Caba Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Witam. Mam problem, bo od pewnego czasu nie mogę otwierać stron antywirusowych i Microsoftu. Użyłem programu bd_rem_tool_console wykrył wirusa, antywirus G Data InternetSecurity 2011 usunął go, ale potem problem powraca. Mam Win XP SP3. Czytałem gdzieś coś na temat ComboFix, ale podobno samemu nic nie zdziałam. Proszę więc o pomoc fachowca, żeby mnie naprowadził co i jak mam zrobić. Dzięki. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Prosze wkleić wymagane tutaj logi z OTL + GMER lub RootRepeal w razie problemów. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Mam pytanie. Akurat dziś jak włączyłem komputer, strony które wymieniłem otwierają się bez problemu. Czy w tej sytuacji mam robić skan systemu, czy poczekać aż wirus znowu się uaktywni? Dodam jeszcze że system jest świeżo instalowany, zanim podłączyłem się do internetu, zainstalowałem wirus, SP3, oprócz IE8 bo wtedy potrzebowałem połączenia z netem, a jak tylko podłączyłem się wirus wskoczył do systemu. Pozdrawiam. Właśnie minęło 30min jak komputer jest podłączony do sieci, i już strony antywirusowe i Microsoftu nie otwierają się. Rozpocznę skan systemu. czy antywirusa wyłączyć? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Oprogramowanie zabezpieczające proszę wyłączyć i wykonać powyższe logi tak jak pisałem. Formatów nie strzelaj tak bo to bez sensu, to można łatwo usunąć. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Log z OTL GMER zawiesza mi się zaraz po starcie? czy to normalne? a może on po prostu skanuje i lepiej nic nie robić? RootRepeal OTL.Txt Root.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 31 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Gdzie jest drugi log z OTL - extras.txt? Opcja Rejestr - skan dodatkowy ma być zaznaczona na Użyj filtrowania. Proszę ten log wykonać. 1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\drivers\hgpndejl.sys -- (hgpndejl) :Files C:\WINDOWS\System32\aunbdic.dll :Services sxyeyeeoe :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. 2. Wykonujesz nowy log z OTL na dodatkowych warunkach. W białym polu na dole wpisujesz netsvcs i klikasz w Skanuj. Pamiętaj też o zaznaczeniu opcji skanu dodatkowego jak napisałem wyżej. Prezentujesz powstałe logi. Z RootRepeal też wykonaj nowy. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 31 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 OK już zrobione OTL.Txt Extras.Txt RootRepeal report 10-31-10 (23-28-10).txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Wykonaj kolejny skrypt do OTL: :OTL [2004-08-04 13:00:00 | 000,168,032 | RHS- | C] () -- C:\WINDOWS\System32\aunbdic.dll NetSvcs: wbnbhwhiy - File not found NetSvcs: kmdag - File not found NetSvcs: ooybokz - C:\WINDOWS\system32\aunbdic.dll () NetSvcs: tynxmrvm - C:\WINDOWS\system32\aunbdic.dll () NetSvcs: arcotz - C:\WINDOWS\system32\aunbdic.dll () NetSvcs: sxyeyeeoe - C:\WINDOWS\system32\aunbdic.dll () :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\GloballyOpenPorts\List] "4538:TCP"=- :Commands [emptytemp] Następnie wklej log z usuwania (powinien tworzyć się w notatniku) oraz nowe logi z OTL na dodatkowym warunku tak jak poprzednio. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Wkleiłem skrypt, uruchomiłem ponownie komputer i zrobiłem ponowny skan tak jak napisałeś, tyle że zapomniałem wyłączyć antywirusa, który pokazał podczas skanowania wirusa. wyłączyłem anty i zrobiłem ponowny skan OTL.Txt Extras.Txt log 11012010_154519.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 OTL jakoś nie może sobie z tym do końca poradzić. W takim wypadku użyj narzędzia ComboFix i wklej wynikowy log. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Coś mi wykrył, zrobił reset i pokazał log log.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Wklej do notatnika ten tekst: File:: c:\windows\system32\aunbdic.dll Plik >>> zapisz pod nazwą CFScript.txt a nastepnie przeciągnij go i upuść na ikonę ComboFixa w taki sposób: Nowy log do oceny. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 log'a mi nie zostawił. tuż przed zakończeniem pojawił mi się niebieski ekran i restart komputera Ale strony anty i aktualizacja win xp działa Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 To wklej mi jeszcze nowe logi z OTL dla pewności. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Proszę OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Wygląda, że zeszło jak należy. W takim razie użyj opcji Sprzątanie z OTL w celu usunięcia programu i kwarantanny. Następnie start >>> uruchom >>> wklej i wywołaj polecenie "c:\documents and settings\Caba\Pulpit\ComboFix.exe" /uninstall - to usunie ComboFix i jego komponenty. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2010 Infekcja wróciła. O to te pliki OTL.Txt Extras.Txt RootRepeal report 11-05-10 (20-00-52).txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Rzeczywiście znów to samo. Nie wiem dlaczego. Czy ty czasami nie podpinasz jakiegoś urządzenia przenośnego? Pendrive, telefon, karta pamięci itp bo tą drogą ta infekcja się głównie przenosi. Może tym razem użyj jakiejś szczepionki: KLIK / KLIK Po tym nowe logi, a OTL ma być na dodatkowym warunku netsvcs tak jak parę postów wyżej. Odnośnik do komentarza
Caba Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam. Gdy usunąłem wirusa poprzez Sophos Anti-Rootkit odrazu zacząłem grzebać w aktualizacji WinXP. I tam miałem problem bo gdzieś w ustawieniach miałem zatrzymaną prace aktualizacji.połączyłem się bezpośrednio ze strony winupdate i zaktualizowało mi ponad 100 poprawek.jak narazie wirua nie ma. skożystałem z W32.Downadup Removal Tool też nie wykrył nic.jakby coś było nie tak odrazu ci przyśle logi.wielkie dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi