maggreg Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2010 Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że dobre monitory 26' czy 27' to często rozdzielczość wyższa niż fullhd, raczej WQHD czyli 2560 x 1440, trzeba sprawdzić czy karta graficzna podoła inaczej (zakładając skalowanie) taki zakup mija się z celem. W drugą stronę, jeżeli "dobry" monitor zdecydowanie nie TN tylko IPS (w dowolnej odmianie) inaczej znów zmiana Asusa dla 2 czy 4 cali niewiele wniesie, weź pod uwagę, że monitor rośnie głównie wszerz a nie wzwyż (proporcje 16x9). Przy tych założeniach jedynie Dell U2711 wydaje się jeszcze mieścić w granicach rozsądku jeżeli chodzi o cenę. pzdr Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 trzeba sprawdzić czy karta graficzna podoła Zobacz moją stopkę. Da radę - max 2560x1600. Dziękuję za porady. Czytam i szukam. Dochodzę do wniosku, że należy poczekać do ofert przedświątecznych. Zawsze pojawiają się nowinki cenowe i sprzętowe. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2010 Jednak kupiłem ASUS VW266H (nie VK z kamerką - nie był dostepny) za 1369 PLN. Dlaczego: 1. Chciałem większy. Od kilku lat mam 22". 2. O matrycach IPS na większych monitorach czytałem sprzeczne info. Dodatkowo to bardzo znaczny koszt. 3. Nie mogłem zobaczyć różnicy między LCD a IPS. 4. Wolałem nie kupować kota w worku (przepraszam @Bonifacy). 5. Chciałem ewentualnie LED (skoro nie IPS) ale oferty na jakie trafiłem to 16x9 a warunek polegał na rozmiarze 16x10. 6. Ten obecny wcale nie jest taki duży - po godzinie użytkowania przyzwyczaiłem się do obrazu. 7. Postawiłem obok ASUS MW 221U (stary) i VW 266H i wrażenie jest niesamowite na korzyść nowego. Nowe matryce LCD to nie to co kiedyś. 8. Z powodu obowiązków służbowych i czasu pracy mogę poświęcić maksymalnie 2 do 4 godzin na używanie prywatnego kompa. 9. Odpaliłem film 1080p i obraz jest super (mnie wystarczy). Generalnie wybrałem między rozsądkiem a potrzebami. BTW Ciekawostka przyrodnicza: Po podłączeniu obu monitorów w celu porównania jakości i odpaleniu systemu na dzień dobry W7 wyświetlił mi komunikat (nie pamiętam dokładnie): "Prawdopodobnie system jest nielegalny" na białym ekranie + na dole 0x0 lub coś podobnego. Oczywiście Alt+F4. Karta obsługuje wiele monitorów. Zostawiłem jeden nowy monitor i ponownie odpaliłem system. Tym razem bez żadnych komunikatów. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi