tuskomat Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Prosze o pomoc w rozstzrygnięciu prawidłowego podpięcia:w PC mam : 4 * złacze SATA, 1 * złącze ATA..Chcę podłączyć na jednym kablu HDD ATA oraz DVD (tylko tymczasowo do zainstalowania systemu Win 7 PL)..Jaka jest poprawna konfiguracja podłączenia urządzeń na taśmie EID:1.Górny wtyk do DVD a zworki na Master a Środkowy wtyk do HDD na Slave ?2.Górny wtyk do DVD a zworki na Slave a Środkowy wtyk do HDD na Master ?3.Górny wtyk do DVD a zworki na Cable Select a Środkowy wtyk do HDD na Cable Select ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 tak ma być jak na obrazku http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/diagnozacd2.htm Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 po przeczytaniu wchodzi w grę tyko opcja 1 lub 3 ? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 po przeczytaniu wchodzi w grę tyko opcja 1 lub 3 w gre wchodzi tylko jedna opcja. jeden koniec taśmy do płyty > dysk na srodkowy złaczu a trzecie do nagrywarki. To wszystko. Nagrywarka ustawiona zworką na sląve a dysk na master. Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Aha. A dlaczego w serwisówce tej DVD pokazane jest podłączenie DVD jako Slave , ale na środkowym złączu ? ...zrzut z ekranu : pytanie nie jest bezsasadne, zwłaszcza że jestem szczęśliwym posiadaczem 50 cm taśmy EIDE (chyba że chodzi o to , iż HDD jest clean) Edytowane 11 Września 2013 przez picasso Korzystaj z opcji Edytuj, zamiast pisać post pod postem, gdy nikt jeszcze nie odpisał. Sklejone. //picasso Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Taśma ATA ma trzy złącza. Jedno wpięte jest do płyty głównej. Pozostałe dwa służą do podłączenia urządzeń ATA.Możliwości są dwie: albo sami ustalamy, które z urządzeń ma być nadrzędne (MASTER - w skrócie MA) a które podrzędne (SLAVE - w skrócie SL) albo zrobi to za nas taśma (CABLE SELECT - w skrócie CS).Jeśli robimy to sami (a tak jest najczęściej) to na jednym urządzeniu ustawiamy zworkę w położenie MASTER a na drugim (jeśli występuje) zworkę ustawiamy w położenie SLAVE.W tym przypadku logiczna wydaje się zasada: końcowy wtyk(czarny) ->dysk HDD a do środkowego wtyku (szarego)-> podłączamy napęd DVD - http://www.hal.trzepak.net/faq/winxp/anabolo%5Eata_cable_kopia,m.jpgZworka dla HDD ustawiona na master, a dla DVD - slave.Jeśli zdajemy się na taśmę to oba urządzenia muszą mieć zworkę w położeniu CABLE SELECT. O tym, które urządzenie będzie nadrzędne decyduje kabel - to bliższe płyty głównej ( więc wpięte do szarego wtyku) będzie właśnie nadrzędnym. Ma to o tyle znaczenie, że dysk twardy z systemem operacyjnym powinien pracować w trybie MASTER, a tym samym, w tym wariancie wpięty być powinien na środku taśmy ATA. Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 OK. Podłączę device'y wg zasady: koniec HDD/Master, środek DVD Slave / o ile styknie mi taśmy - HDD mam na dolnej kieszeni(górna zajęta) w położeniu 90 St. do osi DVD /. Rozumiem ,że obowiązuje zasada nadrzędności ustawienia zworek nad położeniem/odległością urządzenia względem kontrolera. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Szarpnij się więc na taki kabel (przykład) - http://www.aiti.pl/revoltec-kabel-ide-okragly-90-cm-yellow-rc012.htmlI długi, i ładny ( dla estetów) i praktyczny. Nie ogranicza przepływu powietrza w obudowie. Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Fajny, nie widziałem jeszcze takiego. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Osobiście unikam(łem) zawsze instalowania HDD oraz DVD na jednej taśmie i jeśli to możliwe nie radzę. Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Tak, wiem o tym, ale jestem zmuszony postawić Win 7 na ATA HDD, a MOBO nie posiada drugiego slota ATA. To rozwiązanie tymczasowe. Odnośnik do komentarza
tuskomat Opublikowano 14 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 BIOS "ujrzał" HDD i DVD po podłączeniu a la Bonifacy, chociaż ustawienie Cable Select niestety nie działa w moim przypadku./mimo że jest poprawne/ Dwóm Paniom/Panom B. serdeczne dzięki ! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi