Skocz do zawartości

Długi start systemu WinXP

zgreg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako nowy na tym forum.
Od około 1 tygodnia mój system operacyjny (Windows XP Home Edition) uruchamia się strasznie długo: wcześniej było przy starcie ok. 7-8 "przewinięć" pasków pod logo a teraz jest ok. 30. Podejrzewam, że coś mnie "podgryza". Ok. 1 miesiąc temu miałem problem z samoczynnie otwierającym się folderem: C:\Document and Settings\[moja nazwa użytkownika} i szukałem pomocy na innym forum (link: http://forum.dobreprogramy.pl/starcie-windows-otwiera-sie-samoczynnie-folder-t536023.html), ale nie uzyskałem żadnej konkretnej pomocy i udało mi się samemu to "naprawić" (tak mi się przynajmniej wydaje). Również niecały miesiąc temu pomagałem szwagierce zwalczyć na jej komputerze "Internet Security Pro" za pomocą bootowalnych antywirusów (Kaspersky oraz dr.Web cureIt!) nagranych na moim komputerze na USB. Potem te pendrivy, które zawsze mam zabezpieczone wcześniej za pomocą PandaUSBVaccine, sformatowałem na moim komputerze. Oczywiście powyłączałem wszystkie niepotrzebne usługi, sprawdziłem msconfig oraz autostarty i Run'y za pomocą róznych aplikacji oraz w rejestrze, przeinstalowałem mojego antywirusa (G Data Internet Security 2014) i dalej nic. Przeskanowałem dyski antywirusem, zastosowałem Bootvis, przeprowadziłem czyszczenie dysków za pomocą różnych aplikacji, zrobiłem defragmentację, w tym plików startowych - bez efektu. Program BootLogXP pokazuje, że start systemu zajmuje 755 s. Zaczyna to już mnie męczyć i denerwować, ale sam nie dam rady i proszę o pomoc ekspertów.

xpbootlog.txt

OTL.Txt

Extras.Txt

gmer.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Nie widzę żadnych znaków infekcji. Temat przenoszę do działu Windows XP.

Od około 1 tygodnia mój system operacyjny (Windows XP Home Edition) uruchamia się strasznie długo: wcześniej było przy starcie ok. 7-8 "przewinięć" pasków pod logo a teraz jest ok. 30.

1. Skoro uruchamiany był GMER to na początek sprawdź, czy transfer dysku nie został zdegradowany do PIO. Z opisu GMER wykonaj instrukcje Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP).

2. Czy G Data InternetSecurity było zainstalowane przed wystąpieniem problemu? Nie jest to dostatecznie jasne na podstawie logów, choć określone obiekty są datowane na miesiąc wstecz:

[2013-06-21 22:16:31 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Greg\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\G DATA

[2013-06-21 21:03:05 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Program Files\Common Files\G Data

[2013-06-21 21:01:45 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\G Data

I są też błędy G Data w Dzienniku zdarzeń:

[ Application Events ]

Error - 2013-07-20 05:37:06 | Computer Name = M-G | Source = AVKWCtl | ID = 0

Description = Sterownik filtra nie mógł zostać uruchomiony z następującej przyczyny:

FilterConnectCommunicationPort failed with code 0x47e

[ System Events ]

Error - 2013-07-20 05:33:37 | Computer Name = M-G | Source = Service Control Manager | ID = 7031

Description = Usługa G Data AntiVirus Proxy niespodziewanie zakończyła pracę. Wystąpiło

to razy: 1. W przeciągu 60000 milisekund zostanie podjęta następująca czynność

korekcyjna: Uruchom usługę ponownie.

Error - 2013-07-20 05:34:37 | Computer Name = M-G | Source = Service Control Manager | ID = 7032

Description = Menedżer sterowania usługami próbował podjąć akcję korekcyjną (Uruchom

usługę ponownie) po nieoczekiwanym zakończeniu usługi G Data AntiVirus Proxy, ale

ta akcja nie powiodła się przy następującym błędzie: %%1058.

Error - 2013-07-20 05:37:02 | Computer Name = M-G | Source = DCOM | ID = 10005

Description = Model DCOM odebrał błąd „%1058” podczas próby uruchomienia usługi

AVKWCtl z argumentami „-Service” w celu uruchomienia serwera: {BCB3CC02-761B-4C74-8B04-891A31034D19}

Usuń pakiet G Data na próbę.

.

Dziękuję za szybką odpowiedź i pomoc. Nic nowego nie napiszę, jeśli powiem: "picasso jesteś wielka" (choć pisane małymi literami traktuj to tak jakby były pisane dużymi i drukowanymi). Oczywiście wystarczyło naprawić mały klocek budowli i na szczęście nie burzyć całości (a już myślałem  o formacie, chociaż to ostatecznosć). Ponownie sprawdza się przysłowie: "małe jest piękne". Ale po kolei, bo zaraz dostanę ostrzeżenie za pisanie nie na temat.

Po pierwsze z pakietu G Data korzystam już non stop od 4 lat. Wczoraj, zanim zacząłem ten wątek już odinstalowałem go na próbę i nie było poprawy w szybkości startu. Ale będę śledził dzienniki w podglądzie zdarzeń systemu i jeśli nadal będą błędy - zreinstaluję G Data.

Po drugie i najważniejsze: "nagmerał" mi  Gmer. Obniżył transfer na kanale podstawowym IDE z UDMA do PIO. Było tak jak na 1.jpg a po odinstalowaniu kanału i restarcie systemu jest tak jak na 2.jpg. Teraz WinXP uruchamia się "po staremu", czyli ok. 8 "przesunięć" pasków pod logo.
Po trzecie cieszę się, że nie mam infekcji.
Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam oraz życzę więcej odpoczynku i snu.
Temat do zamknięcia.

post-10983-0-11404600-1374390054_thumb.jpg

post-10983-0-79228600-1374390060_thumb.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...