siwyp Opublikowano 26 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Cześć, zwracam się z prośbą o pomoc ponieważ sam już nie dam rady naprawić laptopa a nie chcę robić formata. Laptop wolno chodzi, svchost.exe pożera ok. 150mb ramu, co jakiś czas w pasku zadań wyskakuje jakaś aplikacja przez ułamek sekundy i to właśnie przez nią postanowiłem napisać tutaj. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
siwyp Opublikowano 27 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2013 Dołączam skana z GMER http://wklej.org/id/1095582/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Temat przechodzi do działu Windows. Infekcji nie widać. Jest tylko drobne adware wtyczki vShare. Doczyść: - Odinstaluj vShare.tv plugin 1.3. - W Opcjach internetowych usuń ze strony startowej oraz dostawcy wyszukiwania startsear.ch. - Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Laptop wolno chodzi, svchost.exe pożera ok. 150mb ramu Brak detali o który svchost.exe chodzi. W menedżerze zadań podświetl ten svchost.exe, z prawokliku "Przejdź do usług" i wypisz wszystkie podświewtlone. Jeśli to będzie sieciowy svchost.exe, nie jest wykluczone, że problem tworzy ESET NOD32 Antivirus. Wstępnie zalecę podstawowe kroki z obcinaniem uruchamianych procesów oraz aktualizacją: 1. W Autoruns: - W karcie Services usuń vToolbarUpdater14.2.0 od zdekompletowanego paska AVG oraz odptaszkuj wpisy SkypeUpdate, WinDefend. - W karcie Logon odznacz wpisy CyberLink (UpdateLBPShortCut, UpdateP2GoShortCut) - W karcie Scheduled Tasks usuń zadanie AVG, wszystkie o stanie "not found" oraz to czego nie potrzebujesz. Po wszystkim zresetuj system. 2. Odinstaluj zbędne / nieużywane aplikacje. Na początek proponuję: ASUS Data Security Manager (jeśli nie stosujesz ASUSowego szyfrowania), ASUS Live Update (aktualizacje firmowe), Spybot - Search & Destroy 2 (aplikacja mało skuteczna, przez ESET zbędna), aplikacje Windows Live zintegrowane z ASUSem. 3. Zaktualizuj system, brak pakietu SP1: 64bit- Home Premium Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation Internet Explorer (Version = 9.0.8112.16421) co jakiś czas w pasku zadań wyskakuje jakaś aplikacja przez ułamek sekundy Prawdopodobnie to ten delikwent aktualizacyjny PLAY ONLINE: SRV - [2013-06-21 22:05:55 | 000,246,112 | ---- | M] () [Auto | Stopped] -- C:\Program Files (x86)\PLAY ONLINE\UpdateDog\ouc.exe -- (PLAY ONLINE. RunOuc) Całkiem sporo takich tematów było na forum, przykładowy: KLIK. Postąp w taki sam sposób wyłączając w Autoruns (karta Services) wpis PLAY ONLINE. RunOuc. . Odnośnik do komentarza
siwyp Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Wszystko zrobiłem, nie wiedziałem, że wyszedł SP1 dla x64, kiedy to miało miejsce? Tym wyskakującym czymś okazało się "Wykrywanie usług interaktywnych" a znalazłem to ponieważ komputer wtedy był mocno spowolniony. Tak czy inaczej dziękuje i przepraszam za umieszczenie tematu w złym dziale. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 nie wiedziałem, że wyszedł SP1 dla x64, kiedy to miało miejsce? SP1 został opublikowany ponad 2 lata temu (w 2011). Link do pełnej paczki w Centrum pobierania w przyklejonym: KLIK. Twoje pytanie mi sugeruje, że SP1 nie pokazuje Ci się w Windows Update jako aktualizacja do pobrania? Na wszelki wypadek podsyłam artykuł MS wyjaśniający potencjane przyczyny takiego stanu rzeczy: KB2498452. . Odnośnik do komentarza
siwyp Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) SP1 zainstalowany, z ciekawości sprawdziłem aktualizacje automatyczne i rzeczywiście od 2011 roku service pack próbował się zainstalować kilkanaście razy ze statusem niepowodzenie. Dzięki za wszystko i wysyłam mały napiwek Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez picasso Dzięki za "napiwek". //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi