patrickmaster Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Cześć. Ten temat jest właściwie kontynuacją tematu spod http://forum.dobreprogramy.pl/niemoznosc-uruchomienia-trybu-awaryjnego-t536459.html Dorzucam rzecz jasna część (!) logów ze skanów, które udało się wykonać, OTL oraz szybki skan z GMER. Kolejnym objawem mojego problemu w stosunku do mojego tematu z dobreprogramy jest fakt, że podczas zasadniczego skanowania GMER komputer się zresetował, w odróżnieniu jednak od wcześniej opisywanych przeze mnie sytuacji, tym razem z bluescreenem (kod błędu: 0x00000109). Niecierpliwie czekam na odpowiedź. gmer.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Temat przenoszę do działu Windows. Oznak czynnej infekcji brak. Są tylko drobnostki, tzn. mikro szczątki adware oraz ten pusty wpis: O20 - HKU\S-1-5-21-2154583305-863273735-3011277561-1000 Winlogon: Shell - (expstart.exe) - File not found Jednakże omijam jego usuwanie ze względu na to, że sytuacja w systemie może się raptownie zmienić: Załadowały się potrzebne pliki i dostałem prompta o hasło. Wpisałem je raz - okazało się niepoprawne. Wpisałem drugi, znacznie wolnej i na pewno poprawnie - znowu alert o złym haśle, po tym nie zdążyłem wcisnąć enter - komputer się zresetował. Dalej uruchamiając go w normalnym trybie docierał do momentu standardowego wyświetlenia listy użytkowników i tu powtarzać zaczęła się w/w historia z trybu awaryjnego. Wtedy nie mogłem dostać się ani do normalnego, ani do awaryjnego. Zadziałał wybór "ostatnia znana konfiguracja", normalny tryb wszedł bez problemu, jednak próba uruchomienia w awaryjnym nie powodziła się nadal i dodatkowo sprawiała też niemożliwość uruchomienia w trybie normalnym aż do wyboru "ostatnia znana konfiguracja" (tym razem jednak w miejscu listy użytkowników listowany był "Inny użytkownik", bez awatara etc, oczywiście na liście brakowało mojego konta. Po tym oczywiście crash). Postanowiłem usunąć hasło z konta i spróbować tryb awaryjny - to sprawiło, że podczas uruchamiania awaryjnego istotnie nie wyświetlała się lista użytkowników, ale mimo wszystko dostałem alert o nieprawidłowym haśle (którego oczywiście nie miałem wtedy okazji wpisać) i dalej znowu "ostatnia znana konfiguracja" była jedyną opcją. Te błędy o nieprawidłowym haśle i towarzyszące dziwności z kontami oraz Ostatnią poprawną konfiguracją sugerują uszkodzenie rejestru. Proponuję użyć Przywracanie systemu do daty sprzed wystąpienia problemów. To przywraca wsześniejszą postać plików rejestru (m.in. plik SAM z bazą kont i haseł). W każdym razie próba wrzucenia wpisów z podanej paczki do rejestru kończy się niepowodzeniem ("(...) SafeBootWin7.reg: nie wszystkie dane zostały pomyślnie zapisane w rejestrze. Niektóre klucze są otwarte przez system lub inne procesy."). Daruj sobie ten plik REG. On naprawia całkiem inną usterkę: całkowity brak Trybu awaryjnego, tzn. nie jest nawet możliwe dojście do ekranu logowania nie wspominając o możliwości wpisywania hasła, bo natychmiastowy BSOD/autoreset występuje. U Ciebie wszystko wskazuje na to, że klucz Trybu awaryjnego jest cały, bo przechodzi etap ładowania sterowników (z klucza SafeBoot to się dzieje) i masz błąd o danych w użyciu (sugerujący próbę nadpisu kluczy już obecnych, których uprawnienia wykluczają ponowny nadpis). I stworzyłeś kuriozalny wpis w starcie, umieszczając plik REG: O4 - Startup: C:\Users\v\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\SafeBootWin7.reg () Usuń go. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi