Edo Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam. Zauważyłem, że w komputerze mam wirusa autorun, infekcja z pendriva. Więc wziąłem się za czyszczenie komputera. Nie miałem dostępu do internetu dlatego złapałem tą infekcję... Miałem też problem z wejściem na dyski, ale po aktualizacji COMODO sobie z tym poradził. Zrobiłem skan OTL i Gmer. Przesyłam logi:PS. Czy wirusy mogą spowodować spowolnienie działania łącza internetowego? I Zwiększenie pingu w grach? Admin twierdzi, że przez wirusy tak mam.Proszę o pomoc.Gmer - log: http://wklej.to/3vGuV Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Log z GMER zrobiłeś w złych warunkach, przy czynnym emulatorze DAEMON Tools. Infekcja nie wygląda na aktywną, są tylko jej szczątki. Poza tym trochę adware. Doczyść to wszystko: 1. Na początek poprawne deinstalacje: - Przez Dodaj/Usuń programy odinstaluj Splashtop Connect for Firefox. - Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. Reset nie naruszy zakładek i haseł. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Userinit"="F:\\WINDOWS\\system32\\userinit.exe," [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] ""=- "cdoosoft"=- "EXPLORER.EXE"=- "wsctf.exe"=- [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] [HKEY_LOCAL_MACHINE\software\mozilla\Firefox\Extensions] "{91c612bf-2a7a-48b8-8c8c-6de28589b7a1}"=- "{91c612bf-2a7a-48b8-8c8c-6de28589b7a0}"=- "{d9284e50-81fc-11da-a72b-0800200c9a66}"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 3. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL [2013-06-19 13:09:31 | 000,000,000 | ---D | M] -- F:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\InstallMate [2013-06-19 12:46:14 | 000,000,000 | ---D | M] -- F:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\StarApp [2013-03-04 18:16:16 | 000,000,000 | ---D | M] -- F:\Documents and Settings\Edek\Dane aplikacji\OpenCandy DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- F:\WINDOWS\system32\NSNDIS5.SYS -- (NSNDIS5) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. 4. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku F powstanie log z usuwania. 5. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. PS. Czy wirusy mogą spowodować spowolnienie działania łącza internetowego? I Zwiększenie pingu w grach? Admin twierdzi, że przez wirusy tak mam. Mogą, jeśli są aktywne. Tu nie ma takich śladów. Równie dobrze to COMODO Internet Security może mieć negatywny wpływ. . Odnośnik do komentarza
Edo Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Przesyłam Logi.Czyli lepiej zmienić antywirus? Jaki polecasz? OTL.Txt AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
Edo Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Po tych działaniach strasznie spowolniło się działanie komputera, zamulanie i spadek fps... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Po tych działaniach strasznie spowolniło się działanie komputera, zamulanie i spadek fps... Uruchamiałeś skan GMER. Wróć do opisu narzędzia (KLIK) do ustępu Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP). . Odnośnik do komentarza
Edo Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Uruchamiałeś skan GMER. Wróć do opisu narzędzia (KLIK) do ustępu Skutki uboczne skanu GMER (dyski w trybie IDE, głównie system XP). Czytałem to i nadal nie wiem co mam zrobić jak to naprawić... Dobra, poradziłem sobie dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Na zakończenie: 1. Drobna poprawka. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. 2. Porządki po narzędziach: przez SHIFT+DEL skasuj z Pulpitu folder Stare dane programu Firefox, w AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Zaktualizuj wyliczone poniżej programy: KLIK. Wg raportu w systemie są wersje: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall] "{4E76FF7E-AEBA-4C87-B788-CD47E5425B9D}" = Skype™ 6.1 "{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight "Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE) "Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox/Opera) "ENTERPRISE" = Microsoft Office Enterprise 2007 "Mozilla Firefox 21.0 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 21.0 (x86 pl) FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: F:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\NPSWF32_11_7_700_224.dll () FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@Microsoft.com/NpCtrl,version=1.0: f:\Program Files\Microsoft Silverlight\5.1.20125.0\npctrl.dll ( Microsoft Corporation) . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi