Skot Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Witam,Od paru tygodni Windows zaczął strasznie powolnie chodzić, długo się stawia, a na dodatek często "przywiesza". 2 tygodnie temu miałem nieprzyjemność z wirusem policja, z którym mam nadzieje się uporałem. Po usunięciu wirusa przy każdym włączeniu systemu wyskakuje mi okno z komunikatem błędu - Print screen w załączeniu.Poza tym przeglądarki zaczęły dziwnie działać - wszystko ładuje się bardzo powoli (poza facebookiem), niektóre filmy na youtube się nie ładują, często gubi sieć. Wszystkie objawy występują na różnych przeglądarkach i na różnych sieciach.Faktem jest, że dawno nie formatowałem dysku, ale mam nadzieję, że z Waszą pomocą odwlekę to na jakiś czas.Parę dni temu oddałem komputer do czyszczenia bo strasznie się grzał (2 razy aż do wyłączenia się komputera podczas grania).Używałem nieszczęsnego deamon tools'a i dawniej alcohol'a, ale usunąłem go przed utworzeniem logów zgodnie z instrukcją w FAQ'u.Przeskanowałem komputer Avastem na najwyższej czułości i nic nie znalazł. Windows Vista 32-bit aktualny Mam problem z logami z GMER'a. Za pierwszym razem jak włączyłem po ponad godzinie skanowania padła mi bateria.. Za drugim razem też po długim czasie wyskoczył błąd z dyskiem twardym. Komunikat był w stylu "wystapil krytyczny bład na dysku twardym". Program sie wyłączył.. Teraz jak próbuje przeskanować GMER'em to udaje mi się uzyskac jedynie logi na starcie, a potem program sie zacina i wyłącza. Nastepuje to w momencie, gdy na dole tam gdzie przewija sie aktualna czynnosc jest taki zapis: "\device\harddisk\Harddiskvolumeshadowcopy4" //W trybie awaryjnym gmer zacina sie w tym samym momencie. Log OTL i startowy Gmer w załączeniu.Security check: Results of screen317's Security Check version 0.99.67 Windows Vista Service Pack 2 x86 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` Windows Security Center service is not running! This report may not be accurate!avast! Antivirus Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` Java 6 Update 33 Java 7 Update 21 Java 6 Update 6 Java version out of Date! Adobe Flash Player 11.7.700.224 Adobe Reader 10.1.4 Adobe Reader out of Date! Mozilla Firefox (21.0) Mozilla Thunderbird (17.0.6) Google Chrome 27.0.1453.110 Google Chrome 27.0.1453.94 ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` AVAST Software Avast Business AvastSvc.exe AVAST Software Avast Business AvastUI.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C: %````````````````````End of Log`````````````````````` Bardzo dziękuję za pomoc. Extras.Txt OTL.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Brak oznak czynnej infekcji, są tylko drobnostki adware i to doczyść: 1. Na początek prawidłowo wyczyść przeglądarki: - Otwórz Google Chrome i w Rozszerzeniach odinstaluj WebCake. - Otwórz Firefox i w menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania. Przedstaw go. 2 tygodnie temu miałem nieprzyjemność z wirusem policja, z którym mam nadzieje się uporałem. Po usunięciu wirusa przy każdym włączeniu systemu wyskakuje mi okno z komunikatem błędu - Print screen w załączeniu. Błąd stąd, że infekcja nie została wyczyszczona. Został wpis w starcie. Log z OTL tego nie pokazuje, ale w OTL nie można wierzyć święcie, bo były już tu przypadki niemożności pobrania tych danych z folderu Startup. Podaj skan dodatkowy. Uruchom SystemLook i w oknie wklej: :dir C:\Users\Piotr\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup Klik w Look. Przedstaw raport wynikowy. Używałem nieszczęsnego deamon tools'a i dawniej alcohol'a, ale usunąłem go przed utworzeniem logów zgodnie z instrukcją w FAQ'u. Na pewno Alcohol był usuwany? Wg raportu OTL wytworzyłeś pewną sprzeczność, tzn. usługi Alcohola uruchomione (program nie wygląda na odinstalowany), ale sterownik SPTD emulacji wyszczerbiony: SRV - [2012-01-05 17:42:34 | 000,075,624 | ---- | M] (Alcohol Soft Development Team) [Auto | Stopped] -- C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\AxAutoMntSrv.exe -- (AxAutoMntSrv) SRV - [2009-12-23 23:34:20 | 000,370,688 | ---- | M] (StarWind Software) [Auto | Running] -- C:\Program Files\Alcohol Soft\Alcohol 120\StarWind\StarWindServiceAE.exe -- (StarWindServiceAE) DRV - File not found [Kernel | Disabled | Stopped] -- C:\Windows\System32\Drivers\sptd.sys -- (sptd) Taki stan powoduje niemożność deinstalacji Alcohola jako programu. Sterownik SPTD musi być obecny podczas deinstalacji Alcohola, w przeciwnym wypadku pojawi się błąd o "naruszonej integralności programu". Dopiero po deinstalacji Alcohola należy usunąć sterownik SPTD. Od paru tygodni Windows zaczął strasznie powolnie chodzić, długo się stawia, a na dodatek często "przywiesza". (...) Poza tym przeglądarki zaczęły dziwnie działać - wszystko ładuje się bardzo powoli (poza facebookiem), niektóre filmy na youtube się nie ładują, często gubi sieć. Wszystkie objawy występują na różnych przeglądarkach i na różnych sieciach. Te objawy nie powinny być powiązane z tym co mówię powyżej, gdyż wskazywane rzeczy są zbyt drobne i nie ten poziom ingerencji. Pod tym kątem uwagę przede wszystkim zwraca avast! Endpoint Protection Suite (nienajnowsza wersja zresztą). Proponuję przetestować stan systemu po deinstalacji Avast, a deinstalacja po to, gdyż to jedyny test gwarantujący kompletne odładowanie czynności antywirusa. Nie da się Avast po prostu "wyłączyć" w rozumieniu które jest potrzebne (sterowniki muszą być wyłączone). . Odnośnik do komentarza
Skot Opublikowano 1 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 W Google Chrome w rozszerzeniach nie było WebCake. Był avast reputation i odinstalowalem go reset firefoxa zrobiony Adw cleaner i systemlook - w załączeniu. Kwestia alcohola - nie mam go w spisie programów w panelu sterowania. Istnieje folder w program files na dysku c, ale nie mozna go włączyc ani odinstalowac - usunąc go "z palca" (czyli delete)? Co do Internetu - to niestety wina mojego dostawcy. sprawdziłem jeszcze raz dzialanie przegladarki w innej sieci i śmiga aż miło. Dalej pojawia się błąd z brakiem hiaco.dat. AdwCleanerS1.txt SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 (edytowane) Dalej pojawia się błąd z brakiem hiaco.dat. Oczywiście, bo nic jeszcze nie było robione. Ja na razie tylko pobierałam dane w trybie "tylko do odczytu" narzędziem SystemLook. Jest gagatek od infekcji: ========== dir ========== C:\Users\Piotr\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup - Parameters: "(none)" msconfig.lnk --a---- 864 bytes [20:58 06/05/2013] [20:58 06/05/2013] W eksploratorze Windows w pasku adresów wklej ścieżkę i ETER: C:\Users\Piotr\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup Ze środka przez SHIFT+DEL skasuj plik msconfig.lnk. Zresetuj system, by potwierdzić sobie, że błąd hiaco.dat ustąpił. W Google Chrome w rozszerzeniach nie było WebCake. Był avast reputation i odinstalowalem go Adware WebCake to mogły być szczątki już niewidzialne na poziomie opcji, AdwCleaner to usunął z Google Chrome. Natomiast jaki był cel usuwania poprawnego rozszerzenia avast! WebRep w sytuacji gdy Avast jest zainstalowany? Kwestia alcohola - nie mam go w spisie programów w panelu sterowania. Istnieje folder w program files na dysku c, ale nie mozna go włączyc ani odinstalowac - usunąc go "z palca" (czyli delete)? Jak jest powiedziane w ogłoszeniu, Alcohol nie występuje w Panelu sterowania, jego deinstalator jest w Menu Start. Nie, nie można po prostu usunąć folderu, bo stworzysz dużo błędów w rejestrze. Poza tym: usunąłeś sterownik SPTD, więc Alcohol się nie odinstaluje. Sterownik SPTD musi być obecny, by proces deinstalacji wykonał się prawidłowo. W aktualnej sytuacji już nie potrzebuję raportu z GMER, dlatego też zainstaluj strownik SPTD narzędziem SPTDinst i zostaw wszystko jak jest. Gdybyś kiedyś w przyszłości chciał usunąć Alcohol: najpierw deinstalujesz program z poziomu Menu Start, dopiero po tym usuwasz sterownik SPTD narzędziem SPTDinst. . Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez picasso 25.08.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi