GwidonSKS Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Witam. Posiadam laptopa Lenovo Y580 z preinstalowanym systemem Windows 8. Do przywrócenia systemu z recovery Lenovo używa OneKey Recovery 8.0. Wiem, że jeżeli zmienię jakkolwiek rozmiar partycji OneKey się posypie. Program nie daje możliwości wypalenia recovery na płytę. Tym sposobem utknąłem z jedną partycją. Przejrzałem internet i znalazłem kilka sposobów, ale żaden z nich mnie nie satysfakcjonuje. Czy istnieje sposób, żebym mógł zmienić rozmiar partycji, a w razie potrzeby przywrócić system z recovery, ale bez zmiany układu partycji ?? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Program nie daje możliwości wypalenia recovery na płytę. Błąd, posiadam Lenovo G560, w programie jest opcja nagrania partycji systemowej na płytę: Przycisk OneKey > Utwórz dysk odzyskiwania > Dysk przywracania ustawień fabrycznych. Miałem też jedną partycję i podzieliłem ją na Win 7 i dane . Kiedy robiłem Recovery z płyty, usunięta została tylko partycja systemowa, ta na dane została bez zmian. Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Jaką masz wersje OneKey ?? Pewnie 7.0, która dawała taką możliwość. Ja mam 8.0 i tam czegoś takiego nie widziałem, a nie wiem czy jest możliwość wgrania starszej wersji. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Mam wersję 7.0 . Zrób screeny z twojej wersji programu . Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 http://www.laptopmag.com/images/uploads/3615/g/one%20key%20recovery.jpg http://forums.lenovo.com/t5/image/serverpage/image-id/15627iEF0DA9A167BF4ACD/image-size/original?v=mpbl-1&px=-1 2 najważniejsze screeny z Google. OneKey mi nie pomoże niestety. Próbowałem się dodzwonić do Lenovo, ale bezskutecznie. Jedyne co przyszło mi do głowy do pożyczenie w razie potrzeby czystej kopii Win8, bo licencja jest zapisana w BIOSie. Polityka Lenovo jest bez sensu, skoro dają recovery i nie pozwalają na jego wypalenie. Albo własny układ partycji, albo recovery. Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Przepraszam, że podbijam, ale dzwoniłem dziś do obsługi technicznej Lenovo i tam dowiedziałem się, że jeżeli "uszkodzę" partycję recovery poprzez zmianę rozmiaru partycji to jest to moja wina. Płyty z systemem mogę dostać jeżeli posypie mi się komputer i oni po "diagnostyce telefonicznej" dojdą do wniosku, że płyty są mi potrzebne. Jak dla mnie odbieranie użytkownikowi możliwości z pełnego korzystania z systemu, który kupują jest delikatnie mówiąc nienormalne. Jakieś rady ?? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 A nie można zrobić kopii systemu zewnetrznym narzedziem? https://www.fixitpc.pl/topic/936-wlasna-ukryta-partycja-recovery/ Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Średnio, ponieważ teraz mam na komputerze sporo danych, a chciałbym backup czystego systemu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Średnio, ponieważ teraz mam na komputerze sporo danych, a chciałbym backup czystego systemu. To tak się nie da. Albo rybki albo akwarium. Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 No może jednak niekoniecznie. Na partycji recovery jest obraz systemu w formacie .wim. Jeśli uda mi się skopiować ten plik na zewnętrzny nośnik to wszystko powinienem przywrócić przy pomocy systemowego wgrywania obrazu lub z dysku ratunkowego Win8. Jak się mylę to mnie poprawcie. Jakim programem mogę zmienić flagę partycji, albo po prostu skopiować dane z ukrytej partycji ?? GParted to raczej ostateczność. Diskpart nie chce działać z komendą set id=07 Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Uporałem się z problemem. Partycje recovery "odkryłem" przy pomocy diskpart, poleceniem assign letter=(tu dowolna literka, która nie jest przypisana do żadnego dysku, ani napędu) skopiowałem plik install.wim. Teraz będę mógł go przywrócić w dowolnej chwili przy pomocy poradnika stąd http://peb.pl/windows/243078-poradnik-komputerowy-dla-ka-dego-instalacja-4.html#post4546476 Mam nadzieję, że autor będzie miał nic przeciwko podlinkowaniu artykułu. Przepraszam, że znowu podbijam, ale może komuś się przyda. Temat do zamknięcia. Dziękuje i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi