kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Cześć, mam pewien problem. Otóż, gdy klikam w skrócony link z YouTube (wyglądający tak hxxp://youtu.be/xxxxxxxxxxx - "iksy" to reszta linku) zamiast przenieść mnie na YouTube, przekierowuje mnie na stronę hxxp://www.linkbucks.com/, która działa podobnie jak adf.ly - czekasz 5 sekund, klikasz i jesteś na stronie na której chciałeś być. Skanowałem komputer avastem i nic nie wykrył. Ma ktoś jakiś pomysł? Załączam logi z OTL i GMER. Z góry dziękuję za każdą pomoc. Extras.Txt GMER.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
skamil29 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zrób skan programem ADWCLEANER i powtórz scan OTL. Załącz z nich logi. W przeglądarce firefox mozesz włączyć wtyczkę ADBLOCKPLUS i nie powinno przekierowywac na inne strony. Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Używam AdBlocka Plus w Chromie (nie korzystam z Firefoxa) i nadal to samo. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
skamil29 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Przeskanuj komputer programem ADWCLEANER i załacz z niego log. Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Proszę. AdwCleaner.txt Odnośnik do komentarza
MrPajax Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Masz tak przy wszystkich skróconych linkach? Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Tak. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Brak jawnych oznak infekcji. AdwCleaner nic nie robił. I drobna uwaga: C:\Users\Tomek\Desktop\AdwCleaner_www.INSTALKI.pl.exe Nie pobieraj tego programu z Instalek i innych pośrednich linków. Tylko ze strony domowej. Otóż, gdy klikam w skrócony link z YouTube (wyglądający tak hxxp://youtu.be/xxxxxxxxxxx - "iksy" to reszta linku) zamiast przenieść mnie na YouTube, przekierowuje mnie na stronę hxxp://www.linkbucks.com/, która działa podobnie jak adf.ly - czekasz 5 sekund, klikasz i jesteś na stronie na której chciałeś być. Podaj przykładowy cały link. Dodaj raporty z FRST oraz GMER. . Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Dzieki za radę. hxxp://youtu.be/hf3IIN5JgOA - przykładowy link (wrzucam tak, ponieważ inaczej forum robi mi z tego pełen link - wystarczy zamienić xx na tt). Addition.txt FRST.txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Z raportów nic nie wynika. Czy to przekierowanie występuje tylko w określonej przeglądarce czy we wszystkich jak leci? . Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Nie korzystam, a nawet nie posiadam innej przeglądarki jak Chrome (wyłączyłem Internet Explorer). Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Nie posiadasz, ale sprawdź: włącz Internet Explorer oraz wypróbuj też Firefox. Ten test jest istotny, by stwierdzić czy problem to tylko Google Chrome czy coś ogólnego. I jeszcze pytanie, czy Google Chrome ma włączoną synchronizację z serwerem? . Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Tak, ma włączoną. Ok, sprawdzę. Internet Explorer w ogóle nie otwiera tych linków... a Firefox też przekierowuje. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 W takim układzie wygląda to na problem infekcji DNS. W logu DhcpNameServer (pobierane z routera) wygląda następująco: O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\Parameters: DhcpNameServer = 192.241.146.40 8.8.8.8 O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{C1AC5E6B-153F-44B2-B51A-B6047150F4DF}: DhcpNameServer = 192.241.146.40 8.8.8.8 IP 192.241.146.40 wg Whois: KLIK. Ten drugi to Google. Zaloguj się do routera i skoryguj ustawienia. Spróbuj ustawić oba IP na 8.8.8.8. Po resecie ustawień routera zmień hasło dostępowe do routera. . Odnośnik do komentarza
kemot5647 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zresetowałem ustawienia routera i problem już nie występuje. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Czy zmieniłeś hasło do routera? To istotne, gdyż wadliwe ustawienia mogą powrócić. Usuń używane narzędzia: w AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie, resztę ręcznie skasuj. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi