fix7 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Tak jak w temacie. Wysypał mi się BS : STOP:0x0000007B Nie chcę kombinować , bo jeszcze namieszam . Znalazłam temat na forum związany z tym błędem , ale poczekam na Wasze opinie i porady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ten bład zazwyczaj wystepuje kiedy instalujesz system na dyskach SATA. Windows XP nie ma sterowników sata i nie widzi dysku. Sa dwa sposoby integracja sterowników sata z płyta instalacyjną windowsa lub przestawienie w biosie kontrolera dysku na IDE. Odnośnik do komentarza
skamil29 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 http://support.microsoft.com/kb/324103/pl Odnośnik do komentarza
fix7 Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Jak integruje się sterowniki sat z płytą instalacyjną? / edit ten sposób wystarczy? http://pclive.pl/porady-komputerowe/windows-2/windows-xp/integracja-sterownikow-sata-z-plyta-instalacyjna-windows-xp.html Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Jak integruje się sterowniki sat z płytą instalacyjną? A w ten sposób. Tylko stery sata muszą być dopasowane do płyty głownej kompa na którym ma być zainstalowany system A tu nic nie wiadomo w tej sprawie. http://walendowski.com/2008/02/06/instalacja-windows-xp-na-dyskach-sata/ Odnośnik do komentarza
fix7 Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 dobrze, to tak , żeby nie namieszać jak sprawdzić czy będą pasowało mi sterowniki ? Bo ta popularna paczka może nie pasować... wygooglowałam jeszcze temat ten http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2522242.html , wspominają tak o zmianie w biosie tryb , tylko , że to już ten sposób drugi jest tak? Przepraszam za takie pytanie ale 1 raz będę tak instalować Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 No jak tam dali stery (elektroda i sie sprawdziły to bedą działać) na przyszłość podowaj co chcesz zrobić i na jakim kompie. Odnośnik do komentarza
fix7 Opublikowano 13 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Model to Toshiba c660 w Biosie mam ustawione SAT Controller Mode [ AHCI ] sprawdzę paczkę.......inaczej , szukam pod swój model paczki https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&keyword=%22AHCI+SATA+Driver%22 który wybrać? Mój model to C600 PSC1GE Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 który wybrać? https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&ProdId=2475&DwnldID=15677&keyword="AHCI+SATA+Driver"&lang=eng w Biosie mam ustawione SAT Controller Mode [ AHCI ] To jak zaznaczysz tę opcję i klkniesz enter co sie pokazuje? Odnośnik do komentarza
fix7 Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 wybór między AHCI a Compatiblity Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 To wybierz tą drugą opcję i spróbuj ponownie . Odnośnik do komentarza
fix7 Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 @up przy drugiej opcji rusza, nie instalowałam. Po ponownym uruchomieniu , komputer resetuje się ,problem z rozruchem win7 , wyskakuje BS i reset, po ponownym przełączeniu na AHCI system normalnie ruszył. Ehh... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 przy drugiej opcji rusza, nie instalowałam. Po ponownym uruchomieniu , komputer resetuje się jest to normalne zachowanie. W7 leci na AHCI. Zeby zainstalować XP przestawiasz tryb na compatibile i instalujesz XP....no chyba że zintegrowałaś sterowniki SATA, wtedy nie trzeba przestawiać trybu AHCI. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Jest jeszcze więcej sposobów by zainstalować WinXP bez integracji sterownika na płytę instalacyjną. Mianowicie przy odrobinie szczęścia czasami XP rozpoznaje pendrajwa przy instalacji, oczywiście na pendrajwie zapisany powinien być sterownik SATA. Albo użyć można napędu dyskietek pod USB, może jakiś znajomy lub znajoma posiada. Z napędem dyskietek (FDD) nie powinno być problemu ponieważ emuluje napęd A: i instalator WindowsXP powinien go rozpoznać bez problemu. Inną możliwością jest spreparowanie pendrajwa, który emulował będzie FDD. 1. Poszukać i Pobrać Virtual Floppy Drive 2. Poszukać i pobrać Win98 Bootdisk Image ze zintegrowanym sterownikiem CD-Rom (WAŻNE!) 3. Uruchomić Virtual Floppy Drive, stworzyć napęd A: i zmountować Win98 Bootdisk Image 4. Poszukać i pobrać HP USB Disk Storage Format Tool 5. Wszystkie dane z pendrajwa zabezpieczyć ponieważ za chwilę będzie on formatowany 6. Uruchomić HP USB Disk Storage Format Tool, wybrać Filesystem Fat(32), zaznaczyć Create a DOS Boot Disk a następnie wskazać ścieżkę do zmountowanego image. 7. Wystartować formatowanie 8. Na tak utworzony napęd FDD Skopiować sterownik SATA 9. W BIOS ustawić Boot from USB Device albo Boot from other Device lub podobnie. NIE BOOTOWAĆ Z CD-Romu 10. Uruchomić komputer z pendrajwa, jak DOS i sterowniki CD-Rom się uruchomią, zmienić prompt (literę napędu w którym znajduje się CD) 11. Na płycie odnaleźć folder i386 i uruchomić z niego plik WINNT.EXE 12. Teraz całkiem normalnie instalować Windows jak zawsze, później przez F6 wybrać sterownik SATA z napędu A: czyli pendrajwa. Jeśli sterownik SATA jest poprawny to instalacja WindowsXP przebiegnie bez niespodzianek Mam nadzieję, że niczego nie zapomniałem... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi