Skocz do zawartości

Wolna praca komputera, czasem zawiesza się przy uruchamianiu

ABCDE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Mam taki problem że komputer bardzo wolno się uruchamia. Myślałam że może spowodowane to było programem antywirusowym który miałam wcześniej. Zmieniłam antywirusa na avasta ale dalej występuję ten problem. Czasem komputer wcale się nie uruchamia tylko jest te niebieski ekran (system opracyjny windows 7) przy uruchamianiu że się włącza co jednak nie następuje i po restarcie komputera dopiero jest poprawne uruchomienie systemu (chociaż dalej wolne). Mam dwa dyski i czasem uruchamia się tylko systemowy C a drugi (podzielony na dwie partycje) nie jest widoczny. Przyznam się że nie doczytałam na początku że najpierw powinnam wykonać inne diagnostyki tylko zainstalowałam Combofix i to ze strony dobreprogramy. W załączeniu ten raport z programu. Nie mam zainstalowanych żadnych z tych programów typu DemonTools. Mam nadzieje że nie pominęłam niczego istotnego. Zapomniałam dodać że po przeskanowaniu tym programem komputer uruchamia się chyba trochę szybciej.

ComboFix.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Dziękuje za wyrozumiałość. Zamieszczam pliki z OTL. I jeszcze ten plik z programu GMER. Podczas pierwszego skanowania zawiesił się program i musiałam go zamknąć, po czym uruchomiłam jeszcze raz i powtórzyłam proces.

Chyba załączyłam wszystko co jest potrzebne. Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o program ComboFix ale jeśli jest to potrzebne mogę go usunąć i zainstalować jeszcze raz pobierają plik zgodnie z instrukcją z pewnych stron.

Jeśli nie, to czy mogę program usunąć?

Extras.Txt

OTL.Txt

GMER.txt

ABCDE, gdy nikt jeszcze nie odpisał, a chcesz uzupełnić post, korzystaj z opcji Edytuj, zamiast pisać post pod postem. Wszystkie 3 posty napisane w serii sklejam. Temat przenoszę do działu Windows. Oznak infekcji tu brak. Są tylko małe adware, ale to poziom "kosmetyki" i nie ma związku z problemami. Usuń ekspresem (instrukcje w spoilerze).

1. Przez Panel sterowania odinstaluj AVG Security Toolbar.

2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń.

3. Skoryguj po akcji AdwCleaner pewne drobnostki. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}]

[-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG

Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru.

Nie zmieniałam nic jeśli chodzi o program ComboFix ale jeśli jest to potrzebne mogę go usunąć i zainstalować jeszcze raz pobierają plik zgodnie z instrukcją z pewnych stron.
Jeśli nie, to czy mogę program usunąć?

Tu nie ma czegoś takiego jak normalna "instalacja", to specyficzne narzędzie, które nie dysponuje standardowymi opcjami. Uruchomienie ComboFix jest równoznaczne z umieszczeniem w systemie określonych plików / wpisów rejestru. Nie należy ponownie uruchamiać narzędzia w sposób jak poprzednio, bo to nic nie zmieni. Należy odinstalować program posługując się specjalną komendą. Klawisz z flagą Windows + R, w polu Uruchom wklej co poniżej i OK:

C:\Users\Aneta\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

Gdy komenda ukończy, przez SHIFT+DEL skasuj z dysku folder C:\Windows\erdnt. I to tyle w zakresie akcji usuwania ComboFix w poprawny sposób.

Mam taki problem że komputer bardzo wolno się uruchamia. Myślałam że może spowodowane to było programem antywirusowym który miałam wcześniej. Zmieniłam antywirusa na avasta ale dalej występuję ten problem. Czasem komputer wcale się nie uruchamia tylko jest te niebieski ekran (system opracyjny windows 7) przy uruchamianiu że się włącza co jednak nie następuje i po restarcie komputera dopiero jest poprawne uruchomienie systemu (chociaż dalej wolne).

"Niebieski ekran" = ekran logowania jak rozumiem, co by sugerowało problem w usługach. Z raportów nic konkretnego nie wynika. Wstępnie podstawowe działania:

1. Odbyła się wymiana antywirusów, ale nie wiadomo czy sprawdzony stan "pomiędzy", czyli bez żadnego antywirusa. Czy w ogóle wiesz jak system działa bez żadnego antywirusa? Sprawdź to, byśmy nie brnęli w odleglejsze zakątki.

2. Usunięcie AVG Security Toolbar podane w spoilerze utnie kilka wpisów startowych, ale można wyłączyć jescze kilka innych. Uruchom Autoruns i przeprowadź te akcje:
- W karcie Logon odznacz: ALLUpdate, BCSSync, Logitech Download Assistant, KSPlus, uTorrent, Zune Launcher
- W karcie Services odznacz: WinDefend

3. Po w/w działaniach zresetuj system i podaj czy są jakieś widzialne zmiany. Mam też pytanie, czy system jest legalny czy crackowany, bo w Dzienniku zdarzeń dręczy takie błędy:

Error - 2013-06-11 16:07:47 | Computer Name = Aneta-Komputer | Source = Software Protection Platform Service | ID = 8193
Description = Wystąpił błąd harmonogramu aktywacji licencji (sppuinotify.dll), kod
błędu: 0x80070005

Error - 2013-06-12 03:23:03 | Computer Name = Aneta-Komputer | Source = Winlogon | ID = 4103
Description = Aktywacja licencji systemu Windows nie powiodła się. Błąd 0x80070005.

+ w raporcie ComboFix jest zgłoszenie naruszonego pliku user32.dll (to prawdopodobnie właśnie wyniki mataczenia).

Mam dwa dyski i czasem uruchamia się tylko systemowy C a drugi (podzielony na dwie partycje) nie jest widoczny.

To wygląda raczej na problem sprzętowy i ma kwalifikację do działu Hardware jako osobny temat. Na razie skupmy się na powyższych prostych akcjach, by ewentualnie odseparować wolne uruchamianie Windows od problemu drugiego dysku.

.

Bardzo dziękuję. Tak wiem jak działa komputer bez antywirusa. Po zainstalowaniu systemu (program uTorrent wskazuje że windows nie jest taki jak powinien być ale jest sprawdzony i instalowany przez kogoś z większą wiedzą na temat komputerów niż ja mam) chwile system dział bez antywirusa i na początku po zainstalowaniu avasta też było wszystko ok, żadnego spowolnienia czy zawieszania się systemu przy uruchomieniu. Nie odwiedzam i nie ściągam raczej plików niewiadomego pochodzenia bo raz już tak zainfekowałam komputer że nie można było go włączyć. Po zastosowaniu się do w/w wytycznych komputer działa trochę szybciej. Co do zawieszania się przy uruchamianiu to nie jestem tego w stanie jeszcze ocenić bo takie sytuacje miały miejsce rzadko raz na tydzień lub dwa tygodnie.