Skocz do zawartości

Drobny lecz uciążliwy problem z komputerem

Marchewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od kilku tygodni męczy mnie ten problem który zaraz opiszę, jednak dopiero teraz postanowiłem poruszyć ten temat na forum. Otóż niby jest to błahostka ale strasznie mnie to denerwuje. Gdy przykładowo piszę sobie jakiś tekst np. w wordzie to po kilkunastu sekundach program ten tak jakby się zacinał tzn. piszę tekst i po chwili ten tekst się nie pojawia w edytorze i muszę wtedy myszką kliknąć w tekst i dalej pisać.

To samo dzieje się np. w przeglądarce internetowej - wpisuję jakąś stronę i nagle nie mogę dokończyć pisania bo muszę myszką kliknąć w pasek adresu aby przeglądarka się uaktywniła. W efekcie co chwila muszę uaktywniać kliknięciem myszki dany program bo inaczej nie mogę spokojnie pisać tekstu.

Wiem, że głupio to opisałem ale nie wiem jak mógłbym inaczej ten problem opisać. Comodo i MBAM nic nie wykrywają, nawet nie wiem czy to sprawa wirusa ale jeżeli w logach jest coś nie tak to serdecznie proszę o pomoc.

Jeszcze jedno - niektóre gry również po kilkunastu sekundach się minimalizują i tak w kółko trzeba je maksymalizować przez co gra staje się niemożliwa. Problem ten dotyczy kilku gier, a nie wszystkich, nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym problemem opisanym powyżej, ale myślę że nie zaszkodzi o tym wspomnieć. Wcześniej gry działały poprawnie i też od kilku tygodni zauważyłem że coś właśnie z nimi jest nie halo.

http://zapodaj.net/3e38b001cd528.bmp.html

http://zapodaj.net/3dfad2aa35f3a.bmp.html

Na drugim zdjęciu nie mogę kontynuować pisania znika kursor a pasek u góry ekranu robi się szary, wtedy muszę kliknąć myszką aby móc kontynuować pisanie, myślę że te dwa zdjęcia pomogą w zrozumieniu problemu aniżeli czytanie moich pogmatwanych opowieści.

OTL.Txt

Extras.Txt

gmer.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Posty skleiłam. Nie wiem jaki miałeś problem z dołączeniem załączników... Temat przenoszę do działu Windows. Nic tu nie wskazuje na infekcję. Zrób tylko kosmetykę wpisów szczątkowych. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
DRV - File not found [Kernel | Auto | Stopped] -- System32\Drivers\Scutum50.sys -- (Scutum50)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\rt2870.sys -- (rt2870)
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=3: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.57\npGoogleUpdate3.dll File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@tools.google.com/Google Update;version=9: C:\Program Files\Google\Update\1.3.21.57\npGoogleUpdate3.dll File not found
O4 - HKLM..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k File not found
[2012-10-29 14:06:24 | 000,172,032 | ---- | M] (LiveVDO.tv) -- C:\Program Files\mozilla firefox\plugins\npfflivevdoplg.dll

:Reg
[-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. Po restarcie uruchom Sprzątanie.

Gdy przykładowo piszę sobie jakiś tekst np. w wordzie to po kilkunastu sekundach program ten tak jakby się zacinał tzn. piszę tekst i po chwili ten tekst się nie pojawia w edytorze i muszę wtedy myszką kliknąć w tekst i dalej pisać.

To samo dzieje się np. w przeglądarce internetowej - wpisuję jakąś stronę i nagle nie mogę dokończyć pisania bo muszę myszką kliknąć w pasek adresu aby przeglądarka się uaktywniła. W efekcie co chwila muszę uaktywniać kliknięciem myszki dany program bo inaczej nie mogę spokojnie pisać tekstu.

(...)

Jeszcze jedno - niektóre gry również po kilkunastu sekundach się minimalizują i tak w kółko trzeba je maksymalizować przez co gra staje się niemożliwa.

Tu uwagę zwraca właśnie COMODO Internet Security. To może być jego sprawka. By sprawdzić tę teorię, odinstaluj testowo COMODO i zweryfikuj co słychać.

.

No właśnie nie wiem, najpierw chciałem dodać logi wklejając je na wklej.org, ale linki się nie dodały, dopiero później dodałem w postaci załączników, z góry przepraszam za te problemy jak i za wybranie złego działu.

Skrypt wykonany pomyślnie, przy sprzątaniu komp się nie chce ponownie uruchomić mimo że klikam aby tak się stało, pomogłem mu resetując go. Odinstalowałem Comodo na próbę ale to nic nie dało, problem ciągle się pojawia, zabrałem się za wyłączanie innych programów itp. w końcu problem wydawało mi się ustał gdy odłączyłem i podłączyłem od nowa kartę sieciową. No ale dziś od nowa problem się pojawia. Comodo ponownie zainstalowałem, usunę zbędne programy, trochę uporządkuje kompa no i zobaczymy co to da.

Jeżeli masz picasso jeszcze jakieś pomysły, to chetnie ich wysłucham, problem niby jest drobny ale strasznie irytuje. Z góry dzięki że zainteresowałaś się problemem i wskazówki które udzielasz. Pozdrawiam.

Edit:

Problem rozwiązany, przyczyna leżała w programie Tp-Link wireless configuration utility który należało po prostu wyłączyć z autostartu, po wyłączeniu tego programu komputer w końcu pracuje bez zarzutu. Temat do zamknięcia.