wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Proszę o sprawdzenie reakcji forum na powyższe zachowanie.Sprawdzałem również na XP + IE8 i jest tak samo.Mam taki efekt: kliknięcie linku na forum powoduje otwarcie linkowanej strony na tej samej karcie co skutkuje koniecznością - cofnij.Mam takie ustawienia (IE9):Co jest źle? Ustawienia IE czy błąd forum? Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Zacytuję @picasso z tematu o aktualizacji forum. Przestawiłam w ACP opcję "Open posted links in a new window? Forces links to open in a new window, if javascript is available." na nie. Po tej operacji ustaje ten efekt w IE9. Teraz wszystkie linki zewnętrzne otwierać się będą w obrębie tego samego okna zastępując pierwotnie otworzoną stronę i to dotknie wszystkie przeglądarki. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 OK. Tylko pytanie: czy tak powinno być? Wolałbym otwarcie nowej karty. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Napisałeś wcześniej w temacie aktualizacja forum, że: Jest np. taki efekt, że po kliknięciu w link zewnętrzny znika karta fixitpc a pojawiają się dwie nowe karty z linka Jako rozwiązanie @picasso podała: Przestawiłam w ACP opcję "Open posted links in a new window? Forces links to open in a new window, if javascript is available." na nie. Po tej operacji ustaje ten efekt w IE9. Teraz wszystkie linki zewnętrzne otwierać się będą w obrębie tego samego okna zastępując pierwotnie otworzoną stronę i to dotknie wszystkie przeglądarki. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Edytowałem treść postu. Pisałem również: Jeżeli włączę tryb zgodności w IE9 to powyższego efektu tu nie ma. Czy mam rozumieć, że mój post i zmiany wprowadzone przez @picasso spowodowały jakieś problemy u userów korzystających z innych przeglądarek? Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Hmm problemem bym tego nie nazwał, ale przyznam że to niewygodne (korzystam z mozilli i gdy kliknę w link zewnętrzny zastępuje to poprzednie okno fixitpc). Od tamtej pory ten efekt występuje na każdej przeglądarce (co się tyczy wszystkich użytkowników) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Tak, wiem że może to być dla niektórych niewygodne. Ja również jestem strasznie przyzwyczajona do otwierania linków w osobnej karcie i od momentu przestawienia tej opcji cały czas się mylę i mówiąc szczerze sama wolałabym powrót do poprzedniego ustawienia. wieslaw531, choć w zamiarach nie miałam żadnych dostosowań do wydań beta przeglądarek, nagięłam wtedy sprawę, ponieważ zważyłam co wygląda gorzej, duplikat karty to błąd ale otwieranie w tej samej karcie już nie, a opcja była pod ręką. Zaznaczyłam w temacie również, że "rozwiązanie" jest tymczasowe, gdyż oczekuję na nowe wersje IPB i IE9, co może całkowicie odmienić sytuację. Zobaczymy co się stanie po aktualizacji silnika do 3.1.3. Aktualizacja dziś lub jutro. Z odpowiednim wyprzedzeniem to ogłoszę. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 wieslaw531, choć w zamiarach nie miałam żadnych dostosowań do wydań beta przeglądarek, nagięłam wtedy sprawę Przepraszam za powyższe. Czuję się winny ale głównie z powodu, że nie napisałem jawnym tekstem iż w chwili zauważenia poprawniejszego zachowania IE9 Beta w trybie zgodności dla tej strony ustawiłem ten tryb jako domyślny i cały czas z niego korzystam. Tak, wiem że może to być dla niektórych niewygodne. Ja również jestem strasznie przyzwyczajona do otwierania linków w osobnej karcie i od momentu przestawienia tej opcji cały czas się mylę i mówiąc szczerze sama wolałabym powrót do poprzedniego ustawienia. Dla mnie również. I jeżeli aktualizacja forum nic nie zmieni bardzo proszę o powrót do pierwotnych ustawień. Jeszcze raz serdecznie przepraszam wszystkich, którym to popsuło humor. Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 30 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Ja stosuję obejście tzn. klikam "kółkiem" myszy na link. Link otwiera się w nowej karcie Działa na mozilli i ie8. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 30 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Działa również na IE9 Beta w trybie zgodności i bez. Identycznie z użyciem PPM. Jednak w obu przypadkach nie następuje automatyczne przejście do nowej karty. Trzeba ją wybrać myszką. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Tak nieco archeologicznie... żeby następowało automatyczne przejście do nowo utworzonej karty (po użyciu PPM) trzeba/wystarczy uaktywnić odpowiednie opcje w przeglądarce.http://img602.imageshack.us/i/screenshot5.png/ Odnośnik do komentarza
dragolice Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Hah działa Klikam kółkiem w link i przechodzi do nowej karty. Dzięki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi