Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Postanowiłem odinstalowac Virtual Box z system W7. Ponieważ nie był widoczny w panelu Programy, ani w programie Revo Uninstaler, poszukałem pliku uninstal w katalogu na dysku. Po kliknięciu zaznaczyłem opcję "uninstal" i proces zakończył się pomyslnie. Jednak virtualna maszyna nadal jest i co dziwne działa, można ja odpalić z pliku .exe z katalogu oraz ze skrótu. Nic nie rozumiem. Na forach czytałem tylko o problemach związanych z komunikatami o zabranianiu deinstalacji oraz o śmieciach po Virtualce, ale żeby po odinstalowaniu nadal działała? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Może pokaż wstępnie ile komponentów od VirtualBox jest widzialnych w raporcie z OTL (nie zapomnij wygenerować Extras). Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Proszę: Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Ponieważ nie był widoczny w panelu Programy W aplecie usuwania programów jest zapis VirtualBox: 64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{3E861263-893D-42E4-B5E9-7BE28560DD79}" = Sun VirtualBox Skoro tego nie widzisz w Programach, oznacza że wpis został ukryty / możliwe też zablokowanie przed deinstalacją. Spróbuj to zweryfikować: Start > w polu szukania regedit > Uruchom jako Administrator i wejdź w klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\{3E861263-893D-42E4-B5E9-7BE28560DD79} Tam interesujące wartości to: SystemComponent (ustawienie na 0 uwidacznia wpis) + NoRemove (ustawienie na 0 pozwala uruchomić proces usuwania). Jeśli jest inaczej, zmodyfikuj i wejdź ponownie w Programy. Jeśli wpis stanie się widoczny, to oczywista rzecz czego należy się podjąć. . Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Nie ma takich wpisów Edit: Zrobiłem taki myk: zainstalowałem wirtualke jeszcze raz i teraz pojawił sie wpis w Programy i funkcje. odinstaluję i dam nowe raporty z OTL Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Spróbuj jeszcze wywołać bezpośrednio komendę deinstalacji. CMD jako Administrator i wklej tam to całe polecenie z msiexec widzialne w wartości UninstallString. Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Spróbuj jeszcze wywołać bezpośrednio komendę deinstalacji. CMD jako Administrator i wklej tam to całe polecenie z msiexec widzialne w wartości UninstallString. Ubiegłaś edycję mojego postu. Odinstalowałem VB - logi wyżej. jednak coś się nie zgadza. VB był zainstalowany jako jedyny program na osobnej partycj "E"i i nic poza nim tam się nie znajdowało. Teraz jeżeli wchodzę we właściwości dysku E system pokazuje, że jest zajęte 7,7 GB, czyli tyle mniej więcej ile przeznaczyłem na wirtualkę przy pierwszej instalacji, a przecież niczego tam nie ma . Ki czort? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Teraz jeżeli wchodzę we właściwości dysku E system pokazuje, że jest zajęte 7,7 GB, czyli tyle mniej więcej ile przeznaczyłem na wirtualkę przy pierwszej instalacji, a przecież niczego tam nie ma . Ki czort? Zakładając, że masz odkryte "Ukryte systemu operacyjnego" i zdajesz sobie sprawę że System Volume Information nie jest pusty (jeśli włączona Ochrona systemu na tym dysku), mimo że jest widziany jako "zero", może nie masz uprawnień by widzieć resztę. Użyj mały darmowy programik SpaceSniffer do analizy tej partycji. Zaznacz z menu Edit > Configure > Show Unknown Space. Jeśli pokaże tam nieznaną przestrzeń, to spróbuj podejrzeć nim ten sam dysk ale na uprawnieniach konta SYSTEM za pomocą: Process Hacker, z menu Hacker > Run as > w polu wklej pełną ścieżkę do SpaceSniffer.exe, w polu User name wybierz z listy NT Authority\SYSTEM. EDIT: Deinstalacja nie do końca kompletna, został sterownik sieciowy: DRV:[b]64bit:[/b] - [2009-12-17 14:58:04 | 000,145,360 | ---- | M] (Sun Microsystems, Inc.) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\drivers\VBoxNetAdp.sys -- (VBoxNetAdp) Wejdź w Menedżer urządzeń i wyszukaj ten obiekt do usuwania. . Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Pokazał się fajny obrazek za diabła nie wiem co to jest Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 A jednak System Volume Information czyli folder Przywracania systemu (widoczny tylko gdy są włączone ukryte operacyjnego i ma zakaz dostępu, dlatego fałszywy zwrot 0 bajtów). Proces czyszczenia opisany w dziale Malware: KLIK. Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Deinstalacja nie do końca kompletna, został sterownik sieciowy: DRV:[b]64bit:[/b] - [2009-12-17 14:58:04 | 000,145,360 | ---- | M] (Sun Microsystems, Inc.) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\SysNative\drivers\VBoxNetAdp.sys -- (VBoxNetAdp) Wejdź w Menedżer urządzeń i wyszukaj ten obiekt do usuwania. W menedżerze są tylko dwa niezgodne z PaP: VirtualBox Service i VirtualBox USB Monitor driver. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 W menedżerze są tylko dwa niezgodne z PaP: VirtualBox Service i VirtualBox USB Monitor driver. To też do deinstalacji, ale ten VBoxNetAdp powinien być w gałęzi Kart sieciowych pod taką nazwą wyświetlaną: Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 No ja rozumiem, ale go tam nie ma:( Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Skoro nieobecne jako pełnoprawne urządzenie, a usługę widać, to spróbuj klasycznej komendy usuwania usługi: CMD jako Administrator i wpisz sc delete VBoxNetAdp Odnośnik do komentarza
Kromlech Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Skoro nieobecne jako pełnoprawne urządzenie, a usługę widać, to spróbuj klasycznej komendy usuwania usługi: CMD jako Administrator i wpisz sc delete VBoxNetAdp Wykonano. teraz w logach już wszystko OK? Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 W porządku, zniknął ten odczyt i nic więcej nie widzę od VirtualBox. Przy okazji: zaktualizuj sobie Java i Adobe Reader, bo przez takie luki mogą się przedostawać malware. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi