Skocz do zawartości

Dell inspiron m5010 - błąd ACPI po serwisie laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam problem z laptopem, który został oddany do serwisu po zalaniu.

Diagnoza w serwisie wykazała usterkę płyty głównej w wyniku czego (jak twierdzą serwisanci) "wymieniono chipset i mostek ATI 2001". Po odebraniu sprzętu z naprawy po kilku dniach zaczęły pojawiać się kłopoty przy włączaniu komputera (po wyłączeniu go poleceniem Zamknij; przy jednoczesnym normanym działaniu opcji Hibernacji), a potem pojawiał się niebieski ekran z błędem ACPI, co uniemożliwiało jego uruchomienie.

Próbowałam reinstalacji systemu Windows 7, ale instalator nawet nie startował (niebieski ekran o błędzie ACPI), wobec czego spróbowałam zainstalować Windows XP, co udało się po kilkunastu próbach (za którymś razem niebieski ekran o ACPI się nie pokazał i instalacja poszła dobrze). Ogólnie XP jakoś działał, ale nie wszystkie sterowniki i aplikacje działały poprawnie, wobec czego oddałam komputer ponownie do serwisu, w którym go naprawiano (dali mi tam 3-miesięczną gwarancję na naprawę).
W serwisie stwierdzili, iż przyczyną kłopotów jest "niezgodność systemu z BIOSem na płycie głównej w wyniku czego trzeba od nowa sflashować BIOS" oraz, że wtedy zainstalują mi nowy system (Windows 7), ale nie będę już miała możliwości jego przeinstalowania na inny (np. XP), gdyż "zmienią się kody na BIOSie" (czy to możliwe w ogóle?).

Powiedziano mi także, że usterka ta nie wpisuje się w naprawę gwarancyjną, gdyż nie dotyczy przedmiotu wcześniejszej naprawy. Dziwi mnie to, gdyż jeśli prawidłowo dokonali naprawy płyty głównej to nie powinno być problemu ze zgodnością z BIOSem (tym bardziej, że mam jego najnowszą wersję, a wcześniej na tym BIOSie działało wszystko poprawnie), a jeśli spartaczyli wcześniejszą robotę to powinni to naprawić na gwarancji.

Raport diagnostyki sprzętu, który robiłam programem HWiNFO64 przed i po naprawie wskazywały na 2 różne płyty główne (nie wiem czy wymiana chipseta może być odczytywana jako nowa płyta), ponadto sami serwisanci powiedzieli, że płyta została ta sama, a oni wymienili tylko chipset.

Diagnostyka pamięci i dysku (na co też wskazywali w serwisie) nie wykazała mi żadnych nieprawidłowości, za to moduł diagnostyczny w BIOS wprost wskazuje na problemy albo z nim samym, albo z płytą główną.

Chciałabym wobec tego zapytać jaki może być powód takiego błędu? Bo wydaje mi się, że wspomniany serwis chce mnie po prostu naciągnąć na kasę - zaoferowali mi wspomnianą wcześniej instalację systemu włącznie z tym flashowaniem BIOS, jednak oczywiście odpłatnie...
Co radzilibyście zrobić?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Chciałabym wobec tego zapytać jaki może być powód takiego błędu? Bo wydaje mi się, że wspomniany serwis chce mnie po prostu naciągnąć na kasę - zaoferowali mi wspomnianą wcześniej instalację systemu włącznie z tym flashowaniem BIOS, jednak oczywiście odpłatnie...

Co radzilibyście zrobić?

Zacznijmy od tego że dell nie przewidział wsparcia w sterowniki do systemu Windows XP. Co nie znaczy że nie dałoby się ich znaleźć. Lapek zaprojektowano z myślą o systemie Vista i W7. Flasch biosu wykonuje się bardzo prosto jest to samodzielny instalator który wgrywa nowy bios, dostępny na stronie della

http://www.dell.com/support/drivers/pl/pl/pldhs1/Product/inspiron-15-m5010

problemy przy instalacji XP wynikały najprawdopodobniej z braku sterowników SATA do dysku. Należy wejść do biosu i przestawić tryb kontrolera dysku z AHCI na IDE. Druga opcja to zintegrowanie sterowników SATA z płytą instalacyjną XP.

Skoro piszesz o błedzie to podaj jego dokładną treść

moduł diagnostyczny w BIOS wprost wskazuje na problemy albo z nim samym, albo z płytą główną.

Konkretnie co pokazuje moduł diagnostyczny?

Próbowałam reinstalacji systemu Windows 7, ale instalator nawet nie startował (niebieski ekran o błędzie ACPI),

Znaczy dysponujesz płytką z systemem albo płytą Recovery od Della?

Windows 7 nie ma problemu przy instalacji z trybem SATA, zresztą płytka Windows XP, której użyłam ma zintegrowane sterowniki do SATA. Dodatkowo Windows 7 nie ma problemu w zwykłych warunkach, a tutaj nawet nie startuje, zgłaszając błąd o ACPI. Jaki dokładnie to jest błąd nie mogę powiedzieć, bo nie zapisałam jego kodu, a laptop jest obecnie w serwisie. Wydaje mi się jednak, iż był to 0x000000A5 z wiadomością “STOP: BIOS not fully ACPI compliant”

Ten model Della NIE MA w BIOS opcji do przestawienia trybu z SATA na IDE.

Sterowniki udało mi się znaleźć i ogólnie jakoś działają, ale są z nimi czasem problemy, bo nie są to dedykowane sterowniki.

Co do programu do flashowania BIOS to owszem, jest on prosty, ale wymaga działającego Windows. Zresztą BIOS i tak już jest w najnowszej wersji.

Płytkę do reinstalacji Windows 7 pożyczyłam od kolegi. Próbowałam również z recovery od Della (dołączona do laptopa przy kupnie), ale ona też nie startowała.