sylwek1982 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam serdecznie wszystkich! Przed tygodniem zaczęły się moje problemy. Dokładnie mówiąc padłem ofiarą ataku phishingowego( podstawiona stronka fb), poczym hacker siadł na moje konta pocztowe, all..ro, i inne serwisy. Testuję LiveCD ubuntu 12.04. Mam w pytanie - czy jest bezpieczny? czy wirusy są tak samo popularne jak na windę? Pewien informatyk zasugerował mi właśnie pracę na linuxie( szczególnie logowanie się na poczcie, transakcje bankowe, itp.) i twierdzi zagorzale że jest bardzo bezpieczną platformą. Czy ma rację tak twierdząc? Dodam że nie mama żadnego AV pod linuxem. Bardzo Was proszę o opinie na temat w.w ubuntu. Jeśli to nie jest forum dotyczące tegoż systemu to proszę o zamknięcie wątku bądź przekierowanie tematu do innego działu( jeśli jest w innym dziale niz powinien). Pozdrawiam Sylwek Kwiecień Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Na Linuxa masz znacznie mniej infekcji, teraz jest bezpieczną platformą, ale w miarę popularności będzie coraz mniej bezpieczną . On ma rację, do takich delikatnych rzeczy będzie dobry. Chcesz go zainstalować, czy tylko uruchamiać z płyty? Aż się dziwię, że mimo takich zabezpieczeń jakie masz ( sugeruję się sygnaturką ) padłeś ofiarą ataku . Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Są zabezpieczenia na Ubuntu. Z popularnych twórców: Avast, Comodo i nie tylko te. Odnośnik do komentarza
sylwek1982 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Aż się dziwię, że mimo takich zabezpieczeń jakie masz ( sugeruję się sygnaturką ) padłeś ofiarą ataku . W tej chwili zmieniłem sygnaturę . W chwili ataku "chronił mnie" eset, panda usb..., noscript,adbock plus. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ja mam tylko Avasta i nie czuję się zagrożony . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi