ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dzień dobry Bardzo, bardzo prosiłabym o pomoc z moim staruszkiem komputerem. Problem pojawił się nagle. Od kilku dni, po włączeniu komputera, widzę jedynie pusty pulpit. Zdesperowana resetuję komputer i tak kolejnych 5-7x, aż w końcu wszystko uruchomi się poprawnie. Do następnego razu. Co prawda Avast nie informuje o żadnym wirusie, ale podejrzewam, że może jednak na rzeczy coś jest... Dla mnie to czarna magia, dlatego załączam niezbędne logi ze scanów, mając nadzieję, że coś się w nich jednak znajdzie. Z góry bardzo dziękuję! OTL.Txt Addition.txt Extras.Txt FRST.txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 W GMER widać załadowane adware browserprotect.dll, ale w logach ogólnych nie ma punktu ładowania tego modułu. Wyczyść ogólnie adware: 1. W Firefox menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Szukaj, a po tym Usuń. Powstanie folder C:\AdwCleaner z raportem z usuwania. 3. Uruchom TFC - Temp Cleaner. 4. Zrób nowy log FRST (bez Addition). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 dziękuję! to przystępuję do działania edit: odnośnie tego "browser protect" -> robiłam dzisiaj czystki, zauważyłam, że zainstalowało mi się kilka śmieci i pamiętam m.in. właśnie browser protect, który odinstalowałam przez panel sterowania. Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Załączam nowe skany. Teraz komputer się uruchomił dobrze tylko odkąd adwCleaner kazał po usuwaniu ponownie uruchomić komputer, teraz system Windows baaaardzo długo się ładuje (kilka minut jest ekran ładowania). edit: komputer po tych zabiegach okropnie muli praktycznie nie da się z niego korzystać. przeglądarkę uruchamia 5 minut, na pierwszej stronie się zawiesza. Stało się tak po czyszczeniu adwCleanerem... da się coś z tym zrobić teraz? FRST.txt AdwCleanerR0.txt AdwCleanerS0.txt Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 edit: komputer po tych zabiegach okropnie muli praktycznie nie da się z niego korzystać. przeglądarkę uruchamia 5 minut, na pierwszej stronie się zawiesza. Stało się tak po czyszczeniu adwCleanerem... da się coś z tym zrobić teraz? Zainstaluj CCleanera i przeczyść troche bo w tempie masz pełno śmieci http://www.piriform.com/ccleaner tylko jeżeli by podczas instalacji proponował toolbary to odznaczaj nie klikaj bezmyślnie dalej. Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 CCleanerem przeczyszczone nadal komputer długo się uruchamia... ale przynajmniej po włączeniu na pulpicie wszystko jest Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 komputer po tych zabiegach okropnie muli praktycznie nie da się z niego korzystać. przeglądarkę uruchamia 5 minut, na pierwszej stronie się zawiesza. Stało się tak po czyszczeniu adwCleanerem... da się coś z tym zrobić teraz? AdwCleaner to przypadek. Pewnie pierwszy reset po użyciu GMER nastąpił. Zweryfikuj transfer dysku w ustępie Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP): KLIK. Zainstaluj CCleanera i przeczyść troche bo w tempie masz pełno śmieci Został zadany TFC Temp Cleaner. ilus czy Ty go w ogóle użyłaś? . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Tak, tak, TFC Temp Cleaner został użyty i usunęło chyba ok. 300 MB śmieci. Te nowe skany były już po czyszczeniu. CCleaner'a też zrobiłam potem jeszcze. I to prawda... to był pierwszy reset po GMER'ku, ojoj, niefajnie, nic z tego nie rozumiem, ale spróbuję poczytać i rozgryźć, co zrobić jeszcze raz dziękuję! reset był już kilka razy robiony i pulpit w całej krasie się prezentuje, muszę tylko usprawnić działanie komputera edit: ufff, nie było tak źle! Faktycznie było przestawione na tryb PIO, już odinstalowałam i wszystko wróciło do normy - komp śmiga (jak na takiego staruszka ) Cudownie. Komputer na razie uruchamia się poprawnie, mam nadzieję, że tak pozostanie. Dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności BARDZO picasso Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Tak, tak, TFC Temp Cleaner został użyty i usunęło chyba ok. 300 MB śmieci. Te nowe skany były już po czyszczeniu. CCleaner'a też zrobiłam potem jeszcze. Hmmm, TFC powinien ruszyć to co było w logu. Z tym że masz przekierowany folder Temp w atypową lokalizację. Mimo czyszczenia CCleaner poproszę jednak o jeszcze jeden log z FRST (bez Addition). . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Wrzucam FRST i zrobiłam jeszcze hijackthis, może się przyda, bo ponoć też mam tu syf FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 HijackThis kompletnie zbędny (usuwam). OTL i FRST są znacznie bardziej zaawansowane, pokazują wszystko co HijackThis i jeszcze więcej i już wszystko wiadome. 1. CCleaner także w ogóle nie wyczyścił widzianych lokalizacji tymczasowych. Zastartuj komputer w Trybie awaryjnym. Wejdź do folderu C:\Temp i przez SHIFT+DEL skasuj tyle ile zdołasz. 2. I jeszcze drobne poprawki. Otwórz Notatnik i wklej w nim: C:\WINDOWS\Tasks\YourFile DownloaderUpdate.job SearchScopes: HKCU - {483830EE-A4CD-4b71-B0A3-3D82E62A6909} URL = Toolbar: HKCU -No Name - {0B53EAC3-8D69-4B9E-9B19-A37C9A5676A7} - No File Toolbar: HKCU -No Name - {C4069E3A-68F1-403E-B40E-20066696354B} - No File HKU\Default User\...\RunOnce: [second run install] - C:\INSTALL\2ndrun.bat [x] Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 3. Zrób nowy skan FRST (bez Addition). Dołącz plik fixlog.txt. . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dziękuję ślicznie, rano wszystko zrobię i dam znać Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Wszystko zrobione załączam logi. Z folderu Temp zostało usunięte wszystko, oprócz jednego pliku: hpodvd09.txt Fixlog.txt FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Z folderu Temp zostało usunięte wszystko, oprócz jednego pliku: hpodvd09.txt Czy na pewno? Ja w logu widzę masę plików schematu nazwy C:\Temp\etilqs_losowe, wygenerowane przez SQL Firefoxa. Te pliki są ukryte. Upewnij się, że masz włączone pokazywanie ukrytych plików w Opcjach folderów, wejdź w Tryb awaryjny i skoś wszystkie pliki. . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Racja... moja wina. Teraz już powinno być czysto. FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Czyli kończymy: 1. Porządki po narzędziach: - Przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\FRST oraz z Pulpitu: folder "Stare dane programu Firefox", pliki logów i pozostałe narzędzia, w tym HijackThis(12030).exe (to nawet nie jest instalator programu, tylko śmieć "Asystent pobierania" dobrychprogramów.pl). - W AdwCleaner uruchom Odinstaluj. W OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Odinstaluj stare wersje Adobe / Java / Silverlight i zastąp najnowszymi, zaktualizuj resztę poniżej wyliczonych: KLIK. ==================== Installed Programs ======================= Adobe Flash Player 11 Plugin (Version: 11.7.700.224) ----> wtyczka dla FF Adobe Flash Player 9 ActiveX (Version: 9.0.16.0) ----> wtyczka dla IE Adobe Shockwave Player (Version: 10.1.3.18) J2SE Runtime Environment 5.0 Update 8 (Version: 1.5.0.80) Java 7 Update 9 (Version: 7.0.90) Microsoft Office Professional Plus 2010 (Version: 14.0.4763.1000) ----> instalacja SP1 Microsoft Silverlight (Version: 5.0.61118.0) Mozilla Firefox 17.0.1 (x86 pl) (Version: 17.0.1) Opera 12.16 (Version: 12.16.1860) . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Już wszystko zrobiłam, ale mam pewien, zapewne głupi, problem... Wystąpił po wczorajszym czyszczeniu. Chodzi o Operę i niepoprawne wyświetlanie w niej Twittera, dokładnie wygląda to tak: http://clip2net.com/s/5EiOte Próbowałam przeinstalować Operę, czyszczenie cache, grzebanie w opcjach... nic, ciągle wygląda to tak samo. Dziękuję serdecznie za całą pomoc i cierpliwość Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Wystąpił po wczorajszym czyszczeniu. Chodzi o Operę i niepoprawne wyświetlanie w niej Twittera To wygląda mimo wszystko na problem cache. Sprawdź co się stanie, jeżeli: - Na stronie Twitter wywołasz kombinację SHIFT+Odśwież. - Ustawienia > Szybka konfiguracja > Preferencje dla witryny > Sieć > "Używaj pamięci podręcznej aplikacji" przestawione na "Nie" i restart Opery. . Odnośnik do komentarza
ilus Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Włączyłam dzisiaj komputer rano i już jest poprawnie hmmm... ale zapamiętam na przyszłość to i będę wiedziała, co zrobić. Muszę przyznać, że nie dość, że komputer uruchamia się już poprawnie, to odnoszę wrażenie, że działa trochę sprawniej (trochę - bo to stary złom). Dziękuję OGROMNIE za całą pomoc! picasso, robisz cuda z komputerami Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi