7 PL HE 64 bit + 1 partycja Podstawowa na Storage. Do slotu EIDE podłaczyłem dysk PATA Seagate 60 GB /ozn. litera C:/ i zainstalowałem na Partycji Podstawowej Win 7 PL HE 64 bit, z tym że Instalator oczywiście "widział" poprzednie partycje i dysk SATA..Ponieważ dysk SATA będę musiał zwrócić koledze /pożyczony/ odłączyłem ta 320-kę od MOBO i zasilania, ale w trakcie botowania otrzymałem błąd "Invalid partition table ". W BIOS mam ustawione Boot Priority na PATA 60 GB i First Booting Device na PATA 60 GB ; w opcji rozruchowej Win 7 default jest ustawiony na dysk PATA 60 GB..Co zrobić/ zmienić/ skonfigurować w WIN 7/MBR aby odczyt tablicy partycji był prawidłowy z C: a nie z D:. Dysk SATA fizycznie będzie odłączony po paru dniach testów, natomiast przez krótki okres układ dysków zostanie utrzymany , z tym że zakładam że bootuję teraz z PATA...? Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie ? Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 dokładniej może : na dwóch dyskach HDD są partycje aktywne podstawowe, z tym że na SATA jest tzw. pierwsza aktywna pp i z niej bootuje się system. Jak sprawić, aby pierwsza aktywna pp została ta na dysku PATA i z niej startował system , a nie z SATA - bo go odłączam ? ....jest tu na forum jaki "mocarz" ? Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Kolego spróbuj boot płyty zrobić i opcje naprawy systemu. Odpal wiersz poleceń i wpisz w cmd c:\ bootrec fixmbr c:\bootrec fixboot Zrestartuj komputer i zobacz co się stanie. A jak nie to zostaje Ci odpalenie programu do partycjonowania i kombinowanie i zmiany oznaczeń partycji. Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 28 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 próbowałem z wiersza poleceń, ale wszystko kicha, ignorował nowe ustawienia. . Wziąłem programik EasyBCD i podmieniłem winloadera.exe - jak sugerował - na dysk C z D. I zadziałało ! . Ale coby szczęścia nie było za dużo, okazało się że wgrał na C bootloadera , ale tego z WIN XP /wczesniej był tam XP-ek/ i tera odpala Win 7 z C tylko z ekranem (powitalnym/serwisowym ?) który pojawia się w trakcie ładowania sysopa z C . Czy to mozna zmienić ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi