Skocz do zawartości

Komputer wiesza sie podczas korzystania z FireFoxa

Mortuum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam dokladnie taki sam problem, jaki opisano tutaj https://www.fixitpc.pl/topic/18431-dziwny-kursor-komputer-zawiesza-si%C4%99/, w ten sposob znalazlem to forum. Podobnie jak w opisanym przypadku, komputer wiesza mi sie na krotsza badz dluzsza chwile, kursor zmienia wyglad, dzieje sie to tylko podczas pisania maili lub przegladania netu. Nie wystepuje nigdy podczas ogladania filmow badz dluzszego nawet grania. Niekiedy mam spokoj przez tydzien, a nieraz(jak teraz wlasnie) zdarza sie to po 4-5 razy w krotkich odstepach czasu. Nie mam BSOD ani nie musze restartowac komputera, sam ''puszcza'' po kilku-kilkunastu sekundach, ale ten zmieniajacy sie kursor bardzo denerwuje.

Dolaczam OTL, OTL extras, FRST, FRST addition

Uzywam Kaspersky Internet Security 2013(orginalny, oplacony na rok) o ile istotne, i nie mam zadnego innego antyvira, spyware'a ani nic dzialajacego razem z Kasprem. Bylbym bardzo wdzieczny jesli ktos moglby rzucic okiem na pliki raportow i cos poradzic. Z gory dziekuje.

Addition.txt

FRST.txt

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows. Oznak infekcji brak. Tylko drobne działania. Patrz do spoilera.

1. Mały kosmetyczny skrypt na wpisy puste / resztki. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

AppInit_DLLs-x32: [0 ] ()
Task: {C0964A88-FF45-4A01-B5AD-E7BEFB66CCB8} - System32\Tasks\GoforFilesUpdate => C:\Users\marcin\Desktop\GoforFiles\GFFUpdater.exe No File
FF HKLM\...\Firefox\Extensions: [{336D0C35-8A85-403a-B9D2-65C292C39087}] C:\Program Files\Web Assistant\Firefox
FF Plugin-x32: @hanbiton.com/HbsMozillaLauncher - D:\Mythos\hanbitsoft\nphlauncher.dll No File
FF Plugin-x32: @pandonetworks.com/PandoWebPlugin - C:\Program Files (x86)\Pando Networks\Media Booster\npPandoWebPlugin.dll No File
S3 TBPanel; No ImagePath
S3 X6va009; \??\C:\Windows\SysWOW64\Drivers\X6va009 [x]
C:\Users\marcin\AppData\Roaming\EZDownloader
C:\Users\marcin\AppData\Roaming\GoforFiles
C:\Users\marcin\AppData\Roaming\Systweak
C:\ProgramData\Spybot - Search & Destroy
Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} /f
Reg: reg add "HKLM\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /v DefaultScope /t REG_SZ /d {0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A} /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f
Reg: reg delete "HKU\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes" /f

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. Przedstaw.

2. Wyczyść pliki tymczasowe za pomocą TFC - Temp Cleaner.

Podobnie jak w opisanym przypadku, komputer wiesza mi sie na krotsza badz dluzsza chwile, kursor zmienia wyglad, dzieje sie to tylko poszczas pisania maili lub przegladania netu.

(...)

Uzywam Kaspersky Internet Security 2013(orginalny, oplacony na rok) o ile istotne

W tym przypadku obstawiam jako przyczynę właśnie KIS 2013. Dodatkowa sprawa, sterowniki Kasperskiego filtrują mysz i klawiaturę:

==================== Drivers (Whitelisted) ====================

R3 klkbdflt; C:\Windows\System32\DRIVERS\klkbdflt.sys [29016 2013-05-18] (Kaspersky Lab)

R3 klmouflt; C:\Windows\System32\DRIVERS\klmouflt.sys [29528 2013-05-18] (Kaspersky Lab)

Zrób test wstępny: zdeaktywuj całą osłonę rezydentną KIS, zresetuj system, podaj wyniki czy jest jakaś widoczna poiprawa.

.

Niestety, pomimo wykonania wszystkich zalecanych czynnosci(Oprocz wylaczania Kaspra) sytuacja wlasnie powtorzyla sie podczas komponowania maila. Zwiecha 15 sekund a pozniej kursor w najrozniejszych formach, kolorach i wariacjach. Wygladal dokladnie jak ten na zdjeciach w poscie tej osoby ktorego link dalem na poczatku. 3 razy wiekszy, rozmyty(jakby 4-5 odbic) i zolto-jakistam. Nie bylo BSOD, calkowitej zwiechy, nic, tylko ten kursor. Sproboje bez Kacpra teraz.

A jezeli to Kaspersky, to czy jest jakas mozliwosc ''naprawy'' lub obejscia tego problemu? Jak wspomnialem uzywam produktow tej firmy od 6 lat, nigdy zadnego problemu, teraz mam wciaz 7 miesiecy licencji, i chociaz 35 euro to nie majatek, to jednak wolalbym nie marnowac pieniedzy w ten sposob.

Dam znaka co bez Kacpra.