muzyk75 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Cześć Picasso Mam problem z Javą 64 bitową. W laptopie jest Windows 7 64 bitowy, mimo instalacji Javy 64 bit nie działają strony, dodatki na stronach wymagające jezyka Java. Problem znika po zainstalowaniu wersji Javy 32 bit. Problem występuje od poprzedniej wersji Javy 7 update 25. Nagle wersja 64 bit przestała właściwie działać i trzeba było zainstalować wersję 32 bit. W załączeniu logi. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Temat przenoszę do działu Software, bo nie ma to żadnego związku z "infekcją". Posługujesz się starszą wersją FRST. Pobierz najnowszą i drobna kosmetyka wpisów, kompletnie nie związana z tematem zasadniczym. W spoilerze. 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [hbcennhacfaagdopikcegfcobcadeocj] - C:\Program Files (x86)\Common Files\Spigot\GC\saebay_1.0.crx CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [icdlfehblmklkikfigmjhbmmpmkmpooj] - C:\Program Files (x86)\Common Files\Spigot\GC\errorassistant_1.1.crx CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [pfndaklgolladniicklehhancnlgocpp] - C:\Program Files (x86)\Common Files\Spigot\GC\saamazon_1.0.crx S0 ggrnit; No ImagePath S0 mjvhhu; No ImagePath S0 mtqjxm; No ImagePath S0 nckkof; No ImagePath S0 pvkvlw; No ImagePath S0 qhpbzs; No ImagePath S0 tljkva; No ImagePath S0 vhjrap; No ImagePath S0 ycsgvj; No ImagePath S0 ysyfer; No ImagePath S0 zlnimc; No ImagePath C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Screensaver C:\Users\Marek\AppData\Roaming\Systweak Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 2. Zresetuj cache wtyczek Google Chrome: w pasku adresów wpisz chrome://plugins i ENTER, na liście wtyczek wybierz dowolną i kliknij Wyłącz, następnie wtyczkę ponownie włącz. 3. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt. W laptopie jest Windows 7 64 bitowy, mimo instalacji Javy 64 bit nie działają strony, dodatki na stronach wymagające jezyka Java. Problem znika po zainstalowaniu wersji Javy 32 bit. Problem występuje od poprzedniej wersji Javy 7 update 25. Nagle wersja 64 bit przestała właściwie działać i trzeba było zainstalować wersję 32 bit. Wszystko się zgadza. - Java 32-bit współpracuje z 32-bitowymi przeglądarkami, czyli: główny Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera. - Java 64-bit współpracuje tylko z natywnie 64-bitowymi przeglądarkami, a takimi są: drugi Internet Explorer wbudowany w system (skrót w Menu Start punktujący w nazwie "wersję 64-bit"), Opera x64 oraz nieoficjalne wersje Firefox. U Ciebie zainstalowane 32-bitowe Google Chrome współpracujące z 32-bitową Java: ==================== Installed Programs ======================= Google Chrome (x32 Version: 29.0.1547.66) . Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Użyłem ostatniej dostępnej wersji FRST, pobranej z linka Fixitpc.pl. Wtyczki w Chrome zresetowane. Na pulpicie jest skrót tylko do IE 64 bit - mimo to Java 64 bit nie chce z nim poprawnie działać. Chrome 32 bit wcześniej działał bez problemów. Tak się zastanawiam, Chrome używa HTML5, a do tego chyba nie potrzeba Javy. W załączeniu log z FRST. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Na pulpicie jest skrót tylko do IE 64 bit - mimo to Java 64 bit nie chce z nim poprawnie działać. Pobierz Właściwości skrótu i przeklej ścieżkę docelową. . Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 17 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 "C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe" Ścieżka docelowa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Potwierdzam. Używam IE 10 x64. Miałem Java JRE7 v.40 x32. Odinstalowałem. Zainstalowałem wersję Java x.64 i niestety nie działa. Przykład www.pioneer.com.pl - wykresy wycen funduszy - błąd. W dodatkach IE10: I jeszcze taki kwiatek: Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Jest jakiś problem z zarejestrowaniem wtyczek 64 bitowych w ostatniej wersji jawy. W rejestrze występują tylko wpisy w kluczach WOW6432Node. Ręczne utworzenie prawidłowych wpisów dla wersji 64 bitowej odpala wtyczkę, kwestia czy to błąd czy celowy zabieg Oracle. Poniżej wpisy dla wersji 7u40 i przeglądarek korzystających z formatu mozilli: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/DTPlugin,version=10.40.2] "Description"="Java™ Deployment Toolkit" "GeckoVersion"="1.9" "Path"="C:\\windows\\System32\\npDeployJava1.dll" "ProductName"="Java™ Deployment Toolkit" "Vendor"="Oracle Corp." [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/DTPlugin,version=10.40.2\MimeTypes] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/DTPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/java-deployment-toolkit] "Description"="Java™ Deployment Toolkit" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/DTPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/java-deployment-toolkit;deploy=10.40.2] "Description"="Java™ Deployment Toolkit" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2] "Description"="Oracle® Next Generation Java™ Plug-In" "GeckoVersion"="1.9" "Path"="C:\\Program Files\\Java\\jre7\\bin\\plugin2\\npjp2.dll" "ProductName"="Oracle® Java™ Plug-In" "Vendor"="Oracle Corp." "Version"="1.7.0_40" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;jpi-version=1.7.0_40] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.1] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.1.1] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.1.2] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.1.3] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.2] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.2.1] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.3] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.3.1] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.4] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.4.1] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.4.2] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.5] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.6] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-applet;version=1.7] "Description"="Java™ Applet" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-vm] "Description"="Java™ Virtual Machine" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\@java.com/JavaPlugin,version=10.40.2\MimeTypes\application/x-java-vm-npruntime] "Description"="Java™ Applet" I fix dla IE: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects\{761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43}] "NoExplorer"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Browser Helper Objects\{DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9}] "NoExplorer"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43}] @="Java Plug-In SSV Helper" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43}\InProcServer32] @="C:\\Program Files\\Java\\jre7\\bin\\ssv.dll" "ThreadingModel"="Apartment" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9}] @="Java Plug-In 2 SSV Helper" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9}\InProcServer32] @="C:\\Program Files\\Java\\jre7\\bin\\jp2ssv.dll" "ThreadingModel"="Apartment" EDIT Ok - widzę gdzie mam błąd - u was może to wyglądać inaczej, w listingach @muzyk75-a widzę prawidłowe wpisy dla pluginu. Zauważyłem, że u mnie "Java Content" w panelu jawy był wyłączony a domyślnie widoczny (w panelu sterowania) panel wpływa tylko na wersję 64 bit dlatego w przeglądarce nadal widoczna była wersja 32 przy braku wersji 64, nie korzystam ze stron "jawowanych" więc nie zauważyłem tego wcześniej . pzdr Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 IE10 domyślnie pracuje w trybie 32-bit na x64. Domyślnie uruchamiana jest wersja 64-bit, która do zarządzania zakładkami z kolei uruchamia wersje 32-bit. Co dostajesz po wejściu na stronę: [KLIK]? IE10 x64 wymaga włączonego UAC, a także innych rzeczy: [KLIK], pamiętaj, że wszystkie dodatki muszą być w wersjach 64-bit. m.g. Odnośnik do komentarza
muzyk75 Opublikowano 21 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Sprawdziłem wpisy w rejestrze, są takie same jak podał @maggreg, dla formatu Mozilli. Wykonałem czynności podane przez @mgrzeg w odnośniku. Aktualizacja wpisu: po kolejnym restarcie komputera i użyciu czyścicieli, IE 10 zaczął działać z Javą 7 update 40 poprawnie. Odnośnik do komentarza
tomo150383 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 ja natomiast zrobiłem update do java 7 updete 45 i przy wchodzeniu niektóre strony mam kominikat o treści: "Allow access to the follwing application from this web site" mam dwie opcje wyboru " Allow" lub " Do not Allow" klikajac na Allow wpuszcza mnie na strone i jest oki .Tylko wczesniej w wersji chyba to była java 6 nie miałem tego problemu pozniej cos mnie podkusiło i zaktualizowałem na java 64 bit i nic m nie działało teraz gdy wgrałem java 7 updete 45 mam co chwile ten monit jak sie go pozbyć? Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Dla jednych problem dla drugich błogosławieństwo. Teraz kiedy próbujesz włożyć rękę do gniazda os otrzymujesz ostrzeżenie i to twoją własną decyzją jest czy ryzykujesz ukąszenie. A tak na poważnie to poziom bezpieczeństwa możesz ustawić z poziomu apletu konfiguracyjnego javy. Dla wersji 64bit: C:\Program Files\Java\jre7\bin\javacpl.exe pzdr Odnośnik do komentarza
tomo150383 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja tam próbowałem wszystkich opcji w "C:\Program Files\Java\jre7\bin\javacpl.exe" i wyłączyć pojawiającego się komunikatu :"Allow access to the follwing application from this web site" nie mogę. To rzeczywiście błogosławieństwo ... Odnośnik do komentarza
tomo150383 Opublikowano 28 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Czy jest możliwosc dodania wyjątków tak by okreslony link nie był traktowany jako intruz lecz zaufana strona? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi