mojomr Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Cześć wszystkim, od pewnego czasu, nieregularnie (nie jestem w stanie określić żadnej prawidłowości), nie ładuje się explorer. Po niebieskim ekranie z napisem Zapraszamy pojawia się czarny ekran z kursorem (strzałka) i to wszystko. Bywa, że laptop zatrzymuje się na ekranie powitalnym i system ładuje się bez końca. Zerknąłem w Dzienniki zdarzeń ale niespecjalnie potrafię zinterpretować dane (kody błędów nic mi nie mówią, poza informacją, że a to ESET się zawiesił, a to explorer spowodował błąd, a to niepodpisane biblioteki się ładują, itp). Absolutna przypadkowość: wszystko ładnie chodzi przez kilka/kilkanaście dni (i ten ESET, i ten explorer) a nagle, po normalnym zamknięciu komp nie daje się uruchomić :-( Próbowałem wychwycić coś co robię a co może wpływać na takie zachowanie, lecz nic nie widzę/nie kojarzę. Wirusa raczej wykluczam bo awarie mają nieregularny charakter a przy infekcji chyba permanentnie byłyby kłopoty, ale ręki sobie za to uciąć nie dam :-) Załączam logi z OTL, gdyby było jeszcze coś potrzebne poproszę o instrukcje. EDYCJA: ktoś może zerknąć? Wiem, że jeśli nie ma odpowiedzi trzeba cierpliwie czekać ale... dziś całkowita padaka. Czarny ekran i finito. Dwie godziny kombinacji: sfc nie wykazał naruszenia integralności, reset biosu do domyślnych, jakieś czyszczenia... nic nie dało. Explorer nie ładuje się. Ostatecznie pomogło checkdisk z opcją fix ale obawiam się, że to doraźnie rozwiązanie. I jak wyłączę komputer to znów go nie będę mógł włączyć. Aż w końcu rozsypie się dokumentnie i tylko reinstal pozostanie. EDYCJA II: Ktoś mnie widzi? :-))) EDYCJA III: Znaczy, w logach nic? Wciąż się krzaczy, rzadziej bo rzadziej ale problem pozostał... Extras.Txt OTL.Txt Edytowane 25 Lipca 2013 przez mojomr Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Dopisuję się pod postem, żeby go zaznaczyć na nowo bo problem powrócił a nie doczekałem się żadnego odzewu = zakładam, że przepadłem w masie innych postów bo nie chce mi się wierzyć, że problem przerósł wszystkich i nikt nie ma nawet cienia sugestii co może być przyczyną kłopotu Po chwilowym spokoju objawy identyczne - bez żadnej konkretnej przyczyny explorer nie uruchamia się. Tak po prostu i już. "Wczoraj działał, dzisiaj nie". Ktoś się "pochyli nade mną"? EDYCJA: Coś mnie tknęło i zajrzałem do Menadżera Zadań. Mam dwa procesy explorer (???). Jeden z rozszerzeniem kapitalikami (explorer.EXE) i oznaczony jako osadzony (?) - embedded. Oba prowadzą do tego samego pliku w system32. Zabiłem jeden (ten "dziwniejszy") i nic się nie stało = komputer wydaje się pracować normalnie. O co chodzi? Dwa explorery? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Nie widzę konkretów. Bywa, że laptop zatrzymuje się na ekranie powitalnym i system ładuje się bez końca. Zerknąłem w Dzienniki zdarzeń ale niespecjalnie potrafię zinterpretować dane (kody błędów nic mi nie mówią, poza informacją, że a to ESET się zawiesił, a to explorer spowodował błąd, a to niepodpisane biblioteki się ładują, itp). 1. Usługa ESET się zawiesiła, więc to jak najbardziej pasuje do "zatrzymania na ekranie powitalnym": Error - 7/14/2013 4:36:06 PM | Computer Name = ARTUR | Source = Service Control Manager | ID = 7022 Description = Usługa ESET Service zawiesiła się podczas uruchamiania. 2. Zawiadomienie o "niestandardowych bibliotekach" normalne (KLIK). W AppInit_DLLs siedzi Prio: O20:64bit: - AppInit_DLLs: (prio.dll) - C:\Program Files\Prio\prio.dll (O&K Software) O20 - AppInit_DLLs: (prio32.dll) - C:\Program Files\Prio\prio32.dll (O&K Software) 3. Jeszcze taki błąd widać: Error - 7/14/2013 5:01:29 PM | Computer Name = ARTUR | Source = Service Control Manager | ID = 7024 Description = Usługa Usługa nasłuchująca grup domowych zakończyła działanie; wystąpił specyficzny dla niej błąd %%-2147023143. Ten błąd jest charakterystyczny dla dysfunkcji usługi Zapora systemu Windows: KLIK. Toteż sprawdź jak to wygląda w services.msc. Mam dwa procesy explorer (???). Jeden z rozszerzeniem kapitalikami (explorer.EXE) i oznaczony jako osadzony (?) - embedded. Oba prowadzą do tego samego pliku w system32. Zabiłem jeden (ten "dziwniejszy") i nic się nie stało = komputer wydaje się pracować normalnie. O co chodzi? Dwa explorery? Duplikat explorer.exe występuje przy czynnej opcji: Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > Uruchom okna folderów w osobnych procesach. Na forum były dziwactwa z tą funkcją: KLIK. Odznacz to i sprawdź czy wystąpią jakieś zmiany z ładowaniem explorer.exe. Podejrzany wydaje mi się też Prio. . Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dzięki za wyjaśnienia (przepraszam, "nie było mnie chwilę", stąd opóźnienie w moim komentarzu). Faktycznie, wydaje się, że to ESET był winny. Zaktualizowałem program (musiałem ręcznie, do tej pory bylem przekonany, że aktualizuje się z automatu ale okazało się, że nie) i wszystko, jak na razie, chodzi bez zarzutu. W services mam wyłączoną usługę Zapora systemu. O ile pamiętam, samodzielnie ją wyłączyłem aby nie gryzła się z ESETEM (mam w nim włączoną zaporę). Duplikaty procesu explorera rozgryzłem: używam programu Clover do uruchamiania folderów w osobnych oknach i stąd zdublowane procesy. Dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że kłopot rozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi