Skocz do zawartości

Wolna praca systemu i kilka pierdółek

siwyp

Rekomendowane odpowiedzi

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  • 4 tygodnie później...

Temat przechodzi do działu Windows. Infekcji nie widać. Jest tylko drobne adware wtyczki vShare. Doczyść:

- Odinstaluj vShare.tv plugin 1.3.

- W Opcjach internetowych usuń ze strony startowej oraz dostawcy wyszukiwania startsear.ch.

- Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń.

Laptop wolno chodzi, svchost.exe pożera ok. 150mb ramu

Brak detali o który svchost.exe chodzi. W menedżerze zadań podświetl ten svchost.exe, z prawokliku "Przejdź do usług" i wypisz wszystkie podświewtlone. Jeśli to będzie sieciowy svchost.exe, nie jest wykluczone, że problem tworzy ESET NOD32 Antivirus. Wstępnie zalecę podstawowe kroki z obcinaniem uruchamianych procesów oraz aktualizacją:

1. W Autoruns:

- W karcie Services usuń vToolbarUpdater14.2.0 od zdekompletowanego paska AVG oraz odptaszkuj wpisy SkypeUpdate, WinDefend.

- W karcie Logon odznacz wpisy CyberLink (UpdateLBPShortCut, UpdateP2GoShortCut)

- W karcie Scheduled Tasks usuń zadanie AVG, wszystkie o stanie "not found" oraz to czego nie potrzebujesz.

Po wszystkim zresetuj system.

2. Odinstaluj zbędne / nieużywane aplikacje. Na początek proponuję: ASUS Data Security Manager (jeśli nie stosujesz ASUSowego szyfrowania), ASUS Live Update (aktualizacje firmowe), Spybot - Search & Destroy 2 (aplikacja mało skuteczna, przez ESET zbędna), aplikacje Windows Live zintegrowane z ASUSem.

3. Zaktualizuj system, brak pakietu SP1:

64bit- Home Premium Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation

Internet Explorer (Version = 9.0.8112.16421)

co jakiś czas w pasku zadań wyskakuje jakaś aplikacja przez ułamek sekundy

Prawdopodobnie to ten delikwent aktualizacyjny PLAY ONLINE:

SRV - [2013-06-21 22:05:55 | 000,246,112 | ---- | M] () [Auto | Stopped] -- C:\Program Files (x86)\PLAY ONLINE\UpdateDog\ouc.exe -- (PLAY ONLINE. RunOuc)

Całkiem sporo takich tematów było na forum, przykładowy: KLIK. Postąp w taki sam sposób wyłączając w Autoruns (karta Services) wpis PLAY ONLINE. RunOuc.

.

nie wiedziałem, że wyszedł SP1 dla x64, kiedy to miało miejsce?

SP1 został opublikowany ponad 2 lata temu (w 2011). Link do pełnej paczki w Centrum pobierania w przyklejonym: KLIK.

Twoje pytanie mi sugeruje, że SP1 nie pokazuje Ci się w Windows Update jako aktualizacja do pobrania? Na wszelki wypadek podsyłam artykuł MS wyjaśniający potencjane przyczyny takiego stanu rzeczy: KB2498452.

.

SP1 zainstalowany, z ciekawości sprawdziłem aktualizacje automatyczne i rzeczywiście od 2011 roku service pack próbował się zainstalować kilkanaście razy ze statusem niepowodzenie. Dzięki za wszystko i wysyłam mały napiwek ;)

Edytowane przez picasso
Dzięki za "napiwek". //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...