booniek Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Witam. Mój laptop został zarażony poprzez dysk flash. System teraz ciagle zalicza dziwne zwiechy, podczas zwykłego użytkowania (chrome, office, foobar, MPC). co jakiś czas 1-2 min komputer zwalnia i mocno klatkuje, fps w niezbyt wymagających grach spad do 5. Przeskanowałem system programem Mbam, który wykrył kilkanaście infekcji typu: Trojan.Drooper, PUMuserWload, Trojan.agent. Dodatkowo program wygenerował log który umieściłem w załącznikach. Z góry dziekuję z każdą pomoc, i czekam z niecierpliwością na dalsze instrukcje. Mbam.txt OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 System został zainfekowany robakiem Brontok (w MBAM Trojan.Dropper). MBAM usuwał to, infekcja nie jest już czynna, ale należy doczyścić szczątki. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Users\booniek\AppData\Local\*.exe C:\Users\booniek\AppData\Local\*Bron* C:\Users\booniek\AppData\Roaming\OpenCandy :OTL F3:64bit: - HKU\S-1-5-21-4161593905-1439940728-2094074668-1000 WinNT: Load - (C:\Users\booniek\LOCALS~1\Temp\ccvauiaft.exe) - File not found F3 - HKU\S-1-5-21-4161593905-1439940728-2094074668-1000 WinNT: Load - (C:\Users\booniek\LOCALS~1\Temp\ccvauiaft.exe) - File not found :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. W katalogu C:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1. . Odnośnik do komentarza
booniek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Dzięki za szybką odpowiedź. Zrobiłem wszystko jak w instrukcji, logi w załącznikach. OTL.Txt Po usuwaniu.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Usuwanie przeprowadzone pomyślnie. Kolejne działania: 1. Usuń narzędzia: w OTL uruchom Sprzątanie, przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\Users\booniek\Doctor Web. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Dla pewności (pod kątem szczątków Brontok na dysku) zrób kompletny skan za pomocą Kaspersky Virus Removal Tool. Program domyślnie robi skan ekspresowy, zmień to w opcjach. Jeśli coś zostanie wykryte, przedstaw wyniki. . Odnośnik do komentarza
booniek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Wykonałem punkty od 1-3, KVRT wykrył sporo infekcji, zamieszczam ich liste w załączniku. Program zapisał też drugi log lecz zajmuje on całe 60 MB, ale nie wiem czy jest tu potrzebny więc narazie go nigdzie nie zamieszczam. Infekcje.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Nie, ten drugi log 60MB nie jest potrzebny. To co co wykrył Kaspersky to oczywiście Brontok. Usuń wykryte pliki Kasperskym. Po usunięciu powtórz skan dla pewności. W wynikach końcowych ma być tylko wykrycie "Vulnerability" = luk. . Odnośnik do komentarza
booniek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Ok, wiec tym razem KVRT nic nie wykrył, co jakiś czas pojawiał się komunikat o plikach chronionych hasłem i nie do końca wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Na zakończenie zaktualizuj pakiet Office 2007 (instalacja SP3): KLIK. co jakiś czas pojawiał się komunikat o plikach chronionych hasłem i nie do końca wiem o co chodzi Kaspersky nie może przeskanować plików chronionych hasłem. . Odnośnik do komentarza
booniek Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Wszystko wydaję się dzialac normalnie, jest tylko jeden problem przy każdorazowym restarcie czy włączeniu załącza się instalacja KVRT, co zrobic zeby sie tego pozbyć? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 jest tylko jeden problem przy każdorazowym restarcie czy włączeniu załącza się instalacja KVRT, co zrobic zeby sie tego pozbyć? W pasku adresów eksploratora wklej poniższą ścieżkę i ENTER: C:\Users\booniek\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup W środku powinien być plik Kasperskiego, prawdopodobnie mający w nazwie "uninst". Skasuj go. . Odnośnik do komentarza
booniek Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Ok wszystko jest już dobrze, wielkie dzięki za pomoc . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi