Skocz do zawartości

System zaczyna działać po 5-6 min, wcześniej to było 12 s

mariuszp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam Asusa N76 (WIN7, i7, dysk SSD, 8GB RAM). Do czasu wystąpienia problemu po 12-14 s mogłem już mieć otwartą Opere. Teraz po włączeniu kompa pulpit pojawia się po tych 12 s ale przez kilka minut nie mogę nic kliknąć ( menu Start, Eksplorator Windows, nie wspominając o przeglądarce). Po odczekaniu tych kilku minut system działa normalnie, chyba że nacisnę coś za szybko to wtedy znowu się zamula. W czasie czekania co jakiś czas strzałka podskoczy jakby jakieś procesy sie uruchamiały w tle. Szybkim i doraźnym rozwiązaniem problemu jest "twardy restart" i system działa już powiedzmy po 30 s (dalej nie 12).

System przepuściłem przez (przed wykonaniem logów): Malwarebytes Anti-Malware, drweb-cureit, adwcleaner

W linkach logi z OTL, GMER

niestety podczas skanowania przez GMER wyskoczył komunikat  :

C:\Windows/system32/config/system : Proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces

To samo dotyczy :

C:\Users\Mariusz\ntuser.dat

Kaspersky i Wi-fi na ten czas były wyłączone.

OTL:

http://wklej.org/id/1076935/

http://wklej.org/id/1076936/

GMER:

http://wklej.org/id/1076938/

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę do działu Windows. Brak oznak infekcji. Tylko drobne uwagi:

1. Widzę McAfee SiteAdvisor zainstalowany w Google Chrome / Internet Explorer / Firefox (to ostatnie to klucze "na zapas", Firefoxa tu nie ma), a nie ma wejścia tego programu na liście zainstalowanych. Jeśli to szczątki, to:

- Wejdź do Google Chrome i w Rozszerzeniach odinstaluj McAfee.

- Zastosuj McAfee Consumer Product Removal Tool.

2. Preferencje Google Chrome wyglądają na uszkodzone (i jeszcze ustawiona strona startowa adware delta-search.com). Niemniej próba usuwania McAfee w Rozszerzeniach powinna "zresetować" plik Preferences w Google Chrome.

PS. "HiJackThis PORTABLE.exe" do śmieci. HijackThis jest niezgodny z systemem 64-bit i wprowadza w błąd nie mogąc pobrać danych czysto 64-bitowych.

Do czasu wystąpienia problemu po 12-14 s mogłem już mieć otwartą Opere. Teraz po włączeniu kompa pulpit pojawia się po tych 12 s ale przez kilka minut nie mogę nic kliknąć ( menu Start, Eksplorator Windows, nie wspominając o przeglądarce). Po odczekaniu tych kilku minut system działa normalnie, chyba że nacisnę coś za szybko to wtedy znowu się zamula. W czasie czekania co jakiś czas strzałka podskoczy jakby jakieś procesy sie uruchamiały w tle. Szybkim i doraźnym rozwiązaniem problemu jest "twardy restart" i system działa już powiedzmy po 30 s (dalej nie 12).

Cóż, pierwszy podejrzany to Kaspersky PURE 2.0. Wiarygodny test: deinstalacja programu. Wyłączanie w opcjach jest zbyt wąskim mechanizmem i nie wyłącza tak naprawdę całości (sterowniki nadal czynne).

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...