Pro137PL Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Witam. Mam problem z laptopem. podejrzewam że jest on zainfekowany przeróżnym syfem którego niestety mój eset nie wykrywa. Myślę tak ponieważ od czasu do czasu sama zmieni się data i godzina, jest dużo otwartych procesów svchost.exe i wiele innych dziwnych nazw w menadżerze zadań. Nie było by to problemem gdyby nie to że nie mogę sformatować komputera z powodu hasła na biosie, które założyła moja siostra (od niej mam lapka) i które oczywiście zapomniała. Prosił bym o w miarę szybką pomoc ponieważ to mój jedyny komputer w domu a nie wiem ile jeszcze pociągnie ten system. Dołączam logi z OTL. Z góry dzięki za pomoc i serdecznie pozdrawiam. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Jaki lapek? marka model? Mozesz wejść do biosu? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Ja tu sprecyzuję: Myślę tak ponieważ od czasu do czasu sama zmieni się data i godzina, jest dużo otwartych procesów svchost.exe i wiele innych dziwnych nazw w menadżerze zadań. - Zmiana daty nie związana z infekcją (to sprawa prędzej sprzętowa, problem baterii).- Wiele wystąpień svchost.exe jest normalne: KLIK.- "Wiele innych dziwnych" = o które Ci chodzi? Ja nie widzę nic niepokojącego poza:- W raportach brak oznak "wirusów", jest adware (DealPly, IB Updater, Incredibar.com), co owszem może zamulać. Decyduj czy to czyścimy ręcznie (prosta operacja), skoro plany z formatem tu budujesz.- Poza tym, nędza z wolnym miejscem na dysku (tylko około 4GB wolnego).. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi