rtl Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam, mam taki problem, że po uruchomieniu komputera przeglądarka google chrome przestaje działać i trzeba ją uruchomić ponownie. Uruchamia się ale już bez ostatnio otwartych zakładek na czym mi zależy, kiedyś wszystko działało jak należy (oczywiście w opcjach zaznaczone "po uruchomieniu kontynuuj gdzie skończyłem". Poza tym mój antywirus (Eset) blokuje próby ściągnięcia programów widząc potencjalne zagrożenia, problem się powtarza z różnymi stronami i programami. Dlatego też proszę o sprawdzenie logów z OTL i mam nadzieję rozwiązanie mojego problemu. Gdybyście zauważyli też jakieś inne ewentualne nieprawidłowości to będę wdzięczny za ich wskazanie. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Poniżej logi z OTL. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Brak oznak infekcji. Tylko drobnostka (usunięcie wyszukiwarki adware z IE): Opcje internetowe > Programy > Zarządzanie dodatkami > Dostawcy wyszukiwania > skasuj wyszukiwarkę DAEMON Search. Poza tym mój antywirus (Eset) blokuje próby ściągnięcia programów widząc potencjalne zagrożenia, problem się powtarza z różnymi stronami i programami. Nic mi to nie mówi. Przeklej z dzienników ESET przykładowe zdarzenia tego rodzaju. . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Pierwszą część wykonałem, co do drugiej części to wklejam tu z dzienników ESET przykłady blokowania pobierania programów: http://wklej.org/id/1116369/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Patrząc na wyniki z sierpnia, to po prostu próbujesz pobierać / instalować programy z adware, które chciało wykonać modyfikację w Google Chrome. Podkreślę te wyniki: 2013-08-25 08:37:05 Ochrona protokołu HTTP plik http://downloadcdn.betterinstaller.com/installers/c/b/OTL_downloader_by_Downloadnetpl.exe odmiana zagrożenia Win32/Somoto.A potencjalnie niepożądana aplikacja połączenie zostało zakończone - poddany kwarantannie Asus\ŁukiAsia Wykryto zagrożenie podczas uzyskiwania dostępu do stron internetowych przez aplikację: C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe. Program OTL pobierałeś z serwisu Downloadnetpl.pl, który stosuje downloader portalowy (mający w zamiarze zainstalować śmieci). OTL_downloader_by_Downloadnetpl.exe to nie jest plik OTL tylko downloadera. Proszę nie pobierać programu OTL z innych stron niż autoryzowane. Jedyne autoryzowane linki OTL są przyklejonym: KLIK. 2013-08-14 21:21:51 Ochrona systemu plików w czasie rzeczywistym plik C:\Users\ŁukiAsia\Desktop\ImageEditorSetup.exe odmiana zagrożenia Win32/InstallCore.CF potencjalnie niepożądana aplikacja wyleczony przez usunięcie - poddany kwarantannie Asus\ŁukiAsia Zdarzenie wystąpiło podczas próby uruchomienia pliku przez aplikację: C:\Windows\explorer.exe. 2013-08-14 21:21:44 Ochrona systemu plików w czasie rzeczywistym plik C:\Users\ŁukiAsia\Desktop\ImageEditorSetup.exe odmiana zagrożenia Win32/InstallCore.CF potencjalnie niepożądana aplikacja Asus\ŁukiAsia Zdarzenie wystąpiło podczas próby uruchomienia pliku przez aplikację: C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe. 2013-08-14 21:21:02 Ochrona dokumentów plik http://www.bestimageeditorfunapp.com/default/gb/sag/?dl=1&adnm=27571513400&i=s&grid=Blue&lg=EN&cc=PL&clg=en&c=1&d=0&cid=_040687931&kw=image%20editor%20free%20download&mt=&mn=www.programosy.pl&ct=&nt=D&expr=&ap=none&dv=c&color=blue&agid=_0043814237 odmiana zagrożenia Win32/InstallCore.CF potencjalnie niepożądana aplikacja Asus\ŁukiAsia Kolejne odniesienie do portalu programosy.pl, który stosuje śmieci. 2013-08-25 20:17:56 Ochrona protokołu HTTP plik http://download.dobreprogramy.pl/12708/x86 odmiana zagrożenia Win32/InstallCore.BY potencjalnie niepożądana aplikacja połączenie zostało zakończone - poddany kwarantannie Asus\ŁukiAsia Wykryto zagrożenie podczas uzyskiwania dostępu do stron internetowych przez aplikację: C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe. 2013-08-14 21:19:14 Ochrona protokołu HTTP plik http://download.dobreprogramy.pl/16548/x86 odmiana zagrożenia Win32/InstallCore.BY potencjalnie niepożądana To nie są bezpośrednie instalatory DAEMON Tools i UltraISO tylko śmieć "Asystent pobierania" dobrychprogramów, który ma w planie instalację adware. Dodatkowo: DAEMON Tools, nawet jeśli pobrany z linka bezpośredniego, sam w sobie też zawiera adware (pasek DAEMON Search), które należy ominąć przy instalacji. 2013-08-07 23:08:54 Ochrona protokołu HTTP plik http://www.extrimdownloadmanager.com/default/ga/si?dl=1&adnm=26876881141&i=s&grid=Green&lg=EN&cc=PL&clg=en&c=1&d=0&cid=_160250221&kw=software free download&mt=&mn=paweldrivers.com&ct=&nt=D&expr=&ap=none&dv=c&color=green&agid=_1851071437 odmiana zagrożenia Win32/InstallCore.BQ potencjalnie niepożądana aplikacja połączenie zostało zakończone - poddany kwarantannie Asus\ŁukiAsia Wykryto zagrożenie podczas uzyskiwania dostępu do stron internetowych przez aplikację: C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe. 2013-08-07 23:05:42 Ochrona protokołu HTTP plik http://stapi.appscion.com/api/stamp/setup.exe?publisherid=16&publishername=paweldrivers.com&productname=PHILIPS 32PFL5605H driver&producturl=http://paweldrivers.com/redirectDriver.php?destURL=http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpproduct_selector.pl?scy=FR&slg=FRA&productsize=18056&productversion=V 8.84&productbusiness=0&productcompliancy=0 odmiana zagrożenia Win32/GetNow.A potencjalnie niepożądana aplikacja połączenie zostało zakończone - poddany kwarantannie Asus\ŁukiAsia Wykryto zagrożenie podczas uzyskiwania dostępu do stron internetowych przez aplikację: C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe. Tu z kolei pobieranie z paweldrivers.com, który również stosuje downloader. Czyli: ogólnie uważaj na pobieranie z jakichkolwiek serwisów, które nie są stroną domową programu i stosują śmieciowe downloadery jako domyślny system pobierania (a nie linki bezpośrednie), w tym Programosy.pl czy Dobreprogramy.pl. A jeśli pobierasz coś z danego portalu, zawsze wybieraj linki bezpośrednie. po uruchomieniu komputera przeglądarka google chrome przestaje działać i trzeba ją uruchomić ponownie. Uruchamia się ale już bez ostatnio otwartych zakładek na czym mi zależy, kiedyś wszystko działało jak należy (oczywiście w opcjach zaznaczone "po uruchomieniu kontynuuj gdzie skończyłem". W ustawieniach Google Chrome zmień "Kontynuuj, gdzie skończyłem(am)" na "Otwórz stronę nowej karty". Wyczyść Historię. I po tym sprawdź jak wygląda kolejne uruchomienie Google Chrome. . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dziękuję za dotychczasową pomoc. Niestety po zmianie ustawień google chrome wciąż po uruchomieniu jest komunikat o awarii i otwiera się bez wcześniej pozostawionych zakładek. Dodam, że wcześniej zainstalowałem google chrome jeszcze raz ale też bez rezultatu. Co jeszcze można tu pokombinować? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 [Dodam, że wcześniej zainstalowałem google chrome jeszcze raz ale też bez rezultatu. A czy podczas / po deinstalacji usuwałeś folder C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome z preferencjami? Poza tym, czy Google Chrome ma włączoną synchronizację z serwerem? . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Synchronizacja z serwerem - czy chodzi o to czy loguję się do google chrome i jest synchronizacja zakładek itp. na dowolnym komputerze? Jeśli o to chodzi to nie loguję się do google chrome. Wydaje mi się, że nie usuwałem tego folderu przy ani po dezinstalacji. A po ostatnim katalogu czyli...\chrome jest User Data a tam dużo różnych rzeczy jeszcze ale czegoś takiego jak preferencje nie widzę. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Synchronizacja z serwerem - czy chodzi o to czy loguję się do google chrome i jest synchronizacja zakładek itp. na dowolnym komputerze? Jeśli o to chodzi to nie loguję się do google chrome. Tak, o to mi chodziło. Wydaje mi się, że nie usuwałem tego folderu przy ani po dezinstalacji. A po ostatnim katalogu czyli...\chrome jest User Data a tam dużo różnych rzeczy jeszcze ale czegoś takiego jak preferencje nie widzę. Ten cały folder to preferencje Google Chrome, różne składniki (historia, wyszukiwarki, rozszerzenia oraz konfiguracja w pliku Preferences). Skoro folder nie był usuwany, powtórz procedurę deinstalacji wg kroków: - Odinstaluj Google Chrome. - Po deinstalacji przez SHIFT+DEL skasuj cały folder C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome - Zainstaluj najnowszą wersję Google Chrome. Podaj jakie są skutki tej akcji. . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 A czy usunięcie tego folderu nie spowoduje skasowanie wszystkich zakładek, ulubionych stron zapisanych w google chrome? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Tak, spowoduje. Ale to nie jest problem: przed deinstalacją Google Chrome po prostu w ustawieniach przeglądarki wyeksportuj zakładki (Menedżer zakładek > Organizuj > Eksportuj zakładki do pliku HTML), po zainstalowaniu Google Chrome plik zaimportujesz. . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zrobiłem wszystko według instrukcji, ale niestety nie pomogło - problem z awarią google chrome i znikaniem wcześniej pozostawionych zakładek wciąż istnieje. Coś jeszcze można zrobić? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 Co to za "wcześniej pozostawione zakładki"? Jakie adresy są tam otworzone? I podaj mi raporty z FRST (ma powstać też plik Addition). . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Wcześniej pozostawione zakładki, czyli w ustawieniach google chrome włączona opcja "po uruchomieniu kontynuuj, gdzie skończyłem", czyli po włączeniu komputera i google chrome powinny się otworzyć strony, które pozostawiłem poprzednim razem otwarte. Jakie to adresy? Diki.pl, allegro.pl, facebook.com, filmweb.pl, twojapogoda.pl, nbp.pl itd. W załączeniu raporty z FRST. FRST.txt Addition.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ja wiem o jakiej opcji mówisz, pytałam o konkretne strony które próbują być przywracane. W Dzienniku zdarzeń widzę taki błąd: Error: (09/02/2013 11:40:08 PM) (Source: Application Error) (User: ) Description: Nazwa aplikacji powodującej błąd: chrome.exe, wersja: 29.0.1547.62, sygnatura czasowa: 0x5218ce75 Nazwa modułu powodującego błąd: nvSCPAPI.dll_unloaded, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x4ad075c9 Kod wyjątku: 0xc0000005 Przesunięcie błędu: 0x10025e24 Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x134 Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0xchrome.exe0 Ścieżka aplikacji powodującej błąd: chrome.exe1 Ścieżka modułu powodującego błąd: chrome.exe2 Identyfikator raportu: chrome.exe3 Jest wskazany moduł nvSCPAPI.dll od nVidia. Jest to składnik NVIDIA Stereoscopic 3D Driver. Spróbuj wstępnie wyłączyć usługę nVidia i zobaczymy co z tego wyniknie. Start > w polu szukania wpisz services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator > na liście wyszukaj NVIDIA Stereoscopic 3D Driver Service, z dwukliku wejdź do Właściwości i Typ uruchomienia ustaw na Wyłączony. Zresetuj system, spróbuj uruchomić Google Chrome. Na koniec zrób kosmetykę: 1. Usunięcie wpisów szczątkowych. Otwórz Notatnik i wklej w nim: HKLM\...\Policies\Explorer: [NoDrives] 0 HKCU\...\Policies\Explorer: [NoDrives] 0 SearchScopes: HKLM-x32 - DefaultScope {EEE6C360-6118-11DC-9C72-001320C79847} URL = Handler-x32: gopher - {79eac9e4-baf9-11ce-8c82-00aa004ba90b} - No File CHR HKLM-x32\...\Chrome\Extension: [jcdgjdiieiljkfkdcloehkohchhpekkn] - C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\External Extensions\{EEE6C373-6118-11DC-9C72-001320C79847}\SweetFB.crx Task: {F1C2D5C1-0F36-43AB-AFE0-539CCF2513FE} - \AutoKMS No Task File Task: {F31B39FC-00FF-4775-8B7C-E35D174E428B} - System32\Tasks\{B4789EAF-E9A2-4CB4-89C6-BC9B644EEE4A} => C:\Users\ŁukiAsia\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe No File 2013-08-25 08:05 - 2013-08-25 08:05 - 00000000 _____ C:\Users\ŁukiAsia\Downloads\ChromeStandaloneSetup_exe.jsw23gz.partial S3 ASUSProcObsrv; \??\F:\I386\AsPrOb64.sys [x] S3 ewusbnet; system32\DRIVERS\ewusbnet.sys [x] S3 hwusbdev; system32\DRIVERS\ewusbdev.sys [x] S3 ipswuio; System32\DRIVERS\ipswuio.sys [x] U3 tmlwf; U3 tmwfp; Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok narzędzia FRST. Uruchom FRST i kliknij w Fix. Powstanie plik fixlog.txt. 2. Uruchom TFC - Temp Cleaner. . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Wykonałem ale niestety też bez rezultatu. W dodatku teraz niekiedy na stronach nie wyświetla się pełna grafika. Czy to może być przez wyłącznie usługi nVidia? Może włączyć ją z powrotem? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 W takim układzie posunęłabym się jeszcze dalej: pełna deinstalacja NVIDIA Stereoscopic 3D Driver Service. BTW. Z tą usługą były raportowane problemy wycieków pamięci: KLIK / KLIK. Nie wiem jaką masz wersję, ale usługa ma datowanie właśnie na 2009: R2 Stereo Service; C:\Windows\SysWOW64\nvSCPAPISvr.exe [239720 2009-10-10] (NVIDIA Corporation) . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Zrobione i wygląda na to, że już wszystko działa jak trzeba. Bardzo dziękuję za cierpliwość i okazaną pomoc:) Czy jeszcze coś trzeba zrobić na koniec, jakieś logi itp.? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 W poście #14 zadałam dodatkowe operacje. Nie przedstawiłeś mi wyników działania (plik fixlog.txt). . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Oto plik fixlog.txt wykonany po poście #14 a przed usunięciem NVIDIA Stereoscopic 3D Driver Fixlog.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Skrypt pomyślnie wykonany. Na zakończenie: 1. Porządki po narzędziach: przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\FRST, w OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zaktualizuj Internet Eplorer, Silverlight i Office (instalacja SP1 dla Office): KLIK. Aktualnie w systemie widać wersje: Internet Explorer Version 9 ==================== Installed Programs ======================= Microsoft Office Professional Plus 2010 (Version: 14.0.4763.1000) Microsoft Silverlight (Version: 5.1.10411.0) . Odnośnik do komentarza
rtl Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Ok, wygląda na to, że to by było na tyle. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi