Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Witam. Interesuje mnie zasilacz do ok 250-300 zł. Teraz mam Chieftec GPS 450W , jednak zaczyna się przegrzewać i jest dość głośny. Szukam czegoś cichszego + z odpinanymi kablami. Oto mój komputer: Mobo: MSI P45 Neo3-FR Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Pamięci: 2Gb Corsair TwinX XMS2,DDR2 PC2-6400 Grafa: ATI Radeon HD 4830 GDDR3 Dysk: WD Caviar Green Power 1 TB Monitor: Samsung T220 W przyszłości planuję być może wymianę karty graficznej albo przejścia na i7, dobrze, żeby zasilacz miał więc zapas mocy. Podkręcać komputera raczej nie będę. Mam do wyboru następujące zasilacze: - OCZ zasilacz ModXStream Pro 700W - Cooler Master zasilacz ATX Silent Pro 600W Modular Active - Tacens VALEO III 500W 80+ BRONZE chodzi o to, że mam możliwość kupić je w hurtowni, parę groszy taniej i mam kilka pytań - czy któryś z nich jest godny polecenia? jeśli tak to czy będzie cichszy niż gps chieftec 450 W, czy dobrze będzie trzymał napięcia? Wszyscy polecają zasilacz Seasonic M12II, ale w tym momencie nie ma go na stanie w hurtowni i zastanawiam się czy mogę spokojnie kupić, któryś z powyższych czy czekać na Seasonic'a, ewentualnie na coś innego, godnego polecenia. Chciałabym kupić coś dobrego, z czego będę zadowolona. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Ja bym postawił na Seasonica choć muszę przyznać, że tylko dlatego iż z resztą nie miałem przyjemności. IMHO elektrownia 700 W nie jest Ci potrzebna. Różnica w TDP procesorów będzie rzędu 65W, grafy może też... a może nawet będzie mieć niższy pobór. Najlepiej zweryfikuj to sobie kalkulatorem mocy uwzględniając cały konfig (przed i po ewentualnej modernizacji), w tym ilość wentylatorków, podłączanych urządzeń USB itd., itp. http://www.enermax.outervision.com/ Głośność zasilacza może być też powodowana pogorszeniem wentyalcji wewnątrz obudowy. Może warto przemyśleć jej wymianę przy modernizacji. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Obudowę niedawno wymieniałam na Cooler Master Elite 331. Wydaje mi się, że to zasilacz już zaczyna szwankować. Mam go od kilku lat, zresztą Chieftec nie należy do najcichszych zasilaczy. Może rzeczywiście wstrzymam się z kupnem do momentu, aż na stanie znów będą mieli Seasonica. Po przeliczeniu, tak pij razy oko, przy największej zmianie wychodzi ~ 600 W. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Odnotuję tylko, że znacznie lepszym (i trendy) wyborem byłaby obudowa, w której zasilacz montowany jest u dołu. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Ale to spory wydatek, ok 300 zł pewnie minimum, prawda? Mogłam o tym pomyśleć zmieniając obudowę. Ach. Póki co obudowa musi poczekać, z czasem o tym pomyślę Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Niemniej jednak w stosunku do tego co wydawałaś na obudowę wymagałoby to dołożenia ok. 100 PLN. Jak chociażby proponowana w poniższym temacie Antec Three Hundred mimo swoich kilku nieco frapujących wad, ale jednak warta swojej ceny. https://www.fixitpc.pl/topic/1833-pomoc-w-doborze-obudowy/page__pid__14592#entry14592 Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Może jeszcze raz to samo: http://allegro.pl/hardpc-obudowa-apertech-venator-nowosc-i1232228637.html jak widać zasilacz na dole, obudowa tredny caluśka czarna co do samego zasilacza, akurat ten chieftec ma taka właśnie przypadłość po jakimś czasie, wyjściem jest fan swap na coś cichego, dość proste do realizacji, prawdą jest że do najsilniejszych to on już na dzień dzisiejszy nie należy, nie z racji wieku tylko są już mocniejsze i tańsze przede wszystkim konstrukcje. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Dokładnie, zasilacz ma już kilka lat, a jak wiadomo technika idzie naprzód Co do obudowy, trendów żadnych nie szukam, ta póki co mi w zupełności starcza. To zasilacz jest moim problemem Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Więc tak jak pisałem wyjściem jest fan swap, a zaoszczędzone pieniądze wydasz na coś miłego Całkiem nowy zasilacz zakupisz przy okazji składania nowego zestawu. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Tak, tylko że ostatnio po wyłączeniu gry komputer zaczął buczeć, zasilacz zagrzał się, że parzył i śmierdział spalenizną. Więc chyba w takiej sytuacji lepiej byłoby go wymienić teraz Rozkręciłam go, przeczyściłam cooler i działa niby ok, ale obawiam się niespodzianek. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 A jak sądzisz dlaczego parzył i buczał? Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Nie wiem, zdarzyło mi się to pierwszy raz. Wydawało mi się, że ma swoje lata i nadaje się do wymiany. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Wydawało mi się, że ma swoje lata i nadaje się do wymiany. Taaaa ? A mnie się zdaje, że przez to, że wentylator nawalił, po postu nie wiało jak należy, nie jest to logiczne?Tym czasem, jest już późno. Odnośnik do komentarza
Andziorka Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Miałam takie podejrzenie, że się odłączył. Bo jak rozkręcałam to chyba był wyłączony /tylko nie wiem czy ja szarpnęłam czy sam się odłączył wcześniej/ Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 nie masz go na liście ale ja polecam Bequiet! pure power 530w ok kosztuje z 250 zł i jest dobry i cichutki może go gdzieś na magazynie znajdziesz Polecam sam posiadam tego bequieta i komputer mój jest taki cichutki... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi