Fido Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Chciałbym się podpiąć pod temat. Jestem dość dużym amatorem, jeżeli chodzi o elektronikę i programowanie. Mam podobny problem, jednak zależy mi przede wszystkim na uratowaniu danych z pendrive. Nie wiem w którym momencie doszło do uszkodzenia pamięci. Pamięć w USB jest widoczna jednak po kliknięciu wyskakuje komunikat z propozycją formatowania. Dane jakie udało mi się ściągnąć: To co odczytałem ChipGeniusem Description: [F:]Masowe urządzenie magazynujące USB(USB MEMORY BAR) Device Type: Mass Storage Device Protocal Version: USB 2.00 Current Speed: High Speed Max Current: 100mA USB Device ID: VID = 090C PID = 3000 Device Vendor: Silicon Motion,Inc. Device Name: SM324BC MEMORY BAR Device Revision: 0100 Product Model: USB MEMORY BAR Product Revision: 1000 Chip Vendor: SMI Chip Part-Number: SM324BC - ISP NONE Flash ID Code: ECD755B6 - Samsung - 2CE/Single Channel [MLC-4K] -> Total Capacity = 8GB Tools on web: http://dl.mydigit.net/special/up/smi.html Bardzo proszę o pomoc... Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez picasso Proszę nie podpinać się pod tematy. Wydzielone w osobny. //picasso Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 @Fido Próbowałeś przeskanować tego pena przy pomocy polecenia chkdsk? chkdsk x: /f /r x = zastąpić literą napędu (w tym przypadku litera pendrive) Powyższe uruchom z wiersza poleceń. Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Proszę zapoznać się z postem Nr 3 Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 @Fix00ser Należałoby tutaj zaznaczyć, że jest to metoda inwazyjna która usuwa wszystkie dane z pena i stosuje się ją w ostateczności. Wspominam o tym dlatego, ponieważ zakładający temat pisze, że chciałby uratować pliki które są na tym urządzeniu. Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Aby zabezpieczyć dane zawsze mozna spróbować wykonać mirror nośnika np za pomocą TestDisk step by step z pokładu bootującego LiveCD CAINE DEFT Parted Magic SystemRescueCD RIP Smart-Linux lub jednym z klonów narzedzia<dd> http://www.softpanorama.org/Tools/dd.shtml ddrescue dd_rescue Można także użyć <scrounge-ntfs>, pod warunkiem że ten pen posiadał odpowiednią tablicę alokacji plików manual Odnośnik do komentarza
Fido Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Witam, dziękuje za odpowiedzi. Chciałem zrobić kopie jak polecaliście - TestDisk niestety zatrzymałem się pod koniec bo nie widać w ogóle partycji na nośniku i nie wiem co dalej. Disk/dev/sdb - 5632 B - 11 sectors No partition available. Znajomy elektronik polecił mi, że może by kupić taką samą pamieć i przelutować kość, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Sam nie wiem, czy dam rady podziałać coś więcej. Napiszę wprost. Jeżeli jest ktoś z Was chętny podjąć się popracować nad tym, to wysłałbym nośnik pod wskazany adres, oczywiście odpłatnie. Dziękuję. Odnośnik do komentarza
Fido Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Skanowanie Chkdsk nie powiodło się, komunikat: Nie można otworzyć woluminu do bezpośredniego dostępu. Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Z pokładu Parted Magic LiveCD http://traxter-online.tk/opis-dystrybucji-parted-magic-livecd-t-388.html uruchom konsolowe narzędzie <gpart>; uwaga nie mylić z <gparted> i wklepać polecenie wyszukujace partycje gpart /dev/sdb b - jako domyślna litera dla tego pendrive jesli wygenerowany listing bedzie zbieżny z komunikatem TestDisk to <zaczynają się schody> pozostaje jeszcze przetestować narzędziem <scrounge-ntfs> Aby wylistować informacje o nośniku, należy otworzyć terminal i wklepać polecenie: sudo scrounge-ntfs -l /dev/sdb manual do obsługi narzedzia podany w poprzednim poście. Scrounge-ntfs wyświetla sektory, rozmiar klastra oraz wpisy MFT (Master File Table), by odczytać dane z partycji i je zabezpieczyć, narzędzie potrzebuje następującej informacji: ogólny schemat sudo scrounge-ntfs [ścieżka dostępu do uszkodzonego dysku] –m [wpis w MFT] –c [rozmiar klastra] –o [partycja do zapisu danych] [początek tablicy partycji] [koniec tablicy partycji] step by step Gdyby to narzedzie także nie zczytało poprawnie nośnika to raczej w warunkach domowych proszę zapomnieć o odzysku danych, informował już o tym fakcie @janpas http://forum.hotfix.pl/problemy/odzyskanie-danych-z-pendrive-t26245.html Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi