jarecki007 Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam wszystkich mam problem potrzebuje pilnie pouczyć się Pascala. Posiadam Vistę64 zainstalowałem aplikację o nazwie Free Pascal sam program się uruchamia ale pisane w nim proste polecenia już nie, pozwolę sobie wkleić zdjęcie KLICK czy można poprośić o pomoc jeżeli jest to możliwe aby Pascal zadziałał? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 http://www.freepascal.org/down/i386/win32-ftp.freepascal.org.var Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 lub wirtualna maszyna z xp. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 http://www.freepasca...epascal.org.var właśnie ten stąd zainstalowany free pascal nie do końca działa. gdzie szukać pomocy lub czy istnieje inna strona z działajacym programem oczywiście na 64 bitowa viste lub wirtualna maszyna z xp. na chwile obecna - odpada Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Posty połączyłem. Nie mam pod ręką żadnego x64, ale postaram się w najbliższym czasie sprawdzić działanie Free Pascala w tej architekturze. Natomiast wiem, że to działa. // EDIT Na dole powinien być podany powód błędu. Sprawdź w zielonym polu na dole. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 no zrobiłem tak jak pisałeś i jak widać na screene pojawił się pasek zielony z info o błędzie czy damy radę coś z tym jeszcze zrobić? KLICK Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 http://www.google.pl/search?q=can%27t+find+unit+system+used+by+program&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Trochę tego jest, możesz poczytać, ale nie wygląda mi to na winę Visty. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 8 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2010 A może ustawienie zgodności z xp i w trybie admina coś pomoże? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Mnie to wygląda na problem z kompilatorem... Zainstalowałem przed chwilą Free Pascala na Windows 7 x64 - wszystko śmiga (program wymaga uprawnień admina). Wszelkie kombinacje ze ścieżkami - KLIK - nie tworzą problemów. Nie jestem w stanie odtworzyć tego błędu. Odinstaluj i zainstaluj ponownie Free Pascala w pełnej wersji, będzie Cię o to pytać przy instalacji. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 przepraszam za zwłokę a właśnie przyszedłem z pracy. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc ok walczymy dalej, próbowałem uruchomić program ze zgodnością xp też nic. Nasuwają mi się dwa pomysły: podczas instalacji z tego co pamiętam uruchamiałem instalkę normalnie nie jako administrator, a drugie to to że FP zainstalowałem na partycji D nie C systemowej może to ma jakiś związek ? Dawid poproszę podaj mi bezpośrednią tzn link do instalki żebym miał pewność że instaluję na pewno to samo wtedy jak ją ściągnę zrobię PM na niej i uruchomię jako administrator i może zainstalować ją na partycji C? jak myślicie ??? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 ftp://ftp.freepascal.org/pub/fpc/dist/2.4.0/i386-win32/fpc-2.4.0.i386-win32.exe Hmm... kombinowałem z różnymi ścieżkami instalacji, natomiast zawsze na partycji systemowej (czyli w 99% C:), jednak to nie powinno sprawiać problemu. Zajrzyj jeszcze TUTAJ. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 po zainstalowaniu FP jako administrator na partycji C efekt jest następujący, błędu nie widzę ale nie działa w FP COMPILE jak użyję Alt + F9 to pojawia się okienko jak bym chciał użyć funkcji SAVE oh nic już nie rozumiem ale może się uda dosyłam screen proszę Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 I świetnie! Gdzieś się to musi skompilować i zapisać. Nawiasem mówiąc, powinno być writeln('jarek'); - dodaj średnik (zakończenie instrukcji) i wywal przerwy, bo tekst w gotowym programie będzie się od spacji zaczynać. Właściwie to nie wiem, po co średnik po begin, które nie jest instrukcją - oznacza początek instrukcji do wykonania. Co się dzieje po podaniu lokalizacji? PS. Pascala jeszcze trochę pamiętam, mam sterty starych materiałów i podręczników do niego, więc mogę pomóc w nauce. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 hehe działa ale się ciesze dziękuję bardzo bardzo, co prawda jak skończę pisać jakiś programik to kompilacja działa i tu jest coś dziwnego bo po wciśnięciu run muszę go zapisać tam gdzie jest zainstalowany FP czyli zapisuje się ten mój program w pliku i386-win32 i tam widnieje z rozszerzeniem exe i dopiero jak kliknę w to exe to pokazuje mi się mój programik a w szkole jest tak że jak zakończę pisać jakiś programik i wcisnę RUN to odrazu on rusza bez żadnego zapisywania i wciskania w exe ale cóż i tak się cieszę że działa już dziękuję. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Ale po co zapisujesz w katalogu programu, możesz podać ścieżkę bezwzględną, np. C:\program i zapisze Ci się na dysku C:. Z tego, co widzę, Free Pascal nie tworzy samemu nowych folderów. Program zapisuje domyślnie tam, gdzie poprzednio. Odnośnik do komentarza
jarecki007 Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Ale po co zapisujesz w katalogu programu, możesz podać ścieżkę bezwzględną, np. C:\program i zapisze Ci się na dysku C:. Z tego, co widzę, Free Pascal nie tworzy samemu nowych folderów. Program zapisuje domyślnie tam, gdzie poprzednio. aaa no racja tak zrobię dziękuję)))))))))) Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi